Test! Bästa löparskorna för henne 2019 Image

Test! De bedste sko til hende 2019

Gruset på gatorna er væk, og det kan bare betyde en sag - det er dags at inviga ett par nya löparskor. Her er sæsonens nye dammodeller, som er bedst i test!

Den her test er fra 2019. Klik her for at komme til vores store løparskotest 2020!

Test af: Nike, Vomero 14

NikeRekommenderad pris: 1 495 kronor.

Findes i farverne: sort/vit, grå, blå, rød, orange, sort/vit/rosa og grå/vit.

Utmärkande egenskaper: Högt drop, låg vikt och fantastisk hälkappa.

Vægt: 232 gram.

Passar dig som: Gärna varvar intervaller med medellånga distanser. Funkar för alla underlag, från asfalt till skogsstigen. Skal du udenfor stigen er derimod en trailsko at föredra.

Størrelse og pasform: Til en begyndelse kan skon opleves meget stramt, men det ger med sig efter et par vändor. Passformen er toppen!

Komfort: Pløsen er meget kortere end på mange andre modeller, hvilket er et stort plus, fordi den ikke skalver mod anklerne. Den har en skøn vaddering på insidan og ligger bekvämt på ovandelen av foten. Indvendigt er der lidt skumgummi, så hulfoten er ikke særlig tyk.

Design: For at være en sort løparsko så har Nike virkelig jobat fram en design där det händer lite. I tygets ovansida finns ett diskret mönster som livar upp. Sulan er spetsig baktill og har lidt mönstring i det vita. Det gør at skon faktiskt blir riktigt snygg!

Sammanfattning: En letvægtssko, der giver både selvfortroende og håb om, at du skal kunne forbedre din tid på milen. Nike Vomero 14 har en grym pasform, som sidder som en smæk på både smala og breda fødder. Med et fald på 10 millimeter får du en ramme, der gør det let at fortsætte, når du begynder at blive træt. Testpanelen vill slå ett slag för vadderingen vid hälkappan som både håller fast hälen i ett säkert grepp och undviker skavsår. Det er absolut intet at klage over, testpanelet er lyrisk!

Test af: Adidas, Adizero Boston 7

AdidasRekommenderat pris: 1 395 kronor.

Finnes i färgerna: grå och svart.

Utmärkande egenskaper: Lätt, smidig och med en grym ventilation.

Vægt: 202 gram.

Passar dig som: Har ett neutralt löpsteg och springer långa distanser, gärna på tävlingsnivå. Den gør sig også rigtig bra ved intervallträning även om det inte är ändamålet för modellen.

Størrelse og pasform: Skorna har en åtsittande passform som håller fötterna på plats. De er ret små og snoede i størrelsen, så gå op en halv for optimal pasform.

Komfort: Ovandelen i mesh andas bra och ger god ventilation när du springer. Føtterne holder både svala og behagliga även under de längsta rundorna. Skorna sitter bra på foten och ovandelen ger snarare en stabil känsla, än den är följsam.

Design: Det findes nogen retrokänsla med den her designen som testpanelen verkligen gillar. De korallfärgade detaljerna är lagom skrikiga.

Sammanfattning: Når du tænker på Adidas løbesko, er det troligt, at tankene først dras til modeller som UltraBoost og SolarBoost. Men har du koll på deras konkurrencesko? Adizero Boston 7 er skabt til langdistanstræning af den japanske mästerskomakaren Omori og er en ekstremt let og neutral løbesko. Den responsiva boost-dämpningen är magisk. Testpanelen tycker nästan att de flyger fram när de springer i skorna med lätta och snabba steg. Uanset underlag får du bra grepp på underlaget. Löpningen blir så mycket roligare i ett sådant här skor.

Test af: Salming, Greyhound

SalmingRekommenderat pris: 1 695 kronor.

Finnes i färgerna: svart/grå och vit.

Utmärkande egenskaper: Väldämpad, clean look och åt det varmare hållet.

Vægt: 224 gram.

Passar dig som: Har problem med löparknä och behöver en väldämpad sko som är extra skonsam vid fotisättningen.

Størrelse og pasform: True to size med en normalbred pasform. Hvis du ved, at du har meget små eller meget brede fødder, kan det være smart at vælge en anden model.

Komfort: Skorna är väldigt lätt och sitter bra på foten. Mange i testpanelet har aldrig sprunget i Salmings skor tidligere og blev positivt overrasket. Det bedste med skon er den bekväma dämpningen.

Design: Når det kommer til utseendet har skon et rent look med en gråmelerad ovandel og reflekterande loggor. Snyggt, inget att klaga på.

Sammanfattning: Har du problemer med at løbe og kan få fornemmelser i både knogler og højder, når du springer? Så er det på tide at teste Salmings magi. Den nye løparskon Greyhound er specielt udviklet til løprundor på hårda underlag. Ett par rundor i den här modellen och du känner en stor skillnad, dämpningen och formen på innersulan är skonsam för de belastningar kroppen får i en normal fotisättning. En grym instegsmodell medan du tränar upp ditt löpsteg, utan att du får ont i knäna under tidens gång. På minussidan hamnar ventilationen. Skon gör sig bäst nu när det bara är ett par plusgrader då den kan bli något varm under sommarmånaderna.

Test af: New Balance, 1080v9

Löparsko New BalanceRekommenderat pris: 1 795 kronor.

Finnes i färgerna: ljusblå och vit/svart.

Utmärkande egenskaper: Stabil, dämpad och skonsam för kroppen.

Vægt: 254 gram.

Passar dig som: Behöver en väldämpad och skonsam sko till dina återhämtningspass.

Størrelse og pasform: Gå op i en halv størrelse for perfekt pasform. Vel på fødderne sidder modellen rigtig bra og har en normalare fit. Også du med brede fødder kan have modellen, da ovandelen er elastisk og tilpasser sig efter foden uden at prøve åt for hårt på sidorna.

Komfort: Innersulan har en skøn støtte til hulbilleder og retter foden op på en behagelig måde. 1080v9 er en neutral løvsko, der sidder godt på foden uden at klæbe til nogenstans.

Design: Chunky-looken gør, at modellen ser noget stor og klumpet ud, men det beror til stor del på den brede sulan og at skon har en noget udstickande design. Fin vårfärg.

Sammanfattning: 1080v9 er en mængdetræningssko, der sætter fokus på bra dämpning och hög stabilitet. Det som utmärker skon er den tjocka dämpningen som ger dig en mjuk fotisättning på hårda underlag. Perfekt til återhämtningspassen där du vill vara extra skonsam mot kroppen eller du som är nybörjare och behöver en säker sko innan du kan gå över till modeller med mindre dämpning och lägre drop. Udover den mjuka dämpningen ger skon ett stadigt grepp om anklarna som underlättar trötta fötter. Sulan greppar såväl asfalt som grus, men undvik ojämna underlag eftersom skon inte är lika flexibel som exempelvis Nikes modell. En skøn sko, som giver bra stöd och dämpning vid varje fotisättning!

Test af: Saucony, Kinvara 10

Löparskor SauconyRekommenderad pris: 1 495 kronor.

Finnes i färgerna: blå och turkos.

Utmärkande egenskaper: Lätt, flexibel och hållbar sula.

Vægt: 190 gram.

Passar dig som: Har ett neutralt löpsteg och främst springer längre distanser.

Størrelse og pasform: Ha samma storlek som du har i vanliga skor, du behöver inte gå upp en halv storlek. Skon är i det bredare laget och passar därför bäst för en löpare med lite bredare fötter. Annars kan den let opleves som for stor på foden.

Komfort: Kinvara 10 er en meget let sko samtidig med, at ingen af dens funktioner kompromitteres ned på grund af det. Det er heller ingen model, du behøver springa i, men den er följsam vid första rundan och det känns nästan som att du alltid sprungit i modellen. Inga skavsår eller några andra känningar på foten, varken första turen eller efter några gånger.

Design: Den lyse, turkise kulør er uppskattas af vissa, men går ikke hem hos alla testare och kan lätt bli lite skitig.

Sammanfattning: For 10 år siden släppte Saucony den första upplagan av Kinvara som revolutionerade skobranschen och är idag en av märkets populäraste modeller. Med et drop på 4 millimeter er den seneste version Kinvara 10 udformet som en maratonsko, der klarer rigtig lange distancer, uden at dæmpningen vare sig tappar formen eller försämras. Hvis du ikke kan tåle den lave dråbe, kan du gerne lande på mellemfoten og ikke få lettere fødder under højden i fotograferingen. Det er en grundstabil og dämpad løparsko som ger både nybörjare och avancerade löpare en härlig löpupplevelse. Modellen er fleksibel, komfortabel og sidder perfekt fra start.

Test af: Reebok, Forever Floatride Energy

ReebokAnbefalet pris: 999 kroner.

Finnes i färgerna: gul, turkos, blå och svart.

Utmärkande egenskaper: Neutral, smidig og prisvenlig.

Vægt: 209 gram.

Passar dig som: Är motionslöpare och springer på varierade underlag så som asfalt, grus och elljusspår.

Størrelse og pasform: Netop som Reeboks træningskor er modellen noget stor i størrelsen. En klassisk 38:a skulle sidde perfekt i størrelse 37,5, så gå ned en halv størrelse mod hvad du ellers springer i. Modellen er også åt det bredare hållet och sitter som gjutet på bredare fötter.

Komfort: Bekvem løbesko, som hverken skalver eller irriterer. Den giver ikke samme "springa på moln"-känsla som Adidas UltraBoost, men er bekväm och neutral.

Design: En gul sko er måske ikke det første, der låser, når du er på jagt efter et par nye løbesko. Är det inte din grej finns det andra färger, bland annat en stilren svart version.

Sammanfattning: I Reeboks nye løbesko får du meget for pengene. Det er en af de mest prisværdige modeller i testen og for den summan får du en bra sko med förvånansvärt hög stabilitet. Hvis du er bange for at springe i skorstenen med for lidt støtte til fødderne, vil du mærke forskel. Modellen har også en blød dæmpning, som kan jævneras med den, vi ser i Nikes letviktsskor. Indersulan er väldigt rak och passar fötter som inte kräver extra stöd vid hålfoten. Noget, der udmærker modellen, er energiåtergivningen i dämpningen samt at skon er meget fleksibel. Den fungerer på flertalet underlag, men gør sig selv allerbedst på asfalt med sin mjuka dämpning.

Test af: Asics, Roadhawk FF2

Löparskor AsicsRekommenderat pris: 1 295 kronor.

Findes i farverne: svart/guld, grå/gul, svart, blå og rosa.

Utmärkande egenskaper: Ventilerande, smidig och skönt grepp om hälen.

Vægt: 212 gram.

Passar dig som: Kommer at springa hela sommaren och gärna varvar medellånga distanser med intervallträning.

Størrelse og pasform: Præcis som andre løbesko fra Asics skal du gå op mellem en halv og en hel størrelse for at få en sko, der ikke er for lille.

Komfort: Velfungerende sko, der ligger på et højt niveau og holder fødderne tørre og varme. Testarna vill slå ett slag för den grymma hälkappan som håller ett fast grepp om hälen utan att skava eller irritera. Det resulterer i, at du føler dig stærk i hvert løbesteg, ifølge samtliga testare.

Design: Grått och gult är en snygg mix och passar perfekt till vårens ljusa kulörer på träningskläder. Däremot hade skon gärna fått ha en lite mer innovativ helhetslook.

Sammanfattning: Til skilland fra Asics løparsko Gel-Nimbus er Roadhawk FF2 en lettere og smidigere model som gør sig rigtig bra på korta distanser och intervallpass. Du føler dig virkelig hurtig, når du springer i den her skon. Også den ventilerende ovandelen i mesh skriker intervallträning eftersom du næsten kan svettas hur mycket som helst utan att känna dig för varm eller instängd i skorna. Med det sagt kan du självklart använda skon även under de kortare distanserna eftersom dämpningen är responsiv. Er du ude efter en grym sko til sommarens varma løprundor har du kommet helt ret.

Test af: Puma, Hybrid Runner

PumaRekommenderat pris: 999 kronor.

Findes i farverne: mørkgrå, lysgrå og sort.

Utmärkande egenskaper: Komfortdrøm som er fleksibel og har blød dæmpning.

Vægt: 255 gram.

Passar dig som: Springer medellånga rundor på hårda underlag.

Størrelse og pasform: True to size med en något bredare passform. Eftersom ovandelen er tight men anpassningsbar, funkar skon lika bra till smala fötter som breda.

Komfort: Skon har en strumpliknande passform med en fastsydd plös som gör att du knappt behöver knyta skorna för att de ska sitta på plats. Hälen omsluts af en blød hälkappa som går precis lagom högt upp för att inte kännas obekväm.

Design: Väldigt, väldigt omtyckt design. Det gråspräckliga yttre funkar lika bra i spåret som en dag på stan till jeans.

Sammanfattning: Det første, du ser, når du kigger på modellen, er, hvor ekstremt smukt det er. En riklig dröm för fötterna. Den stickade ovandelen omsluter foten på ett bekvämt sätt och följer dina rörelser när du springer. De i testpanelet, som normalt har problemer med hallux valgus, elsker den her skon. Derimod gør elasticiteten i ovandelen at støtten ikke er det højeste, men det er ikke heller derfor du køber den her skon. Dämpningen påminner väldigt mycket om Adidas UltraBoost och det här är en sko du kommer att vilja ha på dig dygnet runt, inte bara när du springer. Hvordan er modellen så at springe i? Jo, du får en blød fotografering og en behagelig rundsa. Skon gör sig allra bäst på hårda, plana underlag. En allroundsko til dig, som ikke kræver en sko med høj støtte til fødderne.

SHOPPA HÄR: Løsningskor til hende

LÄS MER: Derfor skal du ikke springe i dine træningskor