Tänk så här när du köper ridbyxor Image

Tænk så her, når du køber ridbyxor

Längtar du efter sommarens varma ridturer? Maximera upplevelsen för dig och din häst i rätt typ av ridbyxor. Experten förklarar hur du ska tänka kring val av passform, skoning eller inte samt hur du tvättar för lång hållbarhet.

Ilona Eismann arbejder med heste til hverdag og har derfor stenkoll på, hvad du kan og bør forvente dig af dine ridbyxor, når de behøver bytas ut och vilka detaljer du bör leta efter. For det første bør du kigge på materialevalget samt hvordan stretchigt tyget er.

- Når jeg køber ridbyxor, leder jeg efter et lidt tykkere strækbart materiale, som er meget stærkt, men stadig giver en god støtte. Jeg vælger oftest en lidt tykkere kvalitet, fordi tunna material lätt blir noppriga och släpper i sömmarna, säger Ilona Eismann som driver hemsidan med samma namn.

Nogle ridbyxor har forstærkninger på dele af byxorna, bør jeg vælge det?

- Ja, det er hvad man plejer at kalde for en skoning. Forut var skoningen altid i læder, men i dag er de næsten altid lavet af gummipluppar eller silikon. Anledningen til, at de findes, er, at du skal få bedre mad i sadlen. Sedan finns det även olika typer av skoningar beroende på vilken typ av ridsport du håller på med. Dressyrryttarna har bara förstärkningar vid knäna, medan hoppryttarna brukar ha gummipluppar längs insidorna av benen. Du skal vælge skoning derefter.

Hvad er bedst, ridbyxor med høj eller lav midja?

- Det er egentlig bare tycke og smak. Vissa gillar när ridbyxorna är lite lägre ned medan andra vill att de ska sitta högt upp på midjan. Det findes også ridbyxor med en ekstra bred foring, som mange foretrækker framför de med smal foring. Selv gillar jag mellanmodell, men det finns egentligen inte några fördelar med varken hög eller låg midja.

Skal jeg vælge ridtights eller almindelige ridbyxor?

- Det er igen et spørgsmål om smag. Ridtights brukade vara mer populärt bland barn, men det kommer mer och mer för vuxna också. Jeg tror, at folk gillar at de påminner om vanliga tights. Når du skal købe ridtights eller ridleggings, så tror jeg, at det vigtigste er at vælge et tjockt materiale, så du ikke får skavsår af stiglädret fra sadeln.

Saint Loye Amy Pants Ridtightsen er et sikkert kort til dig, som vil være trendig under ridturen. Her er Amy Pant fra mærket Saint Loye - en pæn og stilrent par ridtights med bred linning og middelhøj midja. Rekommenderat pris 899 kronor.

Hvordan vasker jeg mine ridbyxor og hvordan ofte?

- Du vasker dem som normalt i 40 grader, men hvis du har et par hvide byxor, kan det være værd at vide, at de skal vaskes med kulörtvättmedel. Ofte er de nemlig ikke vita, uden färgade vita, det kan vara bra att veta. Jeg plejer at se min byxor ret ofte, fordi man bliver ret skitig i en bås, säg med to eller tre dages mellemrum. Siden får du absolut ikke torktumlas eller hängas i ett torkskåp eftersom de ofta är sydda i ett stretchmaterial. Ingen värme!

Hvordan skal jeg bytte dem?

- Hvis du køber en ridbyxa i god kvalitet, så synes jeg, at du skal have den, indtil tøjet bliver mindre, og det plejer at tage omkring et år. Jeg anbefaler, at du køber enten blåt eller sort, da de ikke bliver missfärgade lika lätt. De føles også lidt som almindelige tøj da, hvilket er skönt når jeg er så pass meget i stallet som jeg er.

Hvad er trendigt inden for ridsport i år?

- Strømpebukser kommer mere og mere i forskellige varianter og er helt klart en trend. De har ikke eksisteret tidligere. I øvrigt er det det mest bæredygtige materiale, som er godt for miljøet, som bliver alt mere populært!

Findes der nogle trendmissar som jeg burde forsøge at undgå?

- Nej, egentlig ikke. Jeg havde en gang en ridlærer, der sagde, at batik var dårligt for at det typ skrämde hästarna, men jeg tror mest, at det var for at hon själv inte gillade batik. När du däremot tävlar är det vita byxor som gäller så att alla ska ha samma, men i övrigt finns inget att ta hänsyn till.

Jeg vil gerne købe en ridbyxor eller rekommenderas et par gange, også om man bare rider da og da?

- Jag tycker att du behöver ha ett par ridbyxor om du tänker rida i alla fall mer än en gång. Rider du i jeans eller vanliga tights som är för tunna får du lätt skavsår. Men det er ikke bare for at det gør ont uden også for at ridning sliter på dina vanliga kläder. Jeans til exempel spricker gärna i sömmarna när du ska hoppa upp på hästen.

Saint loye Polly PantsFor dig som hellre går for noget enfärgat så er Polly Pants fra Saint Loye et bra alternativ. De har en bred linning og skoning i gummi på indersiden af benet. Rekommenderat pris 899 kronor.

LÄS MER: Tre myter om magträning

SHOPPA HÄR: Mer från Saint Loye

SHOPPA HÄR: Hele vores hestesortiment