Tänk på det här när du köper nya träningsskor Image

Tænk på det her, når du køber nye træningskor

Kända PT:n Emma Johnsson vet vad du ska tänka på när du köper nya träningskor. Dessutom bjuder hon på sina favoritövningar - förbered dig på träningsvärk i benen!

Emma Johnsson arbejder som personlig træner i Uppsala, Stockholm og online. 2019 blev hon utsedd till Årets PT och inspirerar dessutom tusentals följare varje dag på @emmajohnssson. Hon gillar att träna allt, för hon vill vara "snabb, stark, smidig, rörlig, funktionell och hållbar".

- Det bedste råd til dig, der vil have et effektivt træningsudstyr, er at træne igennem hele kroppen hver uge og lære dig basövningarna til 110 procent. Kan du baslyften utan och innan utan att tumma på tekniken får du en bra grund. Så får du automatisk stenkoll på, hvordan man kan gøre rolige varianter af de almindelige øvelser, og hvordan man skal gøre i maskinerne, siger Emma Johnsson.

Du træner sex dage i ugen og har bare en vilodag. Men hvad gør du, hvis du ikke får lyst til at træne en dag, hvor du havde planlagt at gøre det?

- Vilar?

Hvad har du for træningsmål lige nu?

- Jeg kunne godt tænke mig at konkurrere i wellness fitness igen. Det er omtrent som bikinifitness men lidt köttigare, haha. Vi får at vide, om der er nogen, der kæmper i efteråret med tankerne på corona, eller om det bliver i vores sted.

Hvad synes du er vigtigt, når man køber træningskor?

- Vælg et par skor, som er tilpasset efter din træning. Hvis du vil have en blanding af højintensiv cardio og tung styrketræning, som jeg gør, så er crossfitskor bra. De er perfekte til alt ud over at springe i.

Hvad er et almindeligt spørgsmål, du får om træningskor fra dine klienter?

- Om de behöver lyftarskor. Så plejer jeg at svare, at de absolut kan bruge lyftarskor, men det er bedre at træne rørligheden op, så du ikke er afhængig af at få hjælp af en sko for at få ekstra dyb i knäböjen.

Eftersom du træner så allsidigt, bad vi dig om at sætte nye træningskon Nike Metcon 6 på prov. Hur lyder din dom?

- Det er en skitbra sko! Den sidder fast på foden, glider ikke rundt og føles stabil. Jeg plejer at gøre mine tunge udfaldssteg i Converse for at de er platta, men jeg måste säga att jag fick en helt annan stabilitet i de här. Det siger jeg ikke for at det her er et samarbejde, uden at det er sanningen. Metcon udfylder virkelig sin funktion!

Nike Metcon 6 rosa

Nya Nike Metcon 6 finns i flera färger och släpps måndag 31 augusti 2020.

Har du brug for ny træningsinspiration? Testa Emmas 7 favoritövningar

3 tips fra Emma:

  1. Vinkla ut knäna i alla övningar utom marklyften. Når du gør det aktivt, kan du bruge musklerne ordentligt.
  2. Var ikke rädd för övningar där stora delar av kroppen aktiveras. Så kan du kun køre tre øvelser og være helt færdig og behøver ikke så meget mere udstyr end en skivestang.
  3. Slarva inte med rörlighetsträningen! Har du et større bevægelsesomfang, får du ut mer av rörelserna. Er du stel i höftböjarna till exempel kanske du bara kan göra 60% av rörelsen mot om du hade haft bättre rörlighet.

Øvelse 1: Udfallsgång med kettlebells

utfallsgång

Emma siger: Du vet säkert redan hur man gör utfallssteg, men har du testat den här varianten? Når du vinklar upp armbågarna och bär kettlebells framför dig så som jag gör på bilden händer massa saker i kroppen. Du skal koble på maven for at opretholde positionen, du får mere luft i lungerne, og det modvirker svank og kurvatur i ryggen. Det i sin tur kommer til at gøre, at du på en naturlig måde kan tage i mer med rumpan. Det blir inte lika tungt som om du har skivstång på axlarna, men det är inte viktens belastning som är det viktiga, utan var du lägger belastningen. Her kommer det ordentligt i sätet!

Øvelse 2: Sumo goblet squats

sumbo goblet squats

Emma siger: Stå brett isär med fötterna och vinkla ut tårna lite. Vänd upp och ned på en kettlebell och håll den framför dig. Også den her øvelse gør, at du bruger din indre core på et bedre måde end ved mange andre benøvelser, hvor du har tyngden på akslerne. Tyngdepunkter i kroppen skal være bakåt. Tænk dig at det blåser på dig framifrån. Håll nacken neutral, dra in den lite. I övningen vill du driva med höften, som om du gör ett höftlyft, även om det är en flerledsövning.

Övning 3 & 4: EnbeNTA rumänska raka marklyft - två variationer

enbens

Emma siger: Den her øvelse kan du teste at gøre både med skivstång og med hantlar. Tyngden skal være bak på hälen. Luta dig framåt och gå inte längre ned med stången eller hantlarna än din rörlighet klarar av. Sträcker det alldeles för mycket får du vända tidigare eller böja knät på ståbenet. Driv sedan rörelsen med höften och pressa fram rumpan på vägen upp. Viktigt er at se skillnanden mellem den her øvningen og ett knäböj, här är det bara höftleden som ska böja och sträcka.

enbens marklyftSamme øvelse men med skivstång i stället för hantlar. Kör det du gillar bäst!

Øvning 5: Frontbøjning

frontböj

Emma siger: Många har den här övningen, men den är så himla bra! Ben, rumpa och core får jobba lite extra här. At du får op overkroppen gør at du ikke kan tappa båltrycket, eftersom du tvingas använda det hela tiden. Jeg plejer at lade stangen vila på axlarna och sen för jag upp armbågarna så långt det går. Blicken ska vara rakt fram, tyngden på hälarna och så ska du hålla neutralt bäcken när du sätter dig ned. Tænk på at synkronisere knæ- og højdeled samt at trykke højt op på vejen. Det er bare underkroppen, som skal være i bevægelse. Hvis du ikke lader dig knække og hæve samtidig, vil du ikke bruge rigtige muskler, og hvis du for eksempel er orørlig og putter bag rumpan, så rørelsen går ud i lændryggen, er der risiko for rygstød.

Övning 6: Boxböj

boxböj

Emma siger: Ha skivstången på ryggen och sätt dig ned i en knäböj tills rumpan kan landa på en bänk eller låda. Når du sidder ner så nollställer du, resetar, lutar dig lite framåt och pressar dig upp genom att pressa fram höften.

Övning 7: Sumomarklyft

sumomark

Emma siger: Stå brett isär med fötterna och tårna pekandes utåt. I bottenläget ska tyngdpunkten vara på hälarna, ryggen rak och magen påkopplad. Sedan pressar du dig igenom marken samtidigt som du skjuter fram höften och kommer upp stående. Jeg synes, at den her øvelse er fænomenal, den kommer garanteret til at føles ordentligt i rumpan.

En almindelig træningsuge for Emma

Måndag: Rygg, axlar og cardio

Tisdag: Lårdominant benpas, tungt

Onsdag: Axlar, armar, mage og cardio

Torsdag: Höftdominant benpass, tungt

Fredag: Vilodag med rörlighet och low intensity steady state (liss) cardio

Lördag: Lårdominant benpass, högreps

Söndag: Höftdominant benpass, högreps

LÄS MER: Allt du vill veta om nya Nike Metcon 6