Skidåkaren Hildur Karlsson: “Så väljer jag rätt underställ” Image

Skidåkaren Hildur Karlsson: "Så väljer jag rätt underställ"

Svenska skidåkaren Hildur Karlsson är expert på underställ. Det her er hendes favoritmodeller.

At vælge underställ er ikke helt enkelt. Du behøver egentlig flere stykker: et tunnare funktionsunderställ till löpning, ett tjockare merino-underställ till soffmys och ett tunt ullunderställ till skidåkning.

hildur karlsson
Følg gerne Hildur Karlsson på hendes fine Instagram @hildurkarlsson.

Hildur Karlsson er en 21-årig pige, der bor i Finska Sälen, men som tilbringer større dele af vinteren flængades mellem forskellige skidorter. Hon älskar att vara utomhus, helst med två skidor under fötterna. Eftersom hun er en duktig skidåkare har hon med åren också blivit lite av en expert på underställ.

Hvorfor er en god forståelse så vigtig for en skidåkare?

- Eftersom skidåkning sker udendørs under väldigt olika väderförhållanden är ett bra underställ A och O för att jag ska kunna prestera bra under en träning. Jeg kan ikke køre rundt og fryse, for så kan jeg ikke fokusere på mine opgaver i backen. Under vinterns kallaste månader måste jag ha ett underställ som håller mig varm och under våren vill jag ha ett underställ som andas och ser till så att jag inte blir överhettad under alla skidkläder, säger hon.

Handen på hjertet. Hvor mange underställ har du hemma?

- Ja, det er blevet nogle stykker med tiden. Skulle jeg høfte, så er det endnu omkring 20 nu, men vissa används lite flitigare än andra. Jeg har mine favoritter!

Hvad er din favoritmodel på underställ?

- Der er et sted, hvor jeg ikke kan forstå det, men gennem årene har jeg også prøvet rigtig mange. Er jeg tvunget til at vælge et så er det endnu Kari Traas Svala-serie, det passer perfekt til mig i skidbacken da jeg gillar at det holder mig torr under varmare dagar, men att det också går att bygga i lager kallare dagar.

Hvornår bruger du syntetunderstilling, og hvornår vælger du ullunderstilling?

- Det er en meget enkelt værdi for mig. Er det koldt ude, og jeg skal åka skidor hela dagen så satsar jag på ett ullunderställ som håller mig varm. Dagar då det är lite varmare ute eller om jag ska köra ett mer högintensivt pass där jag blir svettig så är syntetunderställ perfekt, eftersom det transporterar bort fukten från huden till utsidan av understället. Så slipper du for at blive kold, når du er klar med dit træningspas!

Hildurs 3 tips til dig, der skal købe nytt underställ!

1. Køb et, der passer til dine behov

- Det vigtigste af alt er at vælge underställ efter aktivitet. Kari Traa har ett perfekt urval av olika underställ som du verkligen kan anpassa efter ditt syfte. Deras Rose-kollektion er väldigt skön för dig som vill hålla värmen i skidbacken, medan Svala som är lite tunnare är perfekt för ett svettigt pass i längdspåret, och Sjölvsagt passar när du löptränar. Jeg har selv prøvet disse tre kollektioner, og for mig er de allerede favoritter.

2. Vælg efter kroppsform

- Vælg et underställ som sitter bra på din kropp. Er det noget værd, når man hele tiden må trække byxorna op eller at tröjan knöglar ihop sig innanför täckbyxorna? Testa, testa, testa! Når du rammer et underställ som sitter bra, så lovar jag att det kommer bli en favorit i din garderob.

3. Tænk ikke bare funktion

- Sidste tip er at vælge en underskrift, du synes er pæn! Se godt ud, føl dig godt tilpas. Så enkelt er det!

LÄS MER: Det er vigtigt at få lov at være vild og skør som tjej