Tälta med familjen! Image

Tälta med familjen!

Her er alt, hvad du behøver at vide for at lykkes med familjecampingen.

tält

Hvis du har en stressende hverdag med for lidt tid til at omgås med familien, kan en campinghelg være guld værd. At tälta med barnen är inte ett lika stort och krångligt projekt som att bestiga Mount Everest, tvärtom. Bare du undgår nogle almindelige nybörjarmisstag kan du enkelt tälta med dina barn, oavsett vad du har för tidigare erfarenhet av friluftsliv. At være ude i naturen sammen koster ikke specielt meget. Desuden får du meget tid sammen, hvor du må samarbejde inden for familien, som at sætte ihop tältet tillsammans, vilket stärker är sammanhållning.

Jeg vil gerne købe noget, så jeg kan campere med familien. Hvordan skal jeg tænke?

- Det er to ting, som er vigtige. Hvor mange er du i familien? Og hvor længe skal du ligge i teltet? Hvis du har god komfort, anbefaler jeg, at du køber et lidt større telt af højere kvalitet, køb ikke et festivaltelt eller et for lille telt. Ett kvalitetstält kostar inte så mycket mer, men gör upplevelsen mycket bättre, eftersom en regnskur då inte är en katastrof, säger Henrik Johansson, försäljningschef på företaget Fauna, som är marknadsledande på familjetält i Skandinavien.

Nämn ett vanligt nybörjarmisstag?

- At tätet är för litet. Så får man ikke plads med grejerna og er det dårligt vejr er det ikke kul at då vara inne i tältet. Tältar ni på en campingplats kommer ni ju extremt nära med bilen, och då gör det inget att tältet väger lite mer. Det er enormt meget skönare med ett tält med ståhöjd. Det ændrer hele oplevelsen af at tälta. De store tälten koster fra cirka 3 000 kroner, men det gør et fjälltält också, så det blir ingen prisskillnad. Et stort felt af bra kvalitet holder betydligt längre än ett lågpristält också, är du rädd om sakerna när du packar upp och ned kan du ha tältet i tio år.

Hvor svært er det egentlig at sætte et telt op?

- Vores store familietelt sætter dig op på under 15 minutter. Det er faktisk ikke sværere end som så. Et godt råd er, at du prøver at sætte det op derhjemme en gang, før du klistrer det på, så det bliver lettere, når du er på plads.

Er det virkelig så enkelt?

- Ja, bågarna och tältstängerna är färgmarkerade, så att grön båge går i grön kanal och så vidare. Det går i princippet ikke at gøre fel, om du ikke er farveblind.

Er det sikkert at føre kampagne?

- Normalt så er det meget trygt. Er du nystartet og lidt usikker, er mit tip, at du første gang tältar på en campingplads. Alle de bedre campingpladser har særlige områder, der er tænkt til tält, hvor du ikke står væg i væg med nogen stor husvogn eller husbil. Så får du friluftskänslan men samtidig sikkerhed og komforten i at det findes dusch och toalett på campingen. Det er enkelt og trygt i begyndelsen.

Bør jeg som forælder indføre teknikforbud under tältsemestern?

- Forbjuder du børnene at bruge mobilerne, så kan de blive modvilligt indstillet. Jeg tror, det er bedre at tage med telefonerna og i så fald hellre begrænse användandet. Så er det større chance for, at de vil være med. Hvis det begynder at regne, kan det være mystisk at være inde i teltet og spille spil eller kolla Facebook.

Hvad har du for råd omkring sovsække?

- Mit forslag er, at du køber en sovsæk for omkring 400-500 kroner, det får du en rigtig fin sovsæk for. Køber du den allerbilligste model til en hundring, bliver det oftest for koldt, også om det er midt på sommeren.

Liggunderlag da?


- Hvis du vil ligge på et underlag, som ikke er for hårdt eller for koldt, er der to alternativer. Antingen selvuppblåsbara, som du bara rullar ut. De er mellem 2,5 og 5 centimeter tykke, og på dem ligger du hyfsat bekvemt. De er meget smukke end de gamle hårda, som fandtes förut. De sidste år har også luftmadrasser slået igennem. De køber du på til eksempel Jysk eller Coop. De tænker på, at der er ekstra senge indendørs, men det er også svært at bruge udendørs i teltet. Ofta er de mellem 20 og 30 centimer, så du kommer op en smule fra marken. De koster bare nogle hundrede, og du pumper dem op med en klassisk pumpe eller lille kompressor, som følger med. At ligge på en sådan er næsten som at ligge i en almindelig seng.

tält

Henrik Johanssons bedste pakningstips

  • Kylväska med isklampar eller 12V. Når du er på camping, kan du skifte lamperne en gang om dagen, og så kan du holde lidt mad og tørre af. Du kan også have en kylbag, der går på strøm, den bliver da som et lille køleskab.
  • Forlängningssladd. Bor du på campingen får du ofta tillgång till elplats och eluttag. Her kan du downloade køleskabe, mobiler og puder, og så kan det være smart at have en lidt længere forlængerledning.
  • Et lille bord og små campingstolar. Så slipper du hele tiden for at sidde på marken og spise. Livet bliver lidt lettere helt enkelt.
  • Stormkøkken. Så får du mulighed for at varme mad og koge kaffe. Hvis du bor på camping, kan du spise på en restaurant, men det er svært at få mulighed for at spise enkle frokostretter.