Test: Våra bästa pronationsskor för damer Image

Test: Vores bedste pronationskor til damer

Vi har testet sæsonens bedste pronationskor. Så synes vores testpanel om de stabile løbesko fra Asics, Saucony, Nike, Adidas og Hoka One One.

At du pronerar när du springer innebär att vinkeln på antingen dina knä- eller fotleder roterar inåt. Pronation kan forårsage belastningsskader, som er svære at få bukt med. Lettast är att sätta stopp för problemet innan det blir värre. Et par stabile løparskor stopper pronationen gennem et så kaldt pronationsstöd, for at du skal kunne kuta säkert under löprundan. Her er vores bedste pronationskor til hende!

Ved du allerede hvilke skor du skal have? Shoppa direkte!

#1. Meget af det meste

DAM - Hoka One One Gaviota 2.jpg

Test af: Gaviota 2, Hoka One One

Finn i färgerna: Blå/grön, svart

Passar dig som. .. dig med middel eller meget pronation som söker en väldämpad och lätt löparsko för medel- och långdistanser. Sammen med Asics GT-1000 (se nedenfor) er det her en af de hurtigere løbesko i testen.

Sammanfattning: Det allerførste, som testpanelet lægger mærke til, er, at hälkappan er noget stel. Ha därför lite tålamod med Gaviota och varva gärna med din gamla löparsko, en två gånger, innan du helt går över. På så måde slipper du skoskav.

- Gaviota har en middelstor pronationskil som rätar ut mitt löpsteg när jag springer. Det, der først og fremmest adskiller den og andre pronationskor, jeg har testet, er, at Hoka One One arbejder mere med bredden på sulan, fortæller en testare.

Hoka One Ones løbesko er kendt for den ekstra brede sulan, og Gaviota 2 er intet undtagelse. Det bidrager blandt andet med ekstra støtte og vridstyvhed, som passer dig med middel eller meget pronation. Längst bak vid hälen är skon dessutom lite extra kompakt. Det gør det umuligt for foden at falde i, synes testpanelet.

- Jeg testede dem på både grusstigar og asfalt og synes, at dämpningen levde op til alle forventninger. Blir terrängen däremot mer kuperad så riskerar sulan att kännas aningen klumpig.

Trods maksimal stabilitet, god dæmpning og en ventilerende ovandel i mesh er det løparskons lethed, der imponerer mest på testpanelet. Gaviota väger absolut ingenting, tack vare lättvikts-EVA:t i mellansulan. Sist men inte minst får de pluspoäng för designen, som känns rätt i tiden, med den kraftiga sulan och våriga färgen!

#2. Maksimal komfort og dæmpning

DAM - Saucony Hurricane.jpg

Test af: Hurricane 22, Saucony

Finn i färgerna: Grå, blå

Passar dig som ... letar efter en bekväm löparsko med maxat pronationsstöd, som passar både elljusspår och asfalt tack vare mjuk dämpning.

Sammanfattning: Det er primært for komforten du skal købe den her løparskon fra Saucony. Hurricane er mærkets stabile modstykke til den neutrale løbesko Triumph, som sælger slut år efter år. Vores testpanel forstår hvorfor!

- Det er første gang, jeg tester Sauconys løbesko, og jeg har virkelig fået en ny favorit! Skon har allt man kan önska, bra stöd och stabil, perfekt för mig som pronerar samtidigt som den har en riktigt bra dämpning och är väldigt skön, berättar en nyfrälst testare.

I og med den her oplagan av Hurricane 22 har Saucony plötsligt gjort en helomvändning och helt slopat den traditionella pronationskilen, som återfinns i bland annat Gaviota från Hoka One One. Istället satsar man på vertikala stavar av TPU, som hittas längre ned i sulkonstruktionen. Det gør pronationsstödet aktivtras først ved kompression, det vil sige ved hvert løbesteg. En anden stor fordel ved TPU er, at det er den plast, der giver den bedste energiåtergivning.

- Sulan har en meget god dæmpning og giver god energi til fraskjut, säger en testare, och tillägger:

- Pronationsstödet är dessutom otroligt bra, och skon sluter sig väldigt bra runt hela hälen och sitter som en smäck.

Hurricane 22 får 10 point for komforten og det er den vel værd! Billedet er smukt og ombonet, specielt ved den bløde hætte. Designet er den her løparskons eneste minus - er den ikke lidt vel stilren? I övrigt har testpanelen inget annat än lovord att ge.

#3. Asics - en kvalitetsstjerne i sig selv

DAM - ASICS GT-1000 9.jpg

Test af: GT-1000 9, Asics

Finn i färgerna: Blå/grön, grå/svart, rosa/blå

Passar dig som ... söker ett lätt pronationsstöd i form av en klassisk upphöjning vid hålfoten, samt mjuk dämpning för hårda underlag och långa sträckor. Det her er også den løparsko i testet, som panelet anser ger den snabbaste känslan.

Sammanfattning: Asics er et af de mærker, som du tester en gang, og siden bliver trogen hele livet. GT-1000 9 stoltserer med den ikoniska GEL-dämpning som blivit ett av Asics många signum, men det som först imponerar är ventilationsförmågan.

- Noget, jeg bemærker tydeligt, er, at jeg i modvind kan mærke, hvordan det blæser igennem ovandelen. Ventilationsformågan gør, at de kommer til at lämpa sig perfekt for vår- och sommarlöpning, konstaterar en testare.

Ved hålfoten er fotvalvet let ophöjt og giver skönt stöd för dig med medelmycket pronation. I samme øjeblik som testpanelen stoppar ned foten är det som att hälkappan gjuter fast den i löparskon. Trods at Asics GT-1000 9 sitter som berget blir det aldrig obekvämt, utan bidrar främst till än bättre stabiliserade förmåga.

- Jeg ville sige, at skon passer til de fleste underlag og også asfalt, da GEL-sulan gør, at det føles som löpstegen er let, og at jeg næsten studsar fram.

Den responsive GEL-konstruktion er en af de største fordele ved den her model. Du genfinder den også i flere andre af Asics løbesko - i GEL-Kayano, GEL-Cumulus og GEL-Nimbus, blandt andet. En anden ting, som løbeskoene har til fælles, er, at det ikke er helt let at komme ind i skoen. Strumpor i syntetmaterial rekommenderas för att slitaget ska bli mindre. Trods den bagatellen er Asics GT-1000 9 testets bedste pronationssko ifølge tespanelen og får hele 9,4 i slutbetyg!

#4. Snygg som en sneaker

DAM - Nike Structure 22.jpg

Test af: Structure 22, Nike

Finn i färgerna: Rosa, persika, blå/rosa, rosa/svart, svart

Passar dig som ... pronerar lätt, men inte är i något behov av en större pronationskil. De er desuden perfekte at bruge som sneakers!

Sammanfattning: Aj, aj, aj - de her skorna ger inte så lite skavsår de första rundorna. De kräver att du springer in dem ordentligt, så växla gärna med dina gamla skor i början för att undvika blåsor på hälen. Når den første stelhet avvärjts är de däremot bekväma.

- Sulan känns skön att springa på, den ger stabilitet och stöd på insidan av foten, men är lite mjukare på utsidan av foten och det gör det bekvämt att springa, säger en testare.

De her Nike-skor er snäppet större än andra löparskor från Nike, så gå gärna ned en halv storlek från den du normalt har i dina Nikeskor, för att skon ska sitta som en smäck.

- Structure 22 er en aningen stel, præcis som mange pronationskor er. Vridstyvheten gör att du inte kan falla inåt.

Ovandelen andas bra under hela löparpasset igenom. Structure 22 passar dig med breda fötter som annars kan ha svårt att hitta rätt. Speciellt tåboxen är väldigt bred, så det finns gott om plats för foten. Testpanelet er også et stort plus for, at designet på skoen er underbar.

- De er så fine, at jeg gerne har dem, når jeg promenerer eller bruger dem som sneakers.

Sidst men ikke mindst er det her et par väldigt lätta löparskor från Nike, vilket gör att dina fotleder slipper tröttna efter några kilometer. Hvis du har flere stabile sko fra Nike, kan du også bruge Zoom Gravity til hurtige løb og løbesko!

#5. Smidig løparsko med innovativ sula

DAM - Nike Joyride Dual Run.jpg

Test af: Joyride Dual Run, Nike

Finn i färgerna: svart, vit/blå, vit, lila, vit/rosa

Passar dig som ... har en lätt pronation och söker en lättviktig löparsko med mycket dämpning, för löpning på asfalt eller löpband.

Sammanfattning: Ingen anden løbesko har en mellansula som Joyride Dual Run fra Nike (förutom den neutrala motsvarigheten Joyride Run Flyknit). I skoen ligger små, små kulører af TPU. Der i kan de röra sig fritt, och anpassar sig efter just ditt löpsteg och hur du belastar skon.

- Det første, jeg lægger mærke til, er, at Joyride er noget svært at få på. Jeg tænkte først springa i bomullsstrumpor, men fick inte på skorna utan att strumporna korvade sig. Efter tredje forsinkelse vendte jeg mig om og byttede til en stram træningsstrømpe og fortalte en test.

Inuti den här löparskon sitter en sorts tight strumpa, vilket ger optimal passform. Väl på sitter de som en dröm, och snörningen känns nästan onödig.

- Det andet, jeg bemærker, er, hvor smuk den er. Dämpningen är extremt mjuk och för att vara en så mjuk sko är energiåtergivningen dessutom förvånansvärt bra.

Mange løparskor med meget dämpning tenderar at kännas klumpiga, men så är inte fallet med Joyride, som är lagom smidiga för att användas till både lättare former av intervaller samt på löpning inomhus i gym. Det eneste, der trækker ned betyget for den her Nikeskon, er, at den ikke er videre stabil. Du som har en større pronation bør fundera på en iläggssula. Trods det bliver slutbetyget højt, først og fremmest på grund af komforten!

#6. Allas vores favoritdämpning

DAM - adidas Solar Boost ST 19.jpg

Test af: Solar Boost 19, Adidas

Finn i färgerna: svart/grå, grå/svart, blå/grå

Passar dig som... har medelmycket pronation, som förälskat dig i Adidas boostdämpning och vägrar ha någon annan löparskoserie för mängdträningspassen.

Sammanfattning: Boost i navnet Solar Boost ST er den populære mellansulan som findes i blandt andet Ultraboost, Pulseboost og Adizero Boston. Förutom att Boostsulan hyllas för sin höga komfort kommer den med fler fördelar, som att dämpningen inte försämrasras med tiden, eftersom materialet är av hållbart TPU.

- Jeg liker skon fra första steget, men var lite kritisk när jag först såg den och tyckte att den såg väldigt platt ut. Så fort jeg begynder springa så känns Solar Boost ST riktigt bra!

For at være en løparsko med meget dämpning giver Solar Boost ST præcis som Joyride oväntat meget energi tilbage til steget, og på den fronten er Solar Boost ST til og med snäppet vassare. Trods det, at det her er en løparsko til mængdetræning, føles den relativt hurtig.

- Det føles virkelig som om jeg får en ekstra skjuts med hjælp af sulan, specielt på hårda underlag som asfalt. Greppet er desuden perfekt!

Som alle Adidas løbesko har Solar Boost ST en yttersula i gummi fra bildäcktillverkarna Continental. Derfor er det så overraskende, at du får maksimalt udbytte på asfalt - så godt tørt som blødt. Sist men inte minst vill testpanelen uppmärksamma ventilationsförmågan, som är en av en hel uppsjö fördelar!

SHOPPA HÄR: Stabila löparskor från Asics, Nike, Adidas, Saucony och Hoka One One med flera!

LÆS MER: Hvilken størrelse skal jeg have i mine sko?

LÄSMER: Hvor ofte skal jeg skifte sko?

LÄS MER: Bästa löparskorna för dig som springer på asfalt