Skillnaden mellan fotbollsskor för konstgräs och naturgräs Image

Kompetencer mellem fodboldsskor til kunstgräs og naturgräs

Korta, långa eller hårda dobbar? Fotbollsexperten reder, en gång för alla, ut skillnaden mellan dobbarna på fotbollsskor för gräsplan respektive konstgräs.

Du minns säkert de stora dammoln som bolmade kring benen när du som liten sparkade boll på grusplan. Nu for tiden har grus bytts mot konstgräs och skosortimentet har anpassats därefter. Se til at du køber ret fodboldssko efter underlaget du spiller på.

Grässkor

Det, der adskiller et kunstgrässko fra en, der skal bruges på græsplan, er dets sula, hvor både konstruktion og antal dobbar kan varierea.

- Først og fremmest har vi den så kaldte SG-sulan, som står for blød jord. Den har dobbar i aluminium eller keramik (skruvdobbar red.anm.), som går at skifte ud og er skabt til mjuka og våta gräsplaner, siger Adidas produktexpert Håkan Nilsson .

Dobbarna på SG-sulor er både lange og hårde, hvilket kræver, at man kan få fat i et blødt underlag. Den her model bruges af toppspelare som spiller på fine, vattnade gräsplaner.

Derefter findes det skor med FG-sulor, det vil sige fast grund, og er det dobbsystem, som vanligtvis bruges ved spil på græsplaner. FG-sulans dobbar er gjutna och fler till antalet än på SG-sulan, för att dela upp trycket från din kroppsvikt på fler punkter.

- Det giver en blød følelse, som gør, at du slipper känna av underlaget hela vägen upp i benet. Adidas FG-sula er først og fremmest til for græsplaner, men i Sverige er tredje og fjerde generationens kunstgræsplaner så fine, at du kan bruge en FG-sko der også. Det er en stor fordel for dem, der ikke vil bytte sko, når de bytter plan.

Konstgrässkor

Til sidst findes det også mere renodlade kunstgrässkor med AG-sulor som er en forkortning af kunstig jord.

- Det, der udmærker AG-sulor, er, at dobbarna er flere til antallet, præcis som hos FG-sulan, samt at modellen har stabile fordelingsplatforme, der fordeler din vægt jævnt over hele foden.

Generellt sett är dobbarna på en konstgrässko lite kortare än på de skor som är till för gräsplaner samt även mjukare eftersom konstgräsplaner är ett hårdare underlag att spela på. Hvis du kører i fodboldskor, der har for lange dobbar på kunstgräsplaner, øger risikoen for skader, fordi lange dobbar let fastnar i kunstgräset og kan resultere i, at du vrider knä eller fotled. Var derfor noga så du hittar rätt sko för ditt ändamål.

Sammanfattning:

SG: Hårda och långa dobbar. Passar mjuka och våta underlag, som välskötta gräsplaner.

FG: Mellemlånga och något mjukare dobbar än hos SG-sulan. Modellen har også fler dobbar som fördelar vikten jämnt och ger en mjukare känsla på hårda underlag. Passar en klassisk gräsplan, samt även vissa konstgräsplaner.

AG: Mjuka och korta dobbar som fördelar kroppsvikten jämt. Passar konstgräsplaner.

Adidas X FGDobbmönstret på Adidas X Firm Ground Boots, en grässko som även går att använda på tredje och fjärde generationens konstgräsplaner. Skon findes også i rød og rød/svart. Rekommenderat pris 1 299 kronor.

LÄS MER: Så finder du ret fodboldssko

SHOPPA HÄR: Fotbollsskor för gräsplaner

SHOPPAHÄR: Fotbollsskor för konstgräsplaner