Sådan træningssurfer du ret på internettet

Treningsekspertens triks til hvordan du finder riktige treningssider, tips og gode råd.

Jacob Gudiol er legitimeret fysioterapeut og studerer master i Sport Science ved Lunds Universitet. Han er flittig innleid som treningsekspert i ulike medier og har blant annet skrevet bok og blogger om treningslære og kosthold. Vi spurte han om tips og triks til treningssurfing på internett.

Hvordan søger man bedst efter information om træning på nettet?

- Det første som er vigtigt at tænke på er at om du ikke er på et højt niveau rent prestasjonsmessig, så blir det sjelden helt feil uansett hvor dårlig vitenskapelig bevist de rådene du finner er. Du kommer sandsynligvis til at få resultater alligevel. Ulempen ved at du finder en dårlig informationskilde er i stedet at du måske udsætter dig for unødvendig stor skaderisiko, får lidt dårligere resultater end hvad du kunne have fået og måske bliver for dogmatisk i dit syn på hvad der er "ret" træning. Med det sagt, så kan vi gå tilbage til spørgsmålet. Jeg synes faktisk altid, at man skal begynde med at købe en fagbog om emnet. Disse bøkene kan være stive og kjedelige, men savner du grunnkunnskapene innen trening og begynner å lese på nettet er det lett å falle for selgerprat istedenfor at du lærer deg interessante og spennende måter å bruke grunnkunnskapen sammen med praktisk erfaring.

Hvad er vigtigt at tænke på?

- Jeg synes at det er veldig viktig at man tar det som blir påstått i artikler og videoklipp med en klype salt. Ikke vær fornøyd med argumentet "dette er best", men krev mer. Aller helst skal det gis referanser til mer seriøse studier på området, men det er ikke et krav ettersom det ikke finnes på alle områder når det gjelder trening. De krav du i stedet bør ha, er at det du leser åpenbart er basert på grunnene som finnes og deretter må man selv avgjøre hva som er best. Men grunnen er alltid den samme og gjelder alle bra treningsprogram og øvrige råd rundt trening.

Finnes det områder man skal være ekstra nøye med å dobbelsjekke informasjonen man får?

- Sosiale medier er fulle av tullprat rundt trening, kosthold og helse. Via for eksempel Facebook er det muligt at betale for reklame rettet til en specifik målgruppe, og dette udnyttes af mange som sprer dårlig information. Oftest er disse artikler baseret på at skremme folk. Den typiske handling er at teksten begynder med at advare mod noget for at skabe interesse. Deretter påstås det at veldig mange gjør feil, vanligvis påstår man også at alle disse menneskene ikke er bevisst på at de gjør feil, men det skader deres helse eller treningsresultater. Efter det så legger man fram til oppdiktede løsning på det oppdiktede problemet.

Trender kommer og går og kan hurtigt spres på nettet. Et nærliggende eksempel er barfotløpingen som spredde seg for noen år siden.

- Mange hoppet på den veldig ukritisk. Trenden tok med seg mye positivt og har gjort at mennesker stiller seg med spørrende til skobransjen, men samtidig var det av alt å dømme mange som dro feilaktige beslutninger fra artikler uten vitenskapelig grunnlag på nettet. Og af disse skulle jeg tro at en hel del også ble unødvendig skadet, siger Jacob Gudiol.

Han giver et eksempel på en anden diskussion som engagerer mange, men der videnskaben giver et mere nøytralt svar enn internets "gjør dette, ikke det".

- Det er veldig populært å prate om "dysfunksjon" i dag og at man må korrigere en masse feil. Mange virker tro på at vi mennesker skal være helt symmetriske mellem højre og venstre side, at vi alle skal ha eksakt samme holdning, bevege oss og trene på eksakt samme måte samt at det finnes noen form av optimalt bevegelsemønster. Ingenting af det stemmer. Vi mennesker er skapt litt skeive og ubalanserte og vi løser samme problem på ulike måter avhengig av tidligere erfaring og vår kroppsbygning.

trött"Kjøp en fagbok" er Jacob Gudiols råd til deg som vil ta treningen på alvor. Da får du de nødvendige grundkunnskapene og kan være mer kritisk mot informasjon på internett.

Ulike dietter tilhører internets store diskusjonsemne. Der tjener du på at tage et skridt tilbage og fundere en stund, ifølge Jacob Gudiol.

- Visse synes at du skal spise mye kjøtt og animalier, andre sier at du skal spise minimalt av det. Visse påstår at du blir syk av karbohydrater mens andre sier at du skal spise lite fett. Begge sider vælger konsekvent at ignorere bevis for at det åpenbart finnes kulturer som har klart seg bra på kostopplegg som er veldig ulikt deres egne.

Hvad synes du om tonen og diskussionerne på ulike treningssider?

- Det gjenspeiler vel tonen på internett generelt. Det er lett å misforstå hverandre i tekst og det fører til hete diskusjoner med harde ord. Mange mennesker har også veldig vanskelig for å skille på påstand og person. Vi sier alle mer eller mindre dumme eller lite gjennomtenkte ting nå og da, men om noen påpeker at det som har blitt sagt var feil eller dårlig gjennomtenkt på internett så tar mange det personlig og som et personangrep.