Squattips från världsmästaren i knäböj Image

Squattips fra verdensmästaren i knäböj

Styrkelyftaren Isabella von Weissenberg er bedst i verden på knæbøjninger. Her er hendes tips til, hvordan du tager dine squats til næste niveau.

Hvis der er nogen, der kan lave knæbøjninger, så er det Isabella von Weissenberg. Hun er faktisk bedst i verden, siden hun tog et verdensrekord i knæbøj på VM i styrkelyftning förra sommaren. Derfor kan hon ge dig världens bästa squattips, varsågod!

Okej, hvor gør jeg en rigtig god knæbøj?

- Alle har så utroligt forskellige forudsætninger for at gøre knæbøj, men det, der er anvendeligt for alle, er, at du må være hård i kroppen. Tænk at kroppen er en kedja, om du er avslappnad i ryggen kommer det at påvirke benen. Er det et udfordrende løft, behøver du også nogen form for fokus eller aggresivitet, siger Isabella von Weissenberg.

At spänna kroppen, handlar det om att spänna bålen?

- Ja, præcis. Det er ikke samme sag som at spænde alle muskler på samme gang. Det handler om timing, når jeg prøver at komme til med hvad? I en knäböj ligger stången på ryggen, så självklart måste du vara hård i ryggen men du behöver inte spänna hela kroppen så mycket du bara kan. Var så hård i ryggen at du kan behålla en bra position genom hela lyftet.

Isabella von WeissenbergIsabella von Weissenberg har også et VM-sølv i styrkelyft. Foto: 9for9 Media

For at maksimere effekten af din squat gælder det om at tænke på din andning. Ifølge Isabella von Weissenberg kan du ikke gøre et tungt løft uden ordentligt med luft i lungerne.

- Andas in mycket luft innan du lyfter. Det hjælper dig til at bevare buktrykket. Desuden behøver du tænke på, at du skal klare det.

Selvfortroendet er vigtigt for, at du ikke skal reflektere over, hvorvidt du gør ret eller ej, uden at lægge alt fokus på styrkan. Intala dig selv at lyftet kommer bli lätt! Få hjælp til at finde den rigtige teknik, hvis du er usikker.

- Det bedste er, hvis du har en styrkelyftarklub i din by, som du kan køre til. Der finder du den bedste teknikhjælp og ofte gratis. Kommer det nogen til vores klub og beder om hjælp så giver vi tips!

squatSelvfortroende, en spændstig krop og ordentligt med luft i lungerne er tre vigtige ting, når du laver squats.

Også om övningen knäböj främst är känd för att bygga runda rumpor, påverkar den hela kroppen. For at blive rigtig stærk i øvelsen skal du derfor også fokusere på overkroppsträningen med både presse- og trækøvelser. Jobba inte bara bara med ben och rumpa, stimulera även bröst, rygg och axlar.

- Tjejer på gruppnivå har ofta mindre muskelmassa på överkroppen och det kan finnas en fördel med att träna vissa områden lite mer specifikt. Hvis du ikke kan finde ud af det, behøver du ikke at træne området. Marklyft er en anden helkroppsövning som kompletterar knäböjen. Flyes og militärpress är exempel på komplementsövningar som du kan göra för att öka massan på överkroppen.

LÄS MER: Isabella er Sveriges stærkeste pige