Sådan skal du træne hvis du har en kneskade

Mange som træner har problemer med knærne. Det finnes nesten like mange kneskader som det finnes mennesker, men det finnes heldigvis noen generelle tips og råd til deg som har en kneskade. Vi har snakket med fysioterapeuten Maja Pernefeldt.

Alle er forskjellige, og det samme gjelder kneskader. Du kan skade dig på forskjellige måter, og den ene kneskaden er ikke som den andre. Mange med kneskader lurer derimot på det samme: Hvad kan jeg gøre og ikke gøre, når det kommer til træning, når jeg har en kneskade? Maja Pernefeldt, fysioterapeut, PT og massør, har svaret.

Jeg har en gammel kneskade og har fået besked om, at jeg kan træne igen. Det gør derimot fortsatt vondt når jeg trener, hva skal jeg gjøre?

- Det kommer litt an på hva slags skade det er, selvfølgelig. Mitt generelle råd er at du tenker over hva du har gjort den siste tiden med treningen og om du har forandret noe. Har du måske begyndt at træne mere intensivt, lagt på mere belastning eller noget andet? Hvis du får så ondt at du ikke kan stå eller gå, skal du tage kontakt med en fysioterapeut, siger Maja Pernefeldt og fortsætter:

- Hvis du har kraftige smerter i knæet som kommer og går hele tiden, så anbefaler jeg at nogen ser på det. Da kan du finde ud af, hvorfor du får ondt i knæet og får riktige øvelser.

Hvad om det gør ondt efter en treningsøkt?

- Det kommer også an på hvilken skade du har. Det vigtigste er, at du afbryder treningen, hvis det gør ondt og ikke går bort, mens du træner, eller at det gør enda vondere. Det vil som oftest gøre vondt å bruke en muskel som det er oppstått en muskelbrist i. Hvis du derimot har en overbelastning eller en utmattet muskel som ikke har restituert seg, kan smerten gå bort når du bruker den og blir varm.

Finnes det noen kondisjonstrening som pleier å fungere bra hvis man har et dårlig kne?

- Sykling pleier at være kjempebra, men også trening i vann. Svømming passer måske ikke alle dårlige knær, men vannet kan gi bra stabilitet og balansetrening. En fysioterapeut kan skrive ut et program med rehabilitering i vann hvis du er veldig dårlig i kneet og ikke vet hva det kommer av.

Hjelper knestøtte når man har en kneskade?

- Ja, for å gi ekstra varme og bedre sirkulasjon i de trette musklene. Eller at man gir ekstra stimuli fra utsiden slik at hjernen kobler seg på for å støtte kneet enda mer.

Maja Pernefeldt
Maja Pernefeldt er PT, fysioterapeut og massør og har mange tips til hvordan du med kneskade skal træne.

Spiller valget af treningssko noen rolle?

- Generelt set når det gælder løbing og når du går på treningstimer på et treningssenter, pleier det å være bra med sko som har en tykk såle med demping i. Det fanger opp støt som går opp i kneet. Hvis du derimot trener mye løft eller gjør mye tunge øvelser, er det viktig med stabile sko med flat såle slik at du står stødig på gulvet.

Hvilken muskelgruppe er vigtigst at træne, når jeg har en kneskade?

- Hovedsakelig bakside og forside lår, og pass på at de samarbeider. Men også leggene. De jobber med å bøye, strekke og stabilisere kneleddet. Forside lår bremser bevegelsene med bena, og senen i kneskålen og forsiden av leddet vil belastes mye hvis du for eksempel er svak i forside lår, sier Maja Pernefeldt og fortsetter:

- Det er også vigtigt, at du ikke bare fokuserer på området, du har ondt. Det findes personer som har vondt i kneet fordi de for eksempel har veldig ustabile fotledd. Da belaster du måske kroppen skjevt og får vondt av det. Du kan også være svak i hofta, som fører til at du kanskje faller inn med knærne under knebøy og dermed belaster knærne skjevt. Da er det måske lurt å gå til noen som har oversikt over bevegelsesmønster og som klarer å se hvor svakheten egentlig sitter.

Vil du dra på treningsreise til Spania med Maja Pernefeldt i september? Send en mail til info@majapernefeldt.se for yderligere information.

LES MER: Treningsutstyr - dette trenger du på treningssenteret

SHOP HER: De nyeste løpeskoene