Steg för steg: Så klarar du ett huvudstående Image

Steg for steg: Så klarer du et hovedstående

Drömmer du om att klara av ett huvudstående? Følg Ida B Olssons enkle guide!

Hovedstående kaldes ibland inom yogan för kungen av asanas. At vende op og ned på verden er ikke bare kul uden at sige også ge en rad hälsofrämjande effekter, som ökad blodförsörjning till hjärnan, mindre stress samt bättre koncentration och minne.

- Iblandt behøver man skifte perspektiv. At vende op og ned på livet liksom. Jeg gør det som en rolig afslutning i mit mere ældgamle yogapas. Når værdierne er høje, og jeg vil afslutte stærkt! Blodet rinner ned til hjässan, og jeg må fokusere på balancen og spænde både arme, aksler og bål for at holde positionen. Shavasana efteråt känns välförtjänt, säger yogainstruktören Ida B Olsson, som är ny modell för Blaccs yogakollektion.

Att gå upp i huvudstående, eller sirsasana, ska kännas stabilt och kontrollerat hela tiden, och du ska inte hoppa upp i positionen. Anledningen er, at du må bære dig selv i en hovedstilling ved hjælp af tilstrækkelig styrke i aksler og arme. Tanken er at nacke och huvudet nästan inte alls hjälper till. Det er med andre ord en position for dig, der er van til at yoga, eller har tillbringat mange timer i gymmet, og intet for dig som er nybörjare.

(Vær opmærksom på, at du ikke skal give dig i kast med det her uden professionel hjælp, hvis du har nogen form for nackskada, højt blodtryk, er gravid eller har nogen form for øjensygdom)

Er du sikker på at stille dig på hovedet? Følg Ida B Olsson steg for steg!

_DS_8074.jpg
Steg 1: Aktivera bålen!

_DS_8076.jpg
Steg 2: Sätt ned toppen av huvudet i mattan och ha händerna axelbrett isär.

_DS_8077.jpg
Steg 3: Kom upp med knäna från mattan.

_DS_8078.jpg
Steg 4: Placera knäna mot armbågarna.

_DS_8079.jpg
Steg 5: Vik in hälarna mot rumpan, så att tårna lättar från marken.

_DS_8082.jpg
Steg 6: Kom kontrollerat upp! Har du benen som Ida B Olsson visar på bilden så kan du reglera ditt huvudstående och få bättre balans.

_DS_8089.jpg
Steg 7: Sträck på benen om du vill. Stå så længe det føles bekvemt.


Ida B Olsson har på sig linnet Bliss og tightsenPetunia.

FOTO: Pavel Maira/Steaksandwich.se for Blacc yoga SS17.


LÄS MER: Varva ned med yoga