Spinning för nybörjare Image

Spinning for nybörjare

Har du præcis bogføring i dit første spinningpas? Kul! Her er instruktørens bedste tips til, hvordan du får mest ud af træningen.

At gå på spinning første gang kan føles lidt nervøst. Måske undrer du dig over, hvordan du skal stille dig i cyklerne, og om du kommer ellerka hela passet. Men ta det lugnt, alla i spinningsalen har varit nybörjare någon gång och så fort instruktören dämpar belysningen kommer du att kunna fokusera på din egen prestation och njuta av medryckande musik och puls!
Thomas Liljeroth er en af træningskedjan Sats populære spinninginstruktører og ved, hvad du bør have koll på inden dit første pass.

- Det er to ting, du skal vide: Det første er, at passet kan blive hårdt eller let som helst, det er dig selv, der afgør det ved at lægge på modstand. Og det andet er, at en bra kontakt med en uppmuntrande instruktör, vars musik passar dig och din sinnesstämning just den dagen, kan få dig til at frigöra dina sista krafter på cykeln, säger Thomas Liljeroth.

Hvad går spinning ud på?

- Alla, gammal som ung. Stor som lille. Spinning passer til bevægelser, som netop er begyndt at træne, men også til bevægelser, som vil bevare eller forbedre deres kondition. Spinning, på samme måde som simning for ikke med sig samme belastning på kno og leder som når du springer. Træningsformen passer også dig, som vil træne til musik og takt, men ikke har koordinationsformågan, som kræves til aerobic. Spinning kan med fordel kombineresras med andre træningsformer, som styrkepass og bodypump. Når du spinner, behøver du ikke heller tage hensyn til den, der er ved siden af dig, fordi var og en har sit modstand på og dermed kan træne i sin egen lilla verden.

Spørger du, om jeg er på plads, når passet begynder, eller skal jeg komme lidt før?

- Kom en stund innan. Vi instruktörer på Sats är måna om att ge nybörjarna en bra start och hjälpa dem att ställa in cykeln. Hvis du kommer før, får du også en chance for at vide, hvordan passet er oplagt, og hvad du skal tænke på.

Hvordan stiller jeg egentlig i cykeln ret?


- Første gang ber du om hjælp. I övrigt är det enda du ska tänka på att ha sadeln i höfthöjd. Når du står i den, lægger du armen på sadeln og sætter styret så at det som lägst står horisontellt med sadeln.

Hvilke muskler træner jeg, når jeg går på spinning?

- Du træner primært din kondition. Hvis du har cykelskor og dermed sidder fast i pedalerne på en anden måde, end hvis du træner med gympaskor, så træner du også vader, baksida lår og rumpan. Dette gennem at du kan køre på et tyngre modstand og dra upp pedalen och inte "bara" trycka den framåt och nedåt. Vi står op meget under passen og då känns verkligen skillnaden mellan att ha cykelskor med en hård skosula jämfört med gymnastikskor med dess mjuka och böjbara sula. Men det er ikke bare ben, der arbejder under et pas, uden også dine magmuskler, eftersom du stabiliserer din bål for at avlasta ländryggen så at den ikke begynder smärta av utmattning.

Skal jeg sætte mig i salen, når jeg er ny?

- Som nybörjare är det vanligt att inte vilja placera sig på ett sådant ställe där du sticker ut eftersom du kan vara rädd för att göra fel och inte orka. Men som instruktør ville jeg gerne have, at du fortæller mig, at du er nybegynder og derfor måske behøver lidt hjælp. Jeg ville så gerne, at du sætter dig langt frem, så jeg kan se, at teknikken ser bra ud og har koll på, når du ikke orker mere, så jeg kan stötta dig på et sådant sätt att du kan köra igenom resten av passet.

Jeg synes, det er svært at holde tempoet og orka, hvad skal jeg gøre da?

- Når du mærker, at du ikke orker at holde tempoet eller takten, skal du sætte dig ned og tage bort en del modstand, men fortsætte med at holde takten. Kroppen lyssnar till hjärnan och hjärnan hör taktslagen i musiken. Det er lettere at fortsætte med at præstere, selv om det er med de sidste krafter, om man har en pulsmätare eller en klar og tydelig takt at holde sig til. En vigtig instruktør ser også, hvordan det er stillet, hvordan du har præsteret og lader dig hente og an om så behövs. Nästa gång kanske du orkar lite mer?

Hvilke tøj skal jeg have?


- En cykelbyxa med vaddering for at undgå skavsår. Overdelen spiller ingen rolle. Ta gärna med dig en vattenflaska och handduk, du kommer att bli törstig och svetten kommer att flöda.

Borde jeg købe spinningskor?

- Som nybörjare? Ja, hvis du fastnar og kender at du vil fortsætte. Fordelen med cykelskor er, at du klikker i skorna i pedalerna og den hårda skosula gør at hälen ikke viker sig nedåt og dermed sætter press på hålfoten.

Ser du nogle spinningtrender i år?

- Inte vad gäller musiken, men på cyklarna. Sats håller på och byter till wattcyklar som mäter den energi du lägger ner i din tramptag, och på sikt ska de ersätta de cyklar vi har i dag.

thomas liljeroth
For Thomas Liljeroth er spinning en blanding af hård træning og en må-bra-känsla. "Når deltagerne går fra et af mine spinningpas og er rejält trötta men med en blick som glöder och ett stort leende så har jag haft ett lyckat pass," siger han. Foto: Privat

LÄS MER: Gruppetræning for nybörjare