Test av 10 varma vinterjackor Image

Test af 10 varma vinterjackor

Vi har testet 10 af Sportamores mest populære vinterjakker, så du kan finde en varm model, der passer til dig. Her er jakkerne til ham og hende, som blev bedst i test!

SHOPPA HÄR: Alle vores jakker


HERR.jpg

Peak Performance, Frost Down Hood Jacket

Herr_peak.jpgResultat: Let, luksuriøs og varm.
Ordinarie pris: 2 695 kroner.

Testpanelet siger:

Hvis det ikke var for, at den her dunjakke var så varm, ville det være svært at mærke, at du har den på dig, den er nemlig fjerlet!

- Det er utroligt, hvor let den er, men alligevel værmande! Jeg bruger min som en jacka ner til nulgradigt og når det varit kallare har jag haft den under min rock, det har fungerat superbra, säger en testare.

Et aspekt, der bidrager til, at jackan bliver varmere, ud over at den er fyldt med dun, er, at jackans yderside er syet i det isolerende Pertex-tyg, som står imod vind og vejr på en flot måde. Eftersom jackan er så pass tunn ger den en slimmad silhuett. Storleken är normal, men om du är till exempel väldigt bredaxlad kan du behöva gå upp en storlek. Huvan er mellanstor og går at justera både på bredden og længden så at den sitter kvar även vid kraftig blåst.

- Jag gillar den stora fickan på jackans insidan, där fick jag utan problem ned min Iphone 6s, säger en annan man i testpanelen.

Både den store dragkedjan og dragkedjorna på jackans to sidofickor har små hällor som gör dem lätta att öppna och stänga även om du har handskar på dig. Det her er en påkostad jacka, som føles luksuriøs, når du har den på dig.

- Den her jackan koster en slant, men å andra sidan är det en modell som du kommer att kunna ha i många år utan att tröttna, kommenterar testpanelen.

Lite dun sticker ut mellan de små kanalerna men ingen i testpanelen upplever att jackan släpper ifrån sig en massa fjädrar, som andra dunjackor kan göra. Det eneste, der stoppede panelet fra at dele det højeste point, var, at det er en mellemjacka, som derfor ikke klarer de allerkoldeste temperaturer.

Vinson Polo Club, Benjamin

Herr_vinson.jpgResultat: Sportig, stram og rejäl.
Ordinarie pris: 1 595 kroner.

Testpanelet siger:

Det her er en jacka med sporty udseende, meget tack vare de to store loggorna på jackans framsida. Den er fluffig som en dunjakke, men fremstillet helt i polyester.

Passformsmässigt er den normallång i ärmarna, men väldigt smal. Så er du normalbygget og vil have plads med en tyk tröja under kan du behöva gå upp en storlek.

- Det er skønt at jackan har en huva som du kan dra åt med en dragsko, men den er ikke så täckande runt ansiktet som jag hade önskat, säger en av testarna.

Jackan beskrives som en bra vardagsjacka, den känns tålig och slitstark och värmer bra även vid minusgrader. Den saknar innerficka men har två sidofickor med dragkedjor.

- Den har ganska långa muddar i ärmarna som du kan dra ner över händerna. Jätteskönt! säger en testperson.

Wyte, Thunder

Herr_Wyte.jpgResultat: Fluffig, varm og stor.
Ordinarie pris: 1 295 kroner.

Testpanelet siger:

Thunder er en dunjakke, som du ikke vil risikere at fryse i. Den er fluffig, tyk og fyldt med dun og fjer. Men den går lidt ned, hvilket er rart, når du for eksempel sidder ned. Modellen opleves som stor i størrelsen, er du mellem to storlekar så vælg den mindre.

- Det her er en grym vardagsjacka som passar till allt! Och den håller dig varm även i snöstorm, säger en av testarna.

Jackan har flere smarte detaljer, som regulererbar kardborreknäppning i ärmsluten som hindrar vind från att blåsa in och en huva som kan dras åt med en dragsko och där kanten sticker ut lite vid pannan så att du skyddas extra från snö och regn. Desuden har den en rejäl dragkedja och två stora sidofickor med foder inuti, som värmer dina händer.

- Den har også noget at gøre med et smart udtag for hørlurar, hvor du kan have mobilen, så du ikke risikerer, at den lægger af på grund af kyla, siger en af mændene, som har testet jackan.

På dragkedjorna finns små hällor som gör att du kan öppna och stänga jackan och fåorna även med vantar på dig. Några fjädrar sticker ut i sömmarna mellan kanalerna, men jackan fäller inte.

Wyte, Electron

Herr_Wyte2.jpgResultat: Snygg, mjuk och genomarbetad.
Ordinarie pris: 1 195 kroner.

Testpanelet siger:

Parkasjackan Electron får tumme op for sit snygga, trendiga och stilrena design och för att den känns så genomarbetad. Det ser ud som en almindelig basjacka, men har flere detaljer, som gør, at den føles mere speciel. Til eksempel har dragskon i huvan fina läderdetaljer, de snedställda fickorna har ett gosigt foder som värmer dina händer och inuti har jackan färgglada detaljer, som en orange dragkedja till innerfickan. Dragkedjan som stänger jackan är grov och jackans knäpps med rejäla tryckknappar.

- Jeg kan godt lide den her jackan! Den er lagom varm til en mild vinterdag og perfekt til höst och vårvinter, men för tunn när kylan biter i kinderna så kan du behöva komplettera med en varmare jacka också, säger en av testarna som beskriver sig som en väldigt varm person.

Storleken upplevs som normal och yttertyget är mjukt, men skyddar mot blåst. Det her er en klassisk jacka, som du kommer til at kunne ha många säsonger!

Elvine, Hercules

Herr_Elvine.jpgResultat: Jättelyxig, varm och supersnygg!
Ordinarie pris: 2 795 kroner.

Testpanelet siger:

Testpanelen ÄLSKAR den här jackan och delar ut högsta poäng!

- Det her er den flotteste, skönaste og varmaste vinterjackan jeg haft på mig. Min pige synes også om den, så klart er det et plus, siger en af testpersonerne, som klikkede et eksemplar af den blå Hercules-jackan hjem efter testen.

Hercules er en lang parkasjacka med masser af fine detaljer. Den har et fyldigt foder i hovedet og på ryggen, men foderet sidder ikke fast i nederkanten, oklart hvorfor, eftersom foderet ikke er løstagbart i øvrigt.

Jackan har flere fine detaljer i læder, ribbade muddar i ärmsluten og en rejäl dragkedja och knappslå med magnetknäppning. Fickorna stängs också med magneter och har ett mjukt foder.

- Magnetknäppningen är så smidig! Også om det gør at jackan väger lite mer, säger en av testarna.

Yttertyget på jackan är behandlat med oljevax, som gör att jackan på ett effektivt sätt står emot vatten och vind. En del af bakstycket og lappar på armbågarna består af et tyg med lite grövre struktur som dels ökar slitstyrkan och dels ger en fin designeffekt. Huvan har en fluffig fuskpälskant og värmer huvudet skönt.

- Huvan er jättestor, på ett bra sätt. Du kender dig lidt som Kenny i Southpark, helt beskyttet fra blåst og sne, siger en mand.

Det er ikke den tykkeste jackan i testen, men lad dig ikke luras af det, den her jackan er jättevarm! Designet er tidløst og skinndetaljerna kommer bara bli snyggare med tiden, så den här parkasen kommer vara en vinnare i många år!

DAM.jpg

Peak Performance, hætte med frostdun

Dam_peak.jpgResultat: Velsiddende, smuk og fin.
Ordinarie pris: 2 695 kroner.

Testpanelet siger:

Det som utseendemässigt skiljer den här dunlinern från andra dunjackor är de smala dunkanalerna som formar ett V framtill och baktill på jackan. Det er et flot design, der passer til testpanelet.

- Jeg plejer at tro, at dunjackor kan se oformliga og tråkiga ut, men den här är snygg! Den er ganska tight i passformen så man ser inte ut som en fluffig boll med ben i den, säger en tjej.

Jackan går ned en lille smule baktill og du kan dra åt den med hjälp av en dragsko. Huvan är inte den största, men den skyddar öronen och går att spänna åt med en dragsko. Små snoddar vid dragkedjorna underlättar vid öppning och stängning.

Jackan er ekstremt let, men alligevel varm. Yttertyget i Pertex står dessutom emot vind så att du slipper känna kalla vindar genom sömmarna.

- Det her er ikke den varmeste dun, du kommer til at have på dig, men den er perfekt varm, når det er nulgradigt ude eller at have som en tunn jacka under kappan, siger en af testarna.

Lite dun sticker ut mellan de små kanalerna men ingen av testpersonerna upplever att jackan släpper ifrån sig en massa fjädrar. Du kan have den under stor del af året, hvilket også er et plus!

Wyte, Thunder

Dam_wyte.jpgResultat: Varm, stilren og skøn.
Ordinarie pris: 1 295 kroner.

Testpanelet siger:

Når du holder i den her dunjakke ser den stor og blød ud, men når du tager den på dig følger den din kropps passform. I alle tilfælde, hvor du klikker på din almindelige størrelse, og det kan du gøre. Testpanelet oplevede nemlig, at jackan har normal pasform, og at du også får plads med en stickad tröja under den.

- Vilken mysig jacka! Jeg fryser næsten altid og synes om at den her jackan er så varm! siger en kvinde som har testet jackan.

Jackan har en luva som er i det mindre lag, den dækker øronen og varmer lagom når det er vindstilla men om det blåser kommer du behöva komplettera med en mössa. Derimod har den en inderside, som er model større, med dragkedja og åbning for hørlurar.

Jackan er lidt længere baktill og har praktiske snoddar i dragkedjorna som gør at du slipper fumla for at åbne eller stänga jackan när du är kall om händerna.

- I sidofickorna findes det et godt foder, som er skønt, når du er kold om hænderne. Jeg skulle rekommendera den här till dig som vill ha en skön vardagsjacka som du kan ha när det är riktigt kallt, säger en av testarna.

Wyte, harpiks

Dam_wyte2.jpgResultat: Smagfuld, lille og praktisk.
Ordinarie pris: 899 kroner.

Testpanelet siger:

Vil du have en perfekt hverdagsjacka eller en praktisk följeslagare när du ska gå powerwalks är det här jackan du letar efter!

- Den her jackan er jättesnygg på! Den har en resårkant i midjan som ger en smickrande passform. Desuden dækker den rumpan, noget jeg synes om, siger en kvinde i testpanelet.

Designet er stilrent, men jackan har matte gulddetaljer, som får den til at stikke ud på en blød måde, og et blankt sølvfarvet inderfoder. I ermsluten findes mjuka muddar och ett band med tryckknappar som gör att du kan reglera passformen.

Yttertyget stöter bort vatten, något som uppskattas av testarna, eftersom du inte behöver släpa på paraply utan bara kan fälla upp den rymliga luvan om det blir busväder. Däremot är jackan liten i storleken, så välj en storlek större än vad du brukar ha.

- Jackan är ganska värmande, men såvida du inte är jättevarm av dig kan du behöva köpa en ännu varmare jacka att komplettera med de dagar det blir många minusgrader, säger en tjej.

2117 af Sverige, Ängsbo

Dam_2117.jpgResultat: Skyddande, detaljrik och lång.
Ordinarie pris: 1 495 kroner.

Vadderad vinterparka vars yttertyg känns som mjuk bomull, men låt dig inte luras: det är nämligen både vattenresistent och vindtätt. Det giver den her streetsnygga jackan ekstra plus hos testpanelen.

- Når du trækker hele vejen op, går halskragen næsten op til næsen, og når du samtidig falder ned i luvan, føler du dig helt indesluten og beskyttet fra alt, hvad dårligt vejr heter! siger en af testpersonerne.

Du får meget jacka for pengene, fordi det tekniske materiale er den her model forsynet med flere finesser, som får den til at stikke ud af mængden: læderdetaljer, manchesterpads på armbågarna, två innerfickor med dragkedjor, dragsko i midjan, en bröstficka med dragkedja och två djupa sidofickor. Muddarna i ärmsluten är tillverkade i ett tunt, stretchigt material med resårkant, som verkligen omsluter handleden och skyddar den från vind. Jackan er normal i størrelse.

- Men den er ikke jättefodrad, så om du vill kunna bylsa på dig rejält undertill kan du behöva gå upp en storlek, säger en kvinna.

Didriksons, Lina Parka

Dam_Didriksson.jpgResultat: Funktionel, påkostet og klassisk.
Ordinarie pris: 2 495 kroner.

Testpanelet siger:

Hvis du synes, at en flot vinterjakke skal have en lækker hue, skal du prøve Lina Parka! Den her lange parkasjackan har en huva som er jättestor: den går ut en bra framför ditt ansikte och halskragen går upp över halva ansiktet.

- Det syns at pälskanten på huvan är fejk, vilket jag gillar. Pälsen är så mjuk och fluffig att det känns som att ha ett gosedjur runt ansiktet, och pälsen skyddar mot snö och vind, säger en av testarna.

En sak som sticker ut med den här jackan är att den har foder i olika material. Längs ryggen finns värmande teddyfoder medan fodret framtill är quiltat och i luvan finns ett mjukt trikåtyg.

Yttertyget är mjukt och andas, men är ändå både vind- och vattentätt, så att du kan ha jackan i alla väder. Jackan har dragskor, så du kan tilpasse passformen efter din krop og flere dybe fingre. Den har også en rummelig inderside med dragkedja og hul til hørlurar.

- Jeg kan godt lide, at jackan føles så velplejet, men i ryggen er der for eksempel et midterbånd, som giver jackan en flot form, siger en af testpersonerne.

Du stänger parkasen med en tvåvägsdragkedja och en knappslå med tryckknappar, som stoppar vind från att tränga in. Ärmsluten har ribbade muddar.

- Det føles som om, at den her jackan har bra kvalitet og kan være en favorit i flere år. Köp din vanliga storlek, du kommer ändå få plats med en tröja under, säger en kvinna.

Kan du mærke noget? Spana ind vores jackor fra 8848 Altitude, Haglöfs och Bergans of Norway.


LÄS MER: Skillnaderna mellan Peak Performance olika dunjackor

LÄS MER: Guide til jackorna fra Wyte