Sådan lykkes du med nyttårsforsettene - en gang for alle!
Sprakende nyttårsraketter og skålende champagneglass kommer ofte hånd i hånd med løftet om at bli et bedre menneske. Dette skal du gøre for at gennemføre nyttårsforsettene.
Å gå ned i vekt, slutte å røyke eller bli en sunnere versjon av seg selv er klassiske nyttårsforsetter som dessverre har en tendens til å gå rett i at allerede den første måneden inn i det nye året.
Om du vil at 2018 bliver året hvor du klarer at holde løftene har leg. psykologen Alexander Rozental noen smarte knep som du kan bruke. Han er doktor i klinisk psykologi ved Stockholms universitet og har skrevet bogen Dansa på deadline.
- Det finnes en tradisjon om å lage nyttårsforsetter rett før klokken slår tolv og ganske spontant finner man kanskje på noe man ikke har planlagt. Risikoen er at man går ut for hardt, at det man har lovet seg selv er for vakt, at man ikke har delt opp løftet i mindre deler eller gitt seg selv riktige forutsetninger for å klare det. Man har kanskje lovet at man skal slutte å røyke, men fortsatt har sigaretter og en lettere hjemme, sier Alexander Rozental.
Ifølge psykologen Alexander Rozental er ugjennomtenkte mål den vanligste feilen når det kommer til nyttårsforsetter.
Hvorfor vil vi have nyttårsforsetter?
- Det handler meget om behovet vårt om å ha tydelige overganger fra noe gammelt til noe nytt. Vi mennesker elsker sådanne seremonier.
Finnes det noen dårlige forsetter?
- Det man har sett innenfor forskning er at forsetter som handler om å unngå ting er dårligere. De er vanskeligere at opnå og risikoen er, at man får en stor skyldfølelse, hvis man ikke klarer det. Som menneske er det svært at undgå noget helt og holdent.
Med "undgåelse" menes det at slutte med noget. At man ikke skal spise godis eller slutte med angst, for eksempel. Det er mål som det er svært at opnå ettersom de ikke gir informasjon om hva det er du skal gjøre for å nå målet. Et bedre løfte eller mål er at bestemme noget konkret med flere forskellige delmål, som at man ikke skal spise godis i hverdagene og deretter koble løftet opp til noe større.
- Kortsiktige mål er bra, men de må kobles sammen med noe viktigere om det skal holde på over lengre tid. Om du vil gå ned i vekt, da kan du koble det sammen med noe som har å gjøre med deg som person. Handler målet dit om at gå ned i vægt om at du vil være mere aktiv som forælder og kunne gøre morsomme ting med barna dine? Da blir nyttårsforsettet mer betydningsfullt.
Det føles lidt umoderne, men hvilke fordele er det med nyttårsforsetter?
- Der findes faktisk meget forskning, som peger på, at nyttårsforsetter fungerer. Sammenlignet med personer som bare tænker på eller overvejer en forandring, så klarer personer som har et nyttårsforsett i stor utstrekning å gjennomføre løftet. Et halvår inn i det nye året er det omtrent halvparten som holder fast ved nyttårsforsettet sitt.
Et nyttårsforsett er en god idé, men pass på at du tenker gjennom målene allerede før champagnen åpnes.
4 steg for at lykkes med nyttårsforsettene dine
1. Sett konkrete mål og delmål
Et konkret mål med tydelige holdepunkter på vejen som giver dig en kontinuerlig påminnelse om at du er på riktig spor. Om du skal gøre en større forandring, som å gå ned i vekt, sett deg et delmål for den første måneden, et annet for den andre måneden også videre.
2. Gi deg selv riktige forutsetninger
Forbered dig på hvad du skal opnå og hvad jobbet kommer til at kræve. Ikke lov dig selv noe rett før klokka slår tolv, men tenk gjennom forsettet noen dager før, slik at du kan gjøre det enkelt for deg selv. Ta bort alle påminnelser om den usunne vanen.
3. Involver andre
Et bra tips er å engasjere noen i familien, kollegaer eller partneren sin som kan gi veiledning og oppmuntring underveis. Vi pleier ofte at se hvilke nyttårsforsetter vi har til andre, og det er den sociale komponenten som gør at nyttårsforsettene fungerer bra.
4. Forbered dig på tilbakeslag
I forskning har man sett at personer som er forberedt på motgang har bedre forutsetninger for å lykkes. Under den første måneden kommer de fleste til at møde på ganske mange små motganger. Er man forberedt på at de kommer vil det være en større chance for at man klarer at komme seg opp igjen og ser på motgangen som lærdom.
LES MER: Veien til Vasaloppet - sådan skal du trene!LES MER: Slik trener du opp en bedre holdning