Superundertøy - dit mest anvendelige treningsplagg

Vintersesongens mest likte plagg må gjemme seg i garderoben store deler av året, helt unødvendig. Her er alt du trenger å vite for å få mer bruk for det praktiske superundertøyet.

Om du pleier at gå på ski har du helt sikkert et superundertøy som brukes noen måneder i året når skisesongen er i gang. Men visste du at superundertøy er perfekt for raske intervaller, lange løpeturer og vandring?

Helene Fransson, innkjøper på Sportamore innenfor segmentet Outdoor, er en slags ekspert på superundertøy og synes at plagget har mengder av fordeler utenfor skibakken. Hun bruger selv et ullundertøy året rundt og synes det egner seg spesielt bra til løping.

- Om du for eksempel løber trailrunning, begynder det at regne og bliver vått, da passer et superundertøy i ull at du ikke blir kald. Det er perfekt til lange løb som maraton, hvor du løber en længere periode og vil beholde samme kropstemperatur. Det passer også som et behageligt mellomplagg til og fra træningssenteret eller en tidlig morgentur i skogen når det fortsatt er litt kaldt ute, sier Helene Fransson.

_DS_2020.jpgMyk undertrøye i merinoull fra Wyte, ordinær pris 399 kroner.

Ull er et naturmateriale som puster veldig bra og akkurat som Helene Fransson sier så fungerer det som et termostat, det vil si at den kjøler når det blir varmt og varmer når du blir kald. Jo finere ull, desto hurtigere fungerer temperaturreguleringen. For høyintensiv trening, for eksempel intervalltrening, anbefaler Helene Fransson derimot et superundertøy i syntet. Det er et slitesterk materiale med litt snillere prislapp.

- Løper du mye intervaller og blir supersvett vil syntet være bedre på å transportere bort fukt. Generelt kan man si at svetter du veldig mye og det er strålende vær, da er syntet best. Skal du løpe lenge i regn og dårlig vær, da er det ull som gjelder, sier hun.

craftEn undertrøje i syntetisk materiale, som denne her fra Craft, er perfekt til højintensiv træning.

Mange foretrækker merinoull, da det er et meget enkelt materiale, når det kommer til vedligeholdelse samtidig med, at det er antibakterielt. Fibrene i merinoullen passer på at ingen bakterier sætter sig i stoffet og plagget lukter derfor ikke svette. Bare å hende det opp og lufte det i stedet for å vaske det etter hver gang man bruker plagget. Det er en årsag til at superundertøy er det perfekte plagget til vandring eller reise ettersom du ikke trenger å pakke ned like mye skift.

Helene Fransson vil også tippe om superundertøy i ull, spesielt til jenter som ofte fryser eller mammaer som ammer og er litt ekstra følsomme på brystene. Syntetisk superundertøy er et annet bra alternativ da all bomull skal bort når du er på treningssenteret eller løper.

- Når du er fuktig og tar på deg bomull så kjøler det ned, så det er et no no. Med hele kroppen bliver du ikke kold og våd, derfor er superundertøy i hele perfekt til trening. Ulltruser kan du dessuten trene 2-3 ganger i uten at de lukter svette, sier hun.

icebreakerTruser i hundre prosent merinoull, Icebreaker, ordinær pris 299 kroner.

Bra å vite:

  • Tykkelsen på et ullstoff måles i gram per kvadratmeter. Jo højere nummer desto tykkere stof og varmere plagg.
  • Jo mere intensiv aktivitet, desto mere syntetisk materiale vil du ha i superundertøyet ditt.
  • Superundertøy i ull skal heller luftes enn vaskes ettersom ullen rengjør seg selv. Når du vasker skal du bruge et skånsomt vaskemiddel og droppe skyllemiddel ettersom det ødelegger fibrene i ullen.

Klikk her for å se hele utvalget vårt av superundertøy.

LES MER: Vælg rigtigt superundertøj