Skillnaderna mellan Babybjörns olika bärselar Image

Skillnaderna mellan Babybjörns olika bärselar

Babybjörn har fem forskellige modeller af bærselar. Her får du at vide, hvad der adskiller dem, så du kan vælge den model, der passer bedst til dig og dit barn.

En bærsele er et must-køb, når du har fået en baby og vil kunne have barnet tæt på, men alligevel have hænderne frie. Babybjörns bärselar är tillverkade så att du kan bära barnet i dem från det att ni nyligen kommit hem från BB och, i vissa modeller, ända upp till tre års ålder om det skulle behövas. Meget få børn kan bære, og der findes bærermodeller, som klarer et vægtspænd mellem 3,5 kilo og 15 kilo.

Hvor langt kan jeg bære mit barn i bærselen åt gången?

- Vi anbefaler, at du provar dig fram med lite kortare stunder i början så att både du och barnet vänjer er. Men det findes ingen grænse for, hvor længe barnet kan sidde i selen, om det skulle somna behøver du ikke väcka det. Gillar inte barnet att sitta i selen kommer det att skrika, säger Nina Rönnberg, försäljningsansvarig för babybjörn i Norden.

Hvordan ved jeg, at mit barn sidder tilstrækkeligt højt oppe, når jeg bærer det?

- Når barnet sidder i sig selv, skal det være højt oppe på brystet, så det kan høre dit hjärtslag, og du kan have øjenkontakt. Når barnet er mellem nul og sex måneder er en bra tumregel: om du kan pussa på barnets hjässa vet du at barnet sitter i rätt höjd, förklarar Nina Rönnberg.

Hvilken livstid har en bærsele fra Babybjörn?

- Sköter du den, förvarar den rätt mellan barnen och inte tvättar den en gång i veckan så har den i princip hur lång livslängd som helst. Sedan ska du ha i åtanke att säkerhetsstandarder och krav ändras hela tiden. En bärsele från 80-talet var bra då men i dag kanske den inte uppfyller alla krav, säger Elin Skog, säljkoordinator på Babybjörn.

Kan jeg køber en bærsele i anden hånd?

- Vi anbefaler ikke andenhåndskøb, fordi du ikke ved, hvordan bærselen har brugt, hvordan plasten har påvirket, eller om den er fugtig på vinden, siger Elin Skog.

Hvordan ved jeg, at det er dags at købe en ny sele?

- Plast er lidt af en färskvara og har en bäst-före-datum. Granska selen innan du börjar använda den till ett nytt barn, ryck i spännena och se att den är hel och ren så kan du använda den till alla dina barn, säger Elin Skog.

- Hvis du er usikker, kan du vende dig til os og spørge, siger Nina Rönnberg.

Hvad er det for noget stof i Babybjörns selar?

- Tyget er produktcertificeret i henhold til Öko-tex klasse 1, som er den højeste certificering. Det betyder, at intet af tygerna er infärgade med skadliga ämnen och kemikalier och barnet kan suga och tugga på selen utan att något hänger. Eftersom tygerna ikke er infärgade kan de bli något solblekta med tiden, säger Nina Rönnberg.

Alla Babybjörns selar kan tvättas upp till 40 grader. Skonsamt tvättmedel rekommenderas.

GUIDE TIL BABYBJÖRNS BÆRSELAR

Nina Rönnberg og Elin Skog hjælper dig med at finde den rigtige model!

Bärsele Original

babybjörn

Vad: En todelt bærsele som lanserades redan 1973. Babybjörns enklaste model, som er let at sætte på sig selv. Bæreselen har et syvt kors i ryggen, som skal sidde mellem skulderbladene for optimal støtte. Jättebra för det nyfödda barnet och tills det väger upp mot sex, sju kilo. Men skal du bruge selen i flere timer, bliver det tungt, og du kommer tilbageras i så fald at vælge en anden model.

Hvor stor en stald er den lavet til? Fra nyfødte, der vejer 3,5 kilo, til stalde, der vejer 11 kilo.

Passar dig som: Vill ha en liten och nätt sele du slipper dra över huvudet och som inte tar mycket plats i väskan. Perfekt til dig, der blot planlægger at bære barnet under dit køns første måneder.

Bärsele Miracle

babybjörn

Vad: Påminner om modellen Original men Miracle er även utrustad med en stöttande ryggplatta som ska sitta i svanken. Selen er todelad så om barnet somnar kan du enkelt knäppa upp den och lägga ned ditt barn.

Hvor stor en stald er den lavet til? Fra nyfödda som väger 3,5 kilo upp till barn som väger 12 kilo.

Passar dig som: Vill ha en skön allround-sele som du inte behöver dra över huvudet. Er du svag i nedre del af ryggen eller har du rygproblemer er det her et topval.

Bärsele One

babybjörn

Vad: Babybjörns storsäljare! En bærsele som du trækker over hovedet og som knækker bagtil. Har et ok i ryggen som skal sidde mellem skulderblade. Med modellen One belastar du höfterna i stället för axlarna tack vare selens midjebälte. For at måle om du har optimal belastning på skulderbladene, skal du kunne få en hånd ind mellem akselbåndet og akslen, når barnet sidder i selen.
One har også et bredt sortiment, som kan bruges fra det, at barnet er fire måneder. Med One har du også mulighed for at bære barnet på ryggen.

Hvor stort et barn er den lavet til? Fra nyfødt (3,5 kilo og 53 centimeter) op til 3 år (15 kilo og 100 centimeter).

Passar dig som: Vill ha en allround-bärsele som du kan använda från det barnet är nyfött ända upp till tre års ålder. Man går at rulla ihop så att du smidigt kan bära med dig den, till exempel under vagnen. Passar en relativt aktiv familj som vill ha många valmöjligheter.

Bärsele We

babybjörn

Hvad: En nedbantad version af One. Den store forskel sammenlignet med One er, at We er låst på ena sidan och därför knäpps med enbart ett spänne. We saknar dragkedjor på nederdelen eftersom det flexibla materialet anpassar sig efter barnets storlek. I We can inte barnet sitta vänd framåt utan här bär du endast barnet in mot bröstet eller på ryggen.

Hvor stort et barn er den lavet til? Fra nyfødt (3,5 kilo og 53 centimeter) op til 3 år (15 kilo og 100 centimeter).

Passar dig som: Vill ha en allroundbärsele som är lätt och smidig att använda men inte känner behov av att kunna bära barnet så att det sitter vänt framåt.

Bärsele One Outdoors

babybjörn

Vad: Babybjörns nyaste bärsele. Tilpasset til udendørsliv og leveringras i et smidigt landskab. One Outdoors er udstyret med de samme redskaber og bæresystemer som One, men har også nogle ekstra sløjfer, hvor du kan købe nøgler eller vandflasker, samt en sløjfe på siden, hvor du kan købe en mobil eller en plånboks. One Outdoors har også et nylonfoder, der gør den vind- og vandafvisende, som beskytter barnet i ekstreme miljøer.

Hvor stort et barn er den lavet til? Fra nyfødt (3,5 kilo og 53 centimeter) op til 3 år (15 kilo og 100 centimeter).

Passar dig som: Er aktiv, tycker om friluftsliv og vill kunna ta med barnet på äventyr vare sig det är på fjället eller ditt lokala skogsområde.

babybjörn
HÄR hittar du Sportamores utbud av Babybjörn. Foto: Pressbild

LÄS MER: Tips til dig som skal købe skötväska, bärsele och åkpåse