Svaret på wedgegåten
Slaget med wedgekøllene er en af golferens vanligste, til tross for at det er køllene urettferdig behandlet og sjeldent prioritert når køllesettet oppdateres eller treningstider bookes.
- Er du som weekendgolfer interesseret i at forbedre spillet dit synes jeg du skal starte å jobbe med dine wedgeslag. Det er fra 50 meter og ind som spillet avgjøres, sier Christian Mattfolk, trener på Veckefjärdens GK utenfor Örnsköldsvik.
- Det er mye fokus på å slå langt, ulike drivere får stort rom i aviser og butikker og mange fokuserer på å slå lengre enn vennene sine. Men for de samme pengene som for en driver, kan du prøve ut tre wedgekøller som kommer til å forbedre spillet ditt betydelig mer, forteller han.
Vil du være forberedt findes det flere steg at tænke igjennom før du går inn i butikkens køllejungel.
Sådan går du frem
- Det første du skal gøre er at titte på din pitching wedge og hvad den har for loft (vinkelen mellem kølleblad og skaft, ofte 44-47 grader reds.anm). Utover den synes jeg man skal ha to eller tre wedgekøller til. En retningslinje er at ha 4-6 grader mer loft på neste kølle. Det gir rundt 10-12 meter forskjell i skuddlengde mellom køllene, sier Christian Mattfolk.
Da kan en oppsetning av wedge se slik ut: Pitching wedge 47 grader, Gap wedge 52, Sand wedge 56, Lob wedge 60.
Køllenes ulike loft er et utgangspunkt og en forskjell som du lett ser ved første øyekast på køllen, men utenom det finnes det nå mange andre faktorer å ta stilling til.
Avhengig av din sving, din spillestil, presisjon og underlag kan hver wedgekølle tilpasses enda mer.
Det første er med hvilken bounce køllen har. Bouncen er den kontakt køllen har med bakken og bestemmes af bouncevinkel, vinkel mellem køllens såle og underlaget. Den pleier at variere mellem 4-18 grader. På de aller fleste wedgekøller angis loft og bounce sammen, 58/14 etc.
Hvilken bounce skal man da have?
En tommelregel er at jo brattere svingspor du har (vinkelen inn mot ballen) jo høyere bounce skal du ha. Køllen hopper da mer mot underlaget og risikoen at den graver seg ned minsker. Høy bounce er å foretrekke om du liker å slå dine wedgeslag med stengt kølle, ballen ligger mykt, du ofte tar dype torv (er en "digger") eller i sand.
- Generelt sett spiller mange med for lite bounce på sine køller, det er en forestilling om at mye bounce for det meste er for nybegynnere. Det stemmer ikke, høy bounce passer dessuten bra på våre myke baner rundt om i landet, sier Christian Mattfolk.
Bouncen påvirker også af hvordan køllens såle er udformet, hvordan den er avrundet og hvilken bredde den har. En bredere såle gir høyere bounce da kontrollen med underlaget blir større.
Sålen kan så have forskellige grinds, sliping på undersiden. Grindsen påvirker bouncen når du åpner opp køllen. Jo mer du åpner opp en kølle desto mer tar den i bakken, bouncen øker altså, men avhengig av hvilken grind du har kan det styres.
Vil du for eksempel slå et lobbeslag med en åpen lobbewedge vil du ikke ha så mye bounce, du vil komme under ballen.
Når du har prøvet de ulike køllene som passer deg teknisk, behøver du bare å bestemme hvilken finish du skal ha på fine køller. Vil du have en mat eller blankt køllehode? Farge på skaftet eller ikke også videre. Det kan måske virke vanskeligt og omfattende, men til syvende og sidst garantert verdt det.
- I scorekortet findes det bare tall, det pleier at være de som regnes, ikke å smelle ivei ballen lengst med driveren, siger Christian Mattfolk.
Ordliste:
Loft: Vinkelen på bladet til køllen.
Bounce: Køllens kontakt med bakken. Bestemmes af vinkelen mellom sålen og underlaget. Normalt mellem 10-13 grader.
Såle: Køllebladets underdel.
Grind: Slipingen på køllens såle. Påvirker bouncen når du åbner køllen.
Finish: Overflaten på køllebladet. Krom, kobber, sort nikkel, det findes mange forskellige varianter. Er mest et spørgsmål om smak, man velger matte overflater for å slippe solrefleks som blender.
Riller: Sporene på køllebladet som sætter spinn på ballen. Slites og bestemmes i høy utstrekning livslengden på køllen.
Digger: Spillere som ofte tar dype torv med sine wedgeslag.
Picker: Spillere med mer feiende slag som sjeldent tar torv med slagene sine.
Pitch wedge: Ofte inkluderet når du køber et køllesæt. Pleier at loft mellem 46-50 grader. Går længst af alle wedger.
Sand wedge: Ofte mellem 54-58 graders loft. Brukes til det meste i bunkern. Køllen med mest bounce.
Gap wedge: Køllen som skal fylle mellomrommet mellom pitch og sand. Går højere og kortere enn pitchen, men lavere og lengre enn sandslaget.
Approach wedge: Annet navn for Gap Wedge.
Lobb wedge: Køllen i bagen med højeste loft (fra 58 grader og op til 64) som du slår det højeste slag med, plugget baller og i slaget med skikkelig spinn.