Stort test av Icebugs greppvänliga löparskor våren 2017 Image

Stortest af Icebugs grønne løvfangere foråret 2017

Dubbede løparskor giver grymt grepp i krävande miljöer. Vi har testet fem forskellige Icebug-modeller, så du kan finde det bedste parat til din vinter- eller terrängløsning.

Vil du springe på isiga, snöiga, grusiga eller blöta underlag behöver du en löparsko med dubbar, som samtidigt ger ett avslappnat löpsteg. Med dine almindelige løvsko risikerer du ikke blot at halka och skada dig, det blir även svårare att springa snabbt och ta i ordenligt.

Det som adskiller en terränglöparsko, også kaldet trailsko, fra en klassisk löparsko er framför allt greppet. Bäst i klassen under de kalla årstiderna är märket Icebug. Deras särskilda greppteknologier gör att sulan får fäste på många olika slags underlag och i många olika väderförhållanden, även de extra knepiga.

Skor med inbyggda dubbar ger bäst grepp och Icebugs dynamiska dubbar har toppar av karbidstål, samma material som finns i dubbdäck. Hver sko har 15 til 19 dubbar som flexas in och ut ur sulan beroende på underlag, så att du kan springa på allt från snöiga grusgångar till asfalt och blankis.

Inden du vælger model, skal du fundere over, hvordan du først har tænkt dig at bruge dine skor. Vil du springa långt och mjukt? Er du ofte på blødt og hult underlag, eller er intervalltræning din grej? Selv om alle skor er dobbelte og fungerer for de fleste løbere, så har de forskellige modeller detaljer, som kan gøre sig godt for netop din type af løb. Mange starter og stopper kræver eksempelvis bra grepp ved tån. For löpning i skogen behöver du i stället en dubb under mellanfoten som hugger tag i underlaget, till exempel när du springer över rötter.

Vi har lavet en testgruppe af vinterlupper, der tester fem forskellige Icebug-modeller og siden evalueret dem. Forhoppningen er, at du skal få lidt lettere at finde ret greppvänliga löparskor for just din vinterlöpning!

Test af: Anima 5

Anima5

Resultat: Grymt grepp - den perfekta vinterlöparskon.
Ordinarie pris:
1 795 kroner.
Omdöme
:

Anima 5 er en trail- og vinterløbesko tilpasset til et neutralt løbesteg. De dynamiske dubbarna med BUGrip-teknologi er placeret, så du får et godt greb på underlaget uden at miste blødheden i stigningen, hvilket testpanelet også har været enige om. Det her var også Icebug-favorittens designmæssigt.

- Magiskt grepp! Bättre vinterlöparskor får man leta efter, säger en av testpersonerna.

Det er den perfekte skon til vinterlöpning som rekommenderas starkt av hela testpanelen.

- Det märks knappt att du springer på is tack vare de smart placerade dubbarna. Jag sprang en riktigt isig dag helt utan problem, säger en annan person.

Også om skon var mycket skön att springa i, upplevde en av testpersonerna att den var något stor i storleken.

- Ett tips är att köpa en halv storlek mindre än vad du brukar göra, råder han.

Trots snö och slask upplevde merparten av testpanelen att skon höll sig varm och torr. Ovandelens skjoldmembran holder regn og slask effektivt væk, mens forstærkningerne er langt væk fra tårnene og på siderne, så de giver et godt skjold ved terrænbearbejdning.

- Perfekt når du springer i skovmiljø og råkar stöta i en sten med foten, siger en testperson.

Findes i både dam- og herremodel.

Test af: Zeal2 OLX

zeal

Resultat: Löparsko för tuff terräng och toppen för orientering.
Ordinarie pris:
1 595 kronor.
Omdöme
:

Zeal2 OLX er en terränglöparsko med en ny type af mellansula som er formad i ett stycke i stället för i flera sammanfogade delar. Sulans navn, HGMS2, er faktisk en forkortelse for "Holy Grail Midsole Soft & Stable" - et navn som siger en del om den her unikke kombination af stabilitet og fleksibilitet.

- Hurtig og följsam sko som hører hjemme i rigtig tuff terräng. Den holder måttet uanset om det er vinter, sommer, isigt eller lerigt, siger en testperson.

Testpanelen tyckte att greppteknologin OLX, med fasta ståldubbar, gör den särskilt lämpad för varierat och tufft underlag. Det förstärkta materialet på skons överdel är som gjort för regn och slask, och du kan springa på ganska vått underlag utan att skon läcker in. Testpersonen, som orienterede sig, var en særlig stor fan af den her model.

- Det er formentlig en af de bedste orienteringskæder på markedet. Grym! siger hon.

Hvis du har problemer med helsen, kan det her være en god model for dig, fordi den har en let, blød hætte med reduceret højde, som mindsker trykket på helsen.

Modellen findes for både damer og herrer.

Test af: DTS2 BUGrip

DTS2-BUGrip.jpg

Resultat: Ultimat løparsko for långa, lugna vinterpass.
Ordinarie pris:
1 895 kroner.
Omdöme:

DTS står for Distance Training Shoe og er udviklet til dig, der er en almindelig motionær, som springer et par gange i ugen, men er også et godt valg til dig, der gerne springer lidt længere ture.

Den dämpade sulan, ett relativt högt drop och en bred läst som underlättar när fötterna sväller, gör den till ett bra alternativ för långa distanser. Testpanelet syntes derimod, at den passer lige så godt til hurtige løbere.

- Det handler mere om, hvad du ønsker at have til støtte for dine fødder. DTS2 giver dig maksimal støtte og fungerer i alle tempon, siger en testperson.

Samtlige testpersoner syntes, at skon var skøn at springe i samtidig med, at den gav et bra grepp. Den har også en vadderad tunga (plös) och krage som minskar trycket från snörningen, vilket delar av testpanelen uppskattade.

Undersulan har 19 dynamiska ståldubbar med spets av karbidstål som ger ett bra grepp på is, snö och grus. Det gør den også utroligt slidstærk.

- Du kan springa många mil på ren asfalt utan att skon skaver eller att den slits ut, säger en testperson som springer mycket i stadsmiljö.

Överdelsmaterialet är en slitstark rip stop nylon som har goda vattenavvisande egenskaper. En testperson sprang en lang løptur i snöslask uden at skon läckte in.

- Komfort i alle lägen! En DTS tappar inte greppet utan garanterar en smoooth ride, som Kelly Slater hade sagt, säger han.

Det er både en herre- og dammodel.

Test af: Pytho3 BUGrip

Pytho3-BUGrip.jpg

Resultat: En let sko til hurtige løft og intensiv aktivitet.
Ordinarie pris
: 1 795 kroner.
Omdöme
:

Pytho3 BUGrip har samme grepptekonologi som Anima 5 og DTS2, men en lav mellansuleprofil som möjliggör ett naturligt löpsteg.

- Med sit drop på fem millimeter kan du bibehålla din framfotalöpteknik! Greppet er oslagbart og vare sig du springer på barmark eller blankis så kan du trycka ifrån till hundra procent, säger en mycket positiv testperson.

Den her versionens opdaterede stopning i tunga och hälkrage gjorde at testpanelen upplevde skon som skön och mjuk, utan att det tummade på stabiliteten.

Runt overdelen findes en tredimensionellt formgjuten struktur som omsluter foten. Det betyder, at foden holdes på plads på en skøn måde, også under intensiv aktivitet. En testperson anbefaler den derfor særligt til dig, som vil springe hurtigt eller arbejde med intervaller.

- Pytho3 er en kombination af hurtighed og komfort. Den er let som en fjer og har et greb, som aldrig forr. Den her skon kan du springa riktigt snabbt i, säger hon.

Findes i dam- og herremodel.

Test af: Acceleritas 5 RB9X

Acceleritas5-RB9X.jpg

Resultat: Kungen af swimrun og OCR.
Ordinarie pris:
1 295 kroner.
Omdöme
:

Hvis du træner inden et swimrun, er testpanelet indstillet: Sats på den her model!

- Når du svømmer og springer i samme skorpe, lægger det sig naturligt i vandet. Men det svære ved det her er, at vådvikten er næsten lige så lav som tørvikten, hvilket gør, at dine fødder føles lige så lette efter en simtur som før. Acceleritas er kungen af swimrun! siger en testpeson, som har kørt et swimrun i netop den her model.

Acceleritas 5 passer også godt til OCR tack vare sulans RB9X-gummi. Den giver bedste tänkbara grepp på våta underlag och du kan hålla farten uppe i olika slags terräng.

- Med den her på fötterna behöver du aldrig halka på klippor igen, torra som blöta.

Tack vare de smarta diagonala kanalerna i sulans gummi, leds lera åt sidorna enligt samma prinicip som ett traktordäck greppar tag i lera.

Overdelens materiale er gjort af et fulgt og luftigt stof med lav vægt, som giver en barfotakänsla, alt for at ikke tynga ner skon om den blir våt. Insidan har et nyt design og en lækker fod med mikrofiber til at undgå skavsår. En skøn og let sko, syntes testpanelet.

- Jag får lätt skavsår och blåsor, men mina besvär var inte ett lika stort problem med den här skon, säger en testperson.

Finns i både herr- och dammodell.

LÄS MER: Kom i gang med traillöpning