Stort test av innebandyklubbor Image

Stortest af indebandyklubber

Bladet, grepplindan og vikten - det er meget som spiller roll for at en innebandyklubba skal kännas perfekt. Vi har testet vores favoritter!

Salming, Unihoc, Zone og Oxdog - her har vi sat indebandyklubber fra alle de populære varumärkena på prov!

SHOPPA DIREKT: Flere indebandyklubber for junior og senior

Nogle ting at tænke på

  • Flex er et godt bud på, hvordan en god klub kan se ud - men med en højere flex, et blødere skaft og et lettere skaft kan du udnytte materialet til at få fart på bolden, lidt som en slangbella.
  • Ett hårt skaft ger hårdare skott och passningar - förutsatt att du har styrkan och tekniken som krävs för att flexa materialet. Har du hverken styr eller teknik på plats tjänar du på att välja en mjukare klubba.
  • Når du står op med klubban lodrätt framför kroppen ska den vara så lång att den slutar någonstans mellan naveln och bröstbenet. OBS! Kom ihåg att ha skor på dig när du måttar.
  • Mange oplever, at en lidt længere klubba giver bedre skott, mens en kortere klubba er lettere ved bollbehandling.
  • Både hvilken flex og længde du har på din klubba er en smaksak, men generelt rekommenderas mjukare, kortare klubbor för juniorer och kvinnor, medan hårdare klubbor kan passa bättre för män. Kom dog ihåg att alltid lita på magkänslan!

Maker Air Superlight, Zone

zone

Olika utföranden: vit/96cm/left/right, vit/100cm/left/right, vit/104cm/left/right, svart/104cm/left/right, svart/100cm/left/right och svart/96cm/right.

Bøjning: 28

Passar: Playmakern

Testpanelet synes:

Det her er en på alle måder og ser meget letspillet klubba. Skaftet er mjukt og enkelt at flexa og likaså bladet som medföljer. Det er dog ikke den første testpanel, der lægger mærke til.

- Det første, jeg tænker på, er, at den er ekstremt let. Jag har nog aldrig spelat med en så lätt klubba tidigare! säger en testare.

Nackdelen med en så pass mjuk och lätt klubba är att den blir något svår att skjuta och slå avgörande passar med.

- Hvis du er ude efter en hård klub og især et hårdt blad, er der en risiko for, at du synes, at det er lidt for lidt tryk i Maker Air Superlight, siger en testare.

Nej, det her er ikke klubban for backen som vil sætte slagskott i bortre X - snarare passar Zone-klubban forwarden som ofta kommer till frilägen och vill dra keepern hellre än att skjuta. Vinkeln på bladet er så pass ret at boldbehandlingen er lige bra på forehand som backhand.

- Jeg kan absolut tænke mig at plukke fra den her klubban, når det er dags at lægge en straff. Bladet er fladt og boldbehandlingen så snild, at du enkelt kan løfte i bolden på baghånden, hævder en i testpanelet, mens andre ikke er lige overbeviste.

- Jeg synes, at klubban har et ret "kladdigt" blad - det byder ind til at behandle bollen en aning for meget, istället för att bara driva den framåt på forehandsidan eller släppa den ifrån dig.

Hm... nåja, alt kan man måske ikke skylla på klubban, tycker andra i panelen.

Epic Superskin Pro, Unihoc

epic superskin pro

Olika utföranden: vit/96cm/left/right, vit/92cm/left/right och vit/100cm/left/right.

Flex: 29

Passar: All around

Testpanelet synes:

Den her innebandyklubban fra Unihoc har egentligen mer flex än den ovan från Zone, men upplevs ändå stelare - kanske för att det medföljande bladet är en klass hårdare. Det giver en skøn blanding af flere egenskaber.

- Det her synes jeg er en perfekt blanding af skottklubba og bollbehandling, säger en testare och fortsätter:

- Tyngdpunkten sitter närmre bladet, vilket ger den där extra farten bakom passning och skott.

At tyngdepunktet er lavt og bladet hårdt gør, at du behøver være lidt blød i håndleddene ved bollmottagning. Hvis du er nystartet eller har et blødt blad, kræver det en vis indgriben. Når du vel har fået teknikken til at matche bladet, giver det derimod bare fordele.

- Den her klubban passer dig som gillar när anfallsspelet kretsar kring dig. Du vil gerne drive boll, du vil gerne slå de afgørende pasninger og dessutom avlossa skott när det passar! Det er en grym all round-klubba, helt enkelt.

Det relativt hårda bladet är varken särskilt skålat eller hookat- vill du kunna zorra lite på plan får du fixa vinkeln själv. På undersiden er bladet "räfflat", hvilket gør at friktionen mod marken mindskes. Udover den smarte løsning er designet en anden sag, som testpanelet lyfter frem som ekstra positiv. Detaljerna i guld er som pricken over i:t! I övrigt kan sägas om Unihoc-klubban att den varken väger mycket eller lite.

- Den er lang fra den letteste klub jeg spillede med, men det synes jeg er ganska skönt, säger en testare och fortsätter:

- Mange klubber med høj flex bliver ellers lidt for lette, hvilket gør det svært at skjuta. Her får du en god blanding.

Ikonisk Titan Straight Edge, Unihoc

iconic titan straight edge

Olika utföranden: vit/blå/96cm/höger/vänster och vit/blå/100cm/left/höger.

Flex: 29

Passar: Nybörjaren

Testpanelet synes:

Det allerbedste ved den her klub er, at den ikke behøver nogen, som helst invænjningstid, synes testpersonerne.

- Bladet er ekstremt letspillet, og jeg behøver ikke hverken hooka eller skåla det for at bollen ska ligga kil mot klubban, berättar en testare och vidareutvecklar:

- Med den her klubban behöver du med andra ord inte vara Anna Wijk för att skriva in dig i matchprotokollet för en assist. Greppet er også bra og klubban er extremt lätt vilket gör att den passar både damseniorer och juniorer samt vissa herrseniorer också.

Nackdelen med en så pass lättspelad klubba är att den kan upplevas aningen för simpel för dig som spelar på avancerad nivå. Bladet er næsten lidt for let, hvilket gør det lidt letterefor mig at rulle bolden frem og tilbage mellem baghånd og forhånd.

- Är du back och vill ha en rejäl slagskottsklubba kan det här vara fel modell för dig, du borde i alla fall byta till ett hårdare blad, anser en testare, men tillägger:

- For en all round-spelare som värdesätter en lättspelad klubba som har ett förlåtande blad är den grym. Jeg er ingen teknisk spiller, men kände mig riktigt duktig med den här Unihoc-klubban i händerna.

Sist men inte minst kan sägas om den här klubban att den försetts med skåror i skaftet, vars funktion är att ge klubban en lätt curve-effekt.

Epic Kantkurve, Unihoc

epic edge curve

Findes i utförandena: silver/96cm/right/left, silver/100cm/right/left och silver/104cm/right/left.

Flex: 26

Passar: Snipern

Testpanelet synes:

- Den bedste klubban jeg någonsin testat, säger en i testpanelen, sekunden efter att ha genomfört träningens första övning.

Den her Unihoc-klubban er betydligt hårdare än ovan modeller och har bara 26 i flex. Udover det er skaftet en så kaldet kurve, altså at det ikke er helt rakt uden at krænge sig på nedre del. Traditionelt er det en egenskab, der gør klubban endnu styvare og mere svårspelad.

- Jeg synes, du får en god boldkontrol, selv når det er en kurve, og selvfølgelig skjuter man meget bra med den!

Innebandyklubban från Unihoc får även lovord för sin kromade design, som är nytänkande, stilren och helt klart får dig att sticka ut.

- En sag som jeg lægger mærke til - grepplindan som medföljer är helt magisk! Det tycker jag är ganska ovanligt.

Den her klubban er med andre ord et topval for dig som ellers altid er så pass kræsen at du lindar om klubban det första du gör efter att ha köpt hem den (host, host... där känner flera av testarna igen sig). I øvrigt er det helt klart en skottklubba for snipern som gillar att avlossa bössan från lite varstans på planen. Det hårda skaftet ger tryck även i skott på långa avstånd från mål. Det sagt så er den ikke den mest letspillede.

- Den her klubban passar spelaren som har spelat ett tag, då den inte är lika förlåtande som ovan modeller.

Q1 Tourlite, Salming

tourlite

Olika utföranden: vit/103-96cm/höger/vänster.

Flex: 27

Passar: All round

Testpanelet synes:

Det her er på alle måder og ser en meget let klubba, både når det gælder skaftet og bladet, hvilket skaber en jævnt fordelt balance. Det gør den især enkel at spille med.

- Det her er en klub, som alle kan bruge, da den er rigtig all round. Du får god bollhantering i og med at bladet er så mjukt, samt at skotten blir över förväntan okej för ett så mjukt blad, berättar en spelare i testpanelen, men en annan håller inte riktigt med:

- Jeg har et problem med alle Q1-bladene, og det er, at jeg ikke er overdrevet lige i klacken, som er ret lille og mangler skålning. Det gør at bollen gärna glider av när jag bågar in i höga slott.

Hvis du spiller med Salmings klassiske Q1-blad tidligere, ved du, at de i øvrigt er ret uppåtvinklade. For at holde skindet på næsen kræves der derfor en teknik, hvor du lærer dig meget over klubban, når du skjuter. For dig, der har svært ved at få højde på din passer, er den her klubban derimod perfekt.

- Jeg liker dessutom lindan som sitter på. Den er väldigt klistrig och ger bra grepp, berättar en testare.

Designet får også en god karakter - en enfärgade innebandyklubbor verkar vara en av höstens allra starkaste trender! Även nämnvärt är att Salming själva menar att det här är en klubba med bra hållbarhet. I den forbindelse kan testpanelet hverken være frit eller fälla, men efter nogen veckas spil er det i alle tilfælde helt intakt.

- Det her kan måske være noget for mig som normalt knækker nogle klubbor per sæson! utbrister en i testpanelen, och förklarar:

- Det er så jäkla deppigt at ge sig på ett slagskott och paja klubban direkt. Og dyrt er det også!

Zuper Airlight, Zone

superair light

Olika utföranden: svart/100cm/left/right, svart/104cm/left och svart/96cm/left/right.

Flex: 27

Passar: De flesta

Testpanelet tycker:

Den her Zone-klubban passar de flesta spelartyper. En flex på 27 er normalt bland herrspelare, vilket är aningen lägre än vad den generella damspelaren har. Bladet er derimod väldigt mjukt för en klubba av det flexet.

- Känslan är att bladet inte är lika skålat som exempelvis Hyper-modellen (se nedan, reds. anm.) vilket gör bollbehandlingen lättare med backhand-sidan av bladet, säger en testare.

- I øvrigt er det en meget let og smidig model, med bra grepp! Det gør, at den passer til alle spilletyper, på de fleste positioner.

Det holder derimod ikke alle spillere med om.

- Som back som gillar att skjuta mycket på avstånd tycker jag att den väger för lite. Den giver ikke den type kraft i slagskotten, som jeg søger.

Den her innebandyklubban passar med andra ord dig som skjuter drag- och handledsskott hellre än slagskott, där du vill få mer tyngd bakom svingen.

- Netop som en af klubborna ovan är bladet räfflat undertill, vilket gör att den glider väldigt behagligt mot golvet.

I övrigt kan sägas om den här klubban att den är prisvärd. For en overkomlig summa får du mange grymma egenskaper. Designet løftes tilbage igen som en af de positive aspekter. Den her model matcher garanteret dit matchställ, uanset om du spiller i Falun, Storvreta, Dalen eller AIK.

Hyper Composite, Zone

hyper composite

Olika utföranden: blå/96cm/left/right, blå/100cm/left/right och blå/104cm/left/right.

Flex: 27

Passar: Nybörjaren

Testpanelet tycker:

Zone själva klassar Hyper Composite Light som en instegsklubba, och det håller testpanelen med om. Prisen ligger lige under tusenlappen, og for den summan får du en väldigt användarvänlig innebandyklubba.

- Hvis vi skal begynde med det negative, er det, at den matcher ekstremt dårligt til mit matchställ. Efter at have testet andre klubber, har jeg næsten vundet mig ind i stilrenheden, enfärgade, skrattar en testare, men en annan håller inte med:

- Jasså? Jag tycker att det är så här en innebandyklubba ska och brukar se ut. Tio af ti Sportamore-hjärtan får den af mig!

Ud over testpanelets enighed omkring designet er det ikke meget negativt at orda om den her modellen. Klubban passar alla, oavsett position, utan att överraska.

- Bladet er ret skålformet, hvilket gør det let at fange i bollen og båga med den for at komme til skott, säger en testare och tillägger:

- Vanligtvis gör mycket skålning det svårare att slå backhandpassar, men det tycker jag inte gäller för den här klubban. Snyggt!

Bladet er over lag relativt mjukt for en så pass hård klubba, vilket ger en förlåtande känsla. Du behøver ikke have handleder som Rasmus Enström for at lykkes ta emot en hård passning i hög fart med Hyper Composite Light. Bollen studsar inte av som den kan göra med ett hårt blad.

- Skaftet har en middelhård flex på 27, hvilket ikke gør den til utbudets mest svårspelade klubba, men ikke heller den lättaste. For herrspelare eller damspelaren med bra teknik är den tillräckligt enkel att flexa för att du ska kunna utnyttja det vid slagskott.

Sense Hes 25 Oval, Oxdog

sense hes

Olika utföranden: svart/101-103cm/left/right.

Flex: 25

Passar: Playmakern

Testpanelet synes:

Det første, der slår testpanelet, er, at bladet er større på den her klubban end övriga, vilket ger en stor och bred träffyta som är som gjord för att slå hårda passar med. Den lämpar sig däremot inte för nybörjare, då dess hårdhet inte är att leka med.

- Jeg skulle sige, at den passer til en mere erfaren spiller, der kan håndtere en klubba, som ikke er så letspillet. Den er nemlig väldigt svår att flexa, säger en i panelen.

Den her klubban fra Oxdog har kun en flex på 25 og passer derfor dig med perfekt teknik alternativt meget styrka. Klubban rekommenderas inte till varken juniorer eller damspelare.

- Udover at den lave flexen gør skaftet svært at flexa försvårar det även för tekniken. Fordi klubban er så hård, mener jeg, at den er for spillere, der har mjuka handleder, for at du skal kunne ta emot bollar utan att de bara studsar av bladet.

Desværre er det her den første klubbane i testen, hvor testpanelet mener, at greppet ikke holder måttet.

- Grepplindan är minuset, så fort man blir lite sveittg så tappar man greppet. Jeg skulle bytte lindan ganska fort.

Trods at den her innebandyklubban ser ganska grov ut är den däremot väldigt lätt. Sist men inte minst kan sägas om den att skaftet är ovalt, och inte helt runt. Det ger ett annolrunda grepp, som splittrar panelen. Nogle mener, at de aldrig kommer til at købe en rund klubba igen, mens andre foretrækker det klassiske.

SHOPPA HÄR: Alle indebandyklubber på Sportamore

LÄS MER: Tænk på det her, når du skal købe indendørsskor