Sverre Liliequist: Det är du som styr över riskerna Image

Sverre Liliequist: Det er dig, der styrer over risikoen

Kask-grundaren Sverre Liliequist er en af verdens første professionelle ekstremskidåkare. Han kan kneppe for at teste grænser på fjeldet, på en sikker måde.

Som syvåring begyndte Sverre Liliequist at køre skidor ud. Han fastnade direkt och gillade i synnerhet den höga farten som är en del av slalomåkning. Skidåkningen blev en stor del af hans liv, og i dag er han en af skidvärldens mest etablerede ekstremåkare. Han er også grundlægger af klädmärket Kask sammen med Kaj Zackrisson. De to mødtes på skidgymnasiet og grunden til deras proffskarriär lades 1998, när de båda deltog i Nordiska mästerskapen i extremskidåkning i Riksgränsen. Sverre Liliequist vann og Kaj Zackrisson kom på tredje plads.

- Da vi kom op og mødte alle de farverige mennesker med forskellig baggrund, blev vi hookade direkte. Vores resultat i konkurrencen åbnede op for en masse muligheder. Vi kunne rejse til legendariska orter, fota, filma och det blev en nystart på vår skidåkning. Sedan dess har vi levt som proffs, både Kaj och jag, siger Sverre Liliequist, 43, som bor i Nacka strax utanför Stockholm.

sverre
Sverre Liliequist og Kaj Zackrisson en skidresa i Japan og inspelningen av dokumentärfilm Très bonne Équipe. Foto: Alexander Klun

Hvordan har ekstremskidåkningsverdenen ændret sig under årene?

- Udviklingen går fremad, materialer bliver bedre og bedre, folk gør værre og værre grejer og klimaet har hårdnat en aning. Da vi begyndte, var det helt okej at være en 'bummare' og sæsonare, som åkte en tävling här och där och såg det som en livsstil. Nu, om du vil holde dig på verdensniveau, kræver det næsten, at du må specialisere dig på at hoppe i parken, åka svåra berg eller åka skicross. Konkurrencen er hård nu, men forhåbentlig er det samme passion, som driver alle udøvere fremad.

Hvad er det, der driver dig?

- At det er blevet en måde at leve på. Kombinationen af frihedskänslan du får når du står på toppen af et bjerg og det bare er dig, snön och naturen och känslan av att du behärskar det fullt ut. Det, der driver mig, er også, at jeg formår at kombinere skidåkandet med familieliv og virksomhed, det er en ynnest at få arbejde på det viset.

Hvor hårdt skal jeg være på skidor for at kunne blive ekstremskidåkare?


- Jeg har holdt ud med det her bra länge nu och inom extremskidåkning är det extremt mycket erfarenhet som spelar in. Det handler om at åka mycket skidor i alla möjliga förhållanden och sammanhang och samla på sig erfarenhet. Hvis du vil være så god, at du kan leve dig ind i skridtet, må du være dedikeret, træne meget, så kroppen holder og lægger tid på det.

Hvor stor er risikoen ved ekstrem sygdom?


- Jeg holder en del foredrag, hvor jeg taler om dette, og hvor jeg plejer at sige, at det er op til dig selv, hvilke situationer du vil sætte dig i. Du kan minimere risikoen ved at læse på og træne med din utrustning. Erfarenhed giver dig magkänsla att kunna ta rätt beslut, att till exempel kunna avstå en dag om det är lavinfarligt och inte ta för mycket risker på fjället. Det er ekstremskidåkare som drives framåt av att kunna kontrollera farliga situationer, som trillar-du-så-dör-du-åk. Men for mig har det aldrig været en drivkraft uden et nødvendigt ont.

Hvilke ting skulle du aldrig give dig i kast med og køre uden?

- Skidor og hjelm er godt at have med sig, men ryggsäck, sond og lavinsändare er mindst lige så vigtigt. Uden de sagerna åker jag inte utanfös pisten.(OBS! Læs vores artikel om offpist HÄR). Når jeg kører rigtig tuffa åk har jeg även ryggskydd.

Har du tips til, hvordan jeg kan tænke på, om jeg er rolig for en nærtstående, der ægnar sig åt extremåkning?

- Samla på dig så mycket kunskap som möjligt och lär personen i fråga att göra sjyssta värderingar. Det handler, som inden for mange områder, om gruppetryk og at få folk til at blive trygge i at stå op for deres egne beslutninger. Du kan selv være med og påvirke i positiv retning. Åk skidor med ditt barn och utbilda dem i säkerhetstänk. Jeg tror ikke, du kommer langt med forbud og pekpinnar, uden at det er bedre at forsøge at støtte dem.


Her åker Sverre Liliequist framför lavinen

sverre
Sverre Liliequist og Kaj Zackrisson har startet konkurrencen Skiers cup som årligt arrangererras i Zermatt, Schweiz. For to år siden hamnade Sverre Liliequist mitt i en lavin.
Åket filmades och Youtubeklippet har hittills visats över 2,2 miljoner gånger. Åket gjorde at han vann sitt heat och att hans lag vann tävlingen.


Superskidåkning!

Sverre Liliequists tre favoritskidorter

1. British Columbia, Kanada

- Det er svært ikke at sige det. Det er fantastisk der og ofte väldigt bra åkning.

2. Området omkring Sapporo, på øen Hokkaido i Japan

- Japan er en fantastisk spændende destination. Det bliver en helhedsoplevelse, som bliver ud over det sædvanlige med kulturen, maden og menneskene. Det er et ret lille bjerg, men det er fantastisk smukt.

3. Svenske og norske fjelde


- På vårkanten er det fantastisk lys og man kan åka i midnattssolen i vårslask med fjordar i bakgrunden. Det er fantastisk dejligt.

sverre
Sverre Liliequist i Kasks kommende solglasögon. Følg ham på Instagram og få en masse skidinspiration @sverrelili. Foto: Alexander Klun


LÄS MER:
Utrustningen du behöver för en komplett skidgarderob

LÄS MER: Kask - fra kompisprojekt til jubilæum