"Skaderisken är relativt liten" Image

"Skaderisken er relativt lille"

Tricking spås vokse eksplosionsartat. Svenske Jesper Eriksson er den næstbedste i Europa på den nye trendsport.

jesper

For 20 år siden i USA begyndte han at blande kampsport, gymnastik, akrobatik og breakdance. Resultatet blev tricking. Du gør hopp, volter og snurrer oftest i længere kombinationer af trick, som skal se så coola ud som muligt. Tænk dig en plan yta som en tavla och där din egna kropp är färgen. Du skal måla den tavlan med så svåra och snygga rörelser som möjligt. I og med Born to run - forfatterens nye bog Natural born heroes, spås nu tricking, freerunning og parkour at eksplodere verden over på samme måde som barfotaløb gjorde efter den første bog.

En som fastnat for sporten er Jesper Eriksson, 25 år, som i december förra året kom tvåa i EM i tricking i Amsterdam. Han er uddannet idrætslærer, men arbejder i dag med at udvikle parkour, freerunning og tricking i Sverige på Gymnastikförbundet.

- Jeg begyndte i 2007 efter at have set en Youtube-video på nettet med Team Ryoku fra New York. Via et internetforum mødte jeg andre interesserede, som mødte op på Medborgarplatsen hver søndag for at træne. Sedan dess har jag tränat med ett tiotal andra från Stockholm, som utvecklats med varandra och våra filmkameror som tränare, säger Jesper Eriksson, som även är tränare i Sundbyberg på Street mentality parkourklubb och för Sollentunagymnasterna, där han själv tränar flera gånger i veckan.

Hvad er dit mål?

- Målet har egentlig aldrig været at blive bedst, uden bare at udvikle og lære mig så mange forskellige ting som muligt.

Hvad er det, der er så kul med tricking?


- Det er hverken rigtigt eller forkert, og mulighederne er næsten uendelige, hvilket gør, at alle har deres egen unikke stil. Själva tricking-communityn er helt fantastisk, sammanhållningen och stämningen i en hall när man tränar i Sverige eller någon annanstans i världen är underbar och inspirerande.

Låter kul! Må man begynde som ung, eller kan jeg begynde også som voksen?


- Du kan begynde når som helst! Jeg begyndte selv at træne, da jeg var 18 år "gammel". Mange tror på den gamle myte om, at det er nødvendigt at prøve noget nyt, efter at man er blevet voksen, men nu er der faktisk mange ledarledede grupper rundt omkring i landet, som tilbyder voksenvækst i tricking. Når du bliver ældre, får du dog tilpasset din stil efter sine styrkor og fokuserer på de områder, du kan bedst.

Hvad er det første skridt, jeg vil tage?

- Prova själv hemma på gräsmattan! Se på nogen Youtube-tutorial, hvor du gør til eksempel butterflykick eller tornadokick. Du kan også kolla om det finns någon förening nära dig som har ledarledda träningar. På pktr.se kan du finde en oversigt over alle foreninger i Sverige.

Hvorfor er det flest, der dræber i sporten, tror du?

- Det mangler kvindelige billeder. Jeg tror også, at der er brug for flere rene tjejgrupper, så tjejer vågar tage et første skridt ind og få en chance for at fastna i sporten. Utifrån ser sporten väldigt tuff och grabbig ut, men alla är mer än välkomna och otroligt hjälpsamma.

Hvor stor er skaderisken?

- Relativt lille med tanke på alle volter og skruvar. Oftest er det vrickade fötter, sträckningar och lite ömma knän som ställer till det hos folk. Problemet med at mange slider ut knäna har gjort at nästan alla trickare tränar väldigt hårt på gym vid sidan av för att kroppen ska hålla längre.

Går det at tävla i tricking?

- I og med at tricking blev en del af Gymnastikförbundet 2013 fik vi også mulighed for at holde det første officielle svenske mästerskap i tricking under SM-veckan i Borås 2014. I år kommer tricking-SM hållas den 29 augusti på Fryshuset i Stockholm. I tricking så battlar man en mot en, där det gäller att försöka överträffa sin motståndares trick eller combo.

Hvad er det sejeste trick, du har set nogen lave?

- Det må ikke være en Cork in back out, det er en dobbelt bakåtvolt med en skruv i den første volten ... fra et ben!

tricking
Vil du have mere inspiration? Følg @trickinglandslaget på Instagram, så får du se daglige videoer med Sveriges bedste trickare!