Skidglasögonen som är bäst i test! Image

Skidglasögonen som er bedst i test!

Snart er det skidsæson og til det behøver du et par nye skidglasögon. Her har Sportamore sat sæsonens bedste goggles på prøve!

"Hä ä bar å åk" sagde Ingmar Stenmark, men helt sandt er det jo ikke. Der er flere ting, som skal lira ute i backen - skidor med pjäxor, skaljackan med skidbyxorna og kanske framför allt skidglasögonen med hjälmen. Skidglasögon, eller goggles som de også kaldes, måste passa lika bra till just dig och din ansiktsform som till den hjälm du har valt, men utöver det behöver de dessutom ha hög komfort, rätt lins till rätt tillfälle och så klart en snygg design! Sportamores testpanel har bevist sæsonens bedste modeller. Så her tyckte de.

Flyg fram i backen!

Oakley flight deck

Model: Flight Deck XM

Märke: Oakley

Passar till: Allt från soliga till molniga dagar. De her skidglasögonen fra Oakley er försedda med en kontrastlins som gör det lättare att urskilja backen under de dagar då snö och himmel gärna smälter ihop, men de släpper även igenom precis lagom ljus för riktigt soliga förhållanden.

Sammanfattning: Så fort testpanelen får de här skidglasögonen på sig konstaterar de att de är rakt igenom supersköna. De sluter helt tätt mot ansiktet tack vare mjukt skum och sitter perfekt till de hjälmar som testpanelen provar dem med (ha som tumregel att alltid testa dina goggles med en hjälm från samma märke). I övrigt passar de ett normalstort ansikte. Skidglasögonen fra Oakley får også plus for at de er 100% kompatibla med vanliga glasögon. Skönt, tycker testarna som normalt åker med glasögon, men trots det är det inte skidglasögonens bästa egenskap.

- Ja, hvad er det bedste? At de er klart selfievänliga skulle jeg vilja säga! konstaterar en testare.

Minimalisme på bedste vis

Scott goggle faze 2

Model: Goggle Faze 2

Märke: Scott

Passer til: Alle typer af vejr tack vare en lys kontrastlins som gør at gupp og oregelbundenheter framträder väl i backen. På linsens yderside er overfladen let sminket, hvilket beskytter øgat fra solens skadelige stråler.

Sammanfattning: Det bedste med skidglasögonen fraScott er faktisk den høje komfort. De sidder meget skönt mot ansiktet tack vare ett mjukt skum. I øvrigt er den sminkede overflade på glasets yderside et stort plus, da den reflekterer bort fra alle solstråler, som ellers kan störa blickfånget. Til sit design er de til forskel fra forrige model betydligt nättare. Både i hånden og på hjelmen føles de meget minimalistiske, uden at for den del tumma på egenskaberna. Den rosa farve går også hjem hos testpanelet, men for dig, der ikke kan lide rosa, findes der også flere andre farver, hvoraf mange er mere diskrete.

- Det bedste ved de her er, at de har grymt synfält. Ramen er så lille, at du har full sikt i alle riktningarna, säger en testare.

Passa alla väder, alla åkare

Caount stereo

Model: Count Stereo

Märke: Atomic

Passartill: Den här linsen passar allra bäst till soliga dagar på grund av ett niolagrigt spegelglas som stänger solens starka strålar ute, men den presterar också väl på molniga skiddagar, då de är försedda med kontrasthöjande lins.

Sammanfattning: Det her er et ganske minimalistisk skidglasögon med et nätt design. Til gengæld er testpanelet meget køligt, uden at det er overdrevet "spejsiga". Slutbetyget för skidglasögonen från Atomic höjs även tack vare det breda synfältet. I de her kommer du ikke til at savne noget, hverken gupp i backen eller andre åkare. De får desuden pluspoäng for høj komfort og bra ventilation.

- Jeg skulle sige, at de her er goggles, som forøger kontraster på bedste måde. De passer til alle vejr og alle åkare.

Allround-alternativet

Sweet protection firewall

Model: Firewall

Märke: Sød beskyttelse

Passar till: Alla väder. Den røde lins som de her skidglasögonen er försedda med brukar traditionellt sätt anses som den mest användbara och behöver sällan kompletteras med ytterligare skidglasögon. En riktig allround-lins, konstaterer testpanelet, også om det ikke er särskilt mycket spegelglas.

Sammanfattning: Til en begyndelse føles skummet i de her skidglasögonen ikke riktigt lika mjukt och bekvämt som i de andra av testets modeller, men efter ett tag mjukas det upp och sedan känns de knappt. Ventilationen er virkelig på toppen, hvilket er godt. Annars risikerer skidglasögonen at imma igen om du blir varm. På indersiden er linsen behandlet med anti-imm-skydd. Rent designmässigt är de tuffa och passar en ung målgrupp som gillar att hänga i parken. En anden stor fordel er prisen, som gør, at det her definitivt er et køb, som giver meget skidglasögon for pengene!

- Det er ikke jättemycket spegelglas, men ändå tillräckligt för att stänga direktljus ute tycker jag och när det gäller kontraster så är linsen verkligen väldigt bra, säger en testare.

Absolut ingen bländrisk

Salomon xview

Model: Xview

Märke: Salomon

Passer til: Den her model gør sig som allerbedst i gassende solsken, men fungerer måske lidt dårligere, når det er mørkt ude, da linsen i sig opleves som ret mørk. Vælg de her skidglasögon när du ska ut i backen en tidig morgon i Alperna.

Sammanfattning: I den her model får du mycket goggles för pengarna. Skidglasögonen fra Salomon har en god lins, sidder godt på ansigtet og ventilerer præcist, som de skal. Det bedste er at bemærke, at de er ret små og passer til normal størrelse. Linsen er relativt mørk, hvilket gør, at du slipper bli bländad av solen. At linsen er så mørk gør, at du måske vil supplere med en lysere variant, så du kan komme tidligt på året i de skandinaviske fjelde. Sikten er desuden meget god, på grund af det delvis ramløse design. Afslutningsvis passer de også til de fleste hjælpemidler. Det er et stort plus, men som vanligt rekommenderas altid samme mærke på goggles og hjelm.

- Jeg kan godt lide, at de er ret minimalistiske. Efter et tag smälter du liksom ihop med dem och glömmer bort att du har på dig dem.

Utbytbar lins

Spectrum g002 essential

Model: G002 Essential

Märke: Spektrum

Passar till: Riktigt drömmiga solskensdagar. Til de her skidglasögonen medföljer dessutom en extra lins, förutom sollinsen som syns i bild.

Sammanfattning: Det her er et par rigtig prisvärda skidglasögon, framför allt tack vare den extra linsen. Det gør at du slipper købe flere end et par skidglasögon. Istället byter du bara mellan de två som medföljer här. Udover det får den her model også beröm for sin ventilationsförmåga. Her slipper du oroa dig for at blive svettig og få imma på skidglasögonens insida. Tacksamt, tycker testpanelen, men trots det är det med sin design som skidglasögonen sticker ut mest.

- Det bedste er alligevel, at linsen går at skifte ud. Det er virkelig meget værd, dels for at det sparer plads i pakningen, men også for at det bliver billigt.

Endnu en favorit fra Oakley

oakley fall line

Model: Fall Line

Märke: Oakley

Passar till: De här skidglasögonen passar i stort sett alla väder, men främst molniga dagar tack vare den rosa linsen som förstärker kontraster. Den avancerade linsen fångar upp kontraster i grått ljus på ett optimalt sätt, men i jämförelse med den andra modellen från samma märke är den här aningen mörkare.

Sammanfattning: Det her er skidglasögonen for dig som vil sticka ut. Designet er cool og lidt anderledes, hvilket testpanelet påskønner. Desuden er det et par rigtig flotte goggles, udstyret med en af Oakleys bedste kontrastlinser. Linsen er desuden let at skifte ud, hvilket gør, at den går at kompleta med andre linser, om du til eksempel skulle föredra gult före rosa ljus. De i testpanelen som åker med vanliga glasögon under sina skidglasögon ger även tummen upp för hur bra de ryms under. Den her model rekommenderas for dig med normalstort til litet ansikte.

- De er framför allt väldigt sköna och jag älskar hur bra de sitter med mina vanliga glasögon under, säger en testare.

Grym lins x2

appertiff CRB + extra lens

Model: CRB + Ekstra linse

Märke: Appertiff

Passar till: Alla väder. I kartongen medföljer en kontrastlins för mörka förhållanden och en för ljusa. Det gør, at du kan skifte efter behag - ja, og efter vejr så klart! Desuden stängs de elaka solstrålarna ute tack vare det oljade spegelglaset.

Sammanfattning: De her skidglasögonen från Appertiff utmärks främst av sin ramlösa design, som är på samma gång snygg och funktionell. Sikten er perfekt, da ingen ramar skymmer synfältet. Det er også super, at det medföljer en ekstra lins. Det gør at du slipper købe yderligere et par for når vädret svänger. På så vis er det her et køb, som kommer til at give dig meget goggles for dine penge, og det er jo aldrig fel! Sist men inte minst vill testpanelen poängtera att de är väldigt snygga med sitt oljefärgade spegelglas och sin ramlösa design.

- Det er super, at de medföljer en til lins och när du väl fått in knycken är det inte alls svårt att byta, plus att det är väldigt prisvärt!

LÄS MER: Så vælger du ret lins i dine skidglasögon

SHOPPA HÄR: Alt du behøver til skidsæsonen