Tänk på det här när du köper inomhusskor Image

Tænk på det her, når du køber indendørsskor

Det adskiller sig faktisk en del mellem indendørsskor til innebandy, håndbold og andre sportsgrene. Læs guiden for at finde den rigtige sko til dig og din træning!

Normalt samler man skor til blandt andet innebandy, håndbold, badminton og volleyboll under en enda stor kategori -inomhusskor. Det findes derimod gode grunde til, at du skal være mere omhyggelig end så. Det kan nemlig skilja sig en hel del mellem en inomhussko för till exempel handboll och volleyboll.

- Rörelsemönstret är olika beroende på vilken idrott du utövar och då kan det absolut spela roll om skon är speciellt framtagen för en eller ett par olika idrotter, förklararSalmings skoexpert Pär Eriksson och fortsätter:

- Vores hovedsport er innebandy, håndbold og squash, hvor meget af spillet baseresras på hurtige rörelser og riktningsförändringar. Derfor har vi tilføjet detaljer, som forbedrer og hjælper til i den type øjeblik. Som eksempel har vi en så kaldt roll-bar på indersiden af samtlige skor. Den er til for at spilleren skal få en mjukare, förbättrad och snabbare övergång vid frånskjutet i sidled.

Forskellige sorters indendørsskor

Nej, alle indendørsskor passer ikke til alle sportsgrene, men visse modeller kan være sjove for flere.

- I vores tilfælde kan du absolut have en og samme sko til for eksempel indebandy og håndbold, eftersom vi er verksamma inom båda idrotterna. Vores produkter er med andre ord testet af både innebandy- og handbollsspelare.

Selv om Salming arbejder på det viset, er det ikke sikkert, at resten af varumärkena gør det. Ha därför som tumregel att slå en kik i skons produktbeskrivning innan köp. Passar skon du valt den sport du utövar? Om ikke så kan det være værd at lade videre.

Tack, men nej tack, till inomhusfotbollsskor

Bland skor för inomhusträning finns en särskild sort som sticker ut lite extra - inomhusfotbollsskon, med platt sula, lite dämpning och minimalistisk ovandel för maximal känsla. Det skal ikke stickas under stolen med at du känner dig väldigt smidig i en sådan sko, men om skillnaderna mellan handboll och badminton är märkbara är de mellan fotboll och handboll påtagliga.

- Indenhusfotbollsskor er framtagna för att få mycket kontakt med bollen igenom skons material. Det betyder, at den har mindre dämpning og en tunnare yttersula - egenskaper som är onödiga i andra sporter. I innebandy och handboll springer du däremot längre sträckor, och behöver därför mer dämpning och framförallt mer stabilitet än vad du gör i inomhusfotboll, berättar Pär Eriksson.

- Det skal dog siges, at jeg ikke er ekspert på inomhusfotbollsskor, eftersom vi ikke arbejder med det. Jeg kan derfor ikke sige, at det per automatik giver dig mere skade eller er dårligere. Det jeg derimod kan sige er, at i de tests vi udfører indenfor vores idrotter så står det klart at man behøver mere, hellre end mindre, dämpning og stabilitet.

Salmings innomhusskorDet vigtigste er at finde en sko, der passer til dine fødder, din spelstil og den sport, du dyrker.

Hvilken indendørssko passer til mig?

Det er en sag, som alle indendørsskor har til fælles, uanset sport.

- Bra grepp vill alla ha, så det skulle jag säga är den allra viktigaste egenskapen hos en inomhussko. I övrigt är det väldigt individuellt, berättar Pär Eriksson och förklarar:

- Vilka de viktigaste egenskaperna är baseras även på vilken spelstil du har samt andra egenskaper i form av skons vikt, dämpning och stabilitet som du föredrar.

Ju större du är, desto stabilare sko bör du satsa på

De der luriga spelarna som gillar att susa genom motståndarförsvaret likt en virknål tenderar att gilla smidiga inomhusskor, medan en stor och stabil försvarare hellre söker sig till en kraftigare skomodell. Det findes ingen ret eller fejl, men visse ting kan gynna dig mer eller mindre beroende på hur du är byggd.

- Generelt så plejer en tung spiller at foretrække en sko med mere dæmpning og øget stabilitet, eftersom det reducerer belastningen på foden, samt giver en blød følelse. Men fødderne er enormt individuelle. Man kan ikke rigtig sige, hvad der er rigtigt eller forkert, uden at du får testet dig frem.

Så kan en skade ændre alt

Har du spillet et tag, har du sikkert ret bra koll på hvilken type sko netop du og dine fødder foretrækker. Noget som dock drastiskt kan förändra den preferensen är till exempel en skada.

- Har du en historie med at stuka futterna så skulle jeg absolut rekommendera en stabilare sko, alternativt en sko med lägre drop. Så kommer du nærmere marken vilket minimerar risken för att rulla över (det vill säga att vricka eller stuka foten reds. anm.).

- Har du en skade er det meget vigtigt at læse på og scouta markedet efter skor som er framtagna for din idrott och som ger en stabilare resa under träning och match, tipsar Pär Eriksson.

Hvor ofte skal jeg skifte indendørsskor?

På en løparsko kan det ofte gå hål i ovandelen innan sulan hinner ta slut. Så er det mere sjældent med inomhusskor, som har förstärkningar på ovansidan. Spørgsmålet er; hvad ved du, når du skal skifte den ud?

- Baserat på hur mycket dem används, vilket nivå du spelar på och vilken spelstil du har så slits skorna ut olika snabbt. Generelt kan man sige, at hvis du spiller fire til fem dage i ugen, så kan du behøve op til tre skor på en sæson.

Det kan låta ganska dyrt, men på motionärs- eller korpennivå kan det räcka med färre byten än så.

- Ligger du på en dag i ugen, så klarer du dig på et par per sæson. Det vigtigste er at kende efter at skon ger dig det grepp du vil ha og at stabiliteten såväl som dämpningen är kvar i skon. Oplever du ikke det, er det dags for et nyt par.

Hvad koster en god indendørssko?

Er du den type allätare som gärna kör lite tennis, löpning, innebandy och fotboll vet du att det kan bli ganska dyrt när materialköpen radas upp efter varandra. Så er det altid takksamt at gøre de billigaste valen! Spørgsmålet er, hvor lavt i pris du kan gå uden at behøve tumma på præstationen.

- Det er et svært og individuelt spørgsmål, men jeg skulle sige, at skorna er dit vigtigste redskab til at præstere på toppen! Skorna hjälper dig även att hålla dig hel under säsongen så jag tycker inte du ska spara in på något här, speciellt inte om du tränar mycket.

En bra inomhussko frånSalming kostar någonstans mellan en och två tusenlappar för seniorer, samt ned mot 600 kronor för barn och juniorer. Skulle det krisa kan du teste Salming-ekspertens bedste knep:

- For at komme ner i pris kan du altid søge efter förra årets modeller. De brukar kunna finnas tillgängliga till ett bra pris.

Så vet du om du hittat rätt sko

Ja, hvordan ved du egentlig, at din nye sko sidder, som den skal? Her er Pär Erikssons bedste tips:

  • Åtsittande känsla på ovansidan av foten, utan att det trycker någonstans.
  • At du føler, at hesten "sidder fast" på en behagelig måde. Glapp ger lätt skavsår!
  • Framtill vid tårna ska finnas ett lagom stort utrymme - tårna ska inte nå hela vägen fram, men du får heller inte halka om kring inuti sko. Så bliver du både långsammare, sliter mer på skon och kan få skavsår.

SHOPPA HÄR: Alle indendørsskor i udbudet!

LÄS MER: Stort guide! Så finder du ret træningskor