Test: Jackorna som värmer bäst i vinter Image

Test: Jackorna som värmer bäst i vinter

Vi har låtit testpanelen ge sig ut i vinterkylan i sex olika vinterjackor för att se vilken som värmer bäst. Spørgsmålet er: Hvad vælger du?

Vinterjakker til hende

Test af dBrand EskimåSE_01.jpg

Mærke: dBrand

Model: Eskimå

Rekommenderat pris: 1 995 kronor

Materiale: 90 % anddun, 10 % fjer. Ydermateriale i 100 % nylon.

Sammanfattning: Kort, hård og puffig.

Testpanelet siger:

Den her korte jackan er perfekt til dig, der vil være varm i vinteren, men ikke har lyst til at se ud som en Michelingubbe. Eller tonåringen som egentligen vill ha vårjackan men behöver något varmare.

- Den sidder som en smæk både på længden, over akslerne og i ærmerne. Og designet giver nostalgisk højstadievibbar - på et bra sätt! siger en testare.

Passformen er stram og jackan slutter midt på rumpan vilket ger ett nättare intryck jämfört med de andra jackorna i testet. Ärmsluten går att justera, liksom slutet på jackan med hjälp av en dragsko. Andre smarte detaljer er en blixtlåsförsedd ficka på armen, två sidofickor och en innerficka att förvara mobilen i.

Temperaturmässigt funkar jackan absolut för vinterväder, men det finns varmare alternativ. Også om jackan heter Eskimå så klarar den inte av polarkyla. Du, som skal ud på rigtig kolde vintereventyr, kan lade den være hjemme til fordel for en lidt længere model.

- Jackan er robust og varmer godt i middelkalla temperaturer. Det er den perfekte stadsjackan, når den ikke er superkold, eller et pænere alternativ at have i bilen under fjällsemestern for at svida om fra skidbacken til afterskin, siger en tjej i testpanelen.

Eskimå fra dBrand finder du i rosa, vitt, blått och svart.

Test af Didriksons Celine ParkaSE_02.jpg

Mærke Didriksons

Model: Celine Parka

Rekommenderat pris: 2 495 kronor

Materiale: 100% återvunnen polyester.

Sammanfattning: Det sikre kort i vinter.

Det her er et yderplagg til dig, som vil have en klassiker, der passer til alt, år efter år. En basic, funktionel og fin park i et svagt skimrande tyg som er svår att inte tycka om.

- Jeg kan godt lide, at den er enkel, men med fine detaljer som den herliga fuskpälsluvan, som dessutom går at ta av. Det er på det store hele en jacka med mange praktiske funktioner såsom justeringsmuligheder, tumhål i muddarna, praktiska innerfickor och sköna mittfickor att stoppa ner händerna i, säger en testare.

Jackan er fodrad men innehåller inget dun och ger därför inte heller den där fluffiga känslan. Den er derimod helt vind- og vandtæt med tejpade sömmar. Du kan med andre ord stå mange timer i sneblandat regn uden at blive vare sig kall eller våt.

- Är det 20 minusgrader vill jag hellre ha min tjockaste dunjacka, men den här är bra ned till tio minusgrader eller om du är väldigt aktiv när du är ute, exempelvis leker med barnen, säger en tjej.

Stort plus for at også du med lidt kurvor får plads med en tyk tröja under jackan uden problem.

Om testpanelen fick önska hade designen kunna hottas upp lite grann. Vissa menar att den är lite tråkig och väl oformlig i sitt snitt, men det här är å andra sidan inte jackan du väljer baserad på sexyness.

Celine Parka fra Didriksons findes i både sort og hvidt.

Test af Peak Performance BlackburnSE_03.jpg


Märke: Peak Performance

Model: Blackburn

Rekommenderat pris: 3 995 kronor

Materiale: 90% anddun, 10% fjer. Ydermateriale i 62% polyamid og 38% polyester.

Sammanfattning: Dunjakke med det lille ekstra.

Testpanelet siger:

Det er nemt at forstå, hvorfor Blackburn er blevet en sådan Peak Performance-klassiker. Den er både varm, pæn og skøn og fungerer mindst lige så godt til hverdag som i skidbacken.

- Jeg kan lide, at den er virkelig varm og gosig uden at ge den der tält-känslan. Eftersom den er figursydd med lite längre, vida armar känner jag mig lika bekväm med att ha den här i fjällen som på stan även om den är tänkt som en skidjacka, säger en testare.

Vadderingen i anddun ger en fluffig och gosig känsla när jackan är på. Den varmer ordentligt og beskytter mod vand og vind uden at du bliver svettig, når du er aktiv eller åker i backen.

Sidofickorna har snygga, något mindre blixtlås som gör jackan lite extra stylish. Testpanelen gillar särskilt luvan som är perfekt i storleken och enkel att justerbara med en dragsko.

- Designet er så fint! De langsgående paneler i siderne giver en ekstra flot effekt sammen med den formsydda pasform, siger en testare.

På minuskontot hamnar priset. Men - du får en kvalitetsjacka som funkar både i stan och i fjällen, så det blir väldigt mycket användning för pengarna.

Peak Performance Blackburn finder du i grønt, blåt og sort.

Vinterjakker til ham

Test af Wyte ThunderSE_04.jpg

Märke: Wyte

Model: Thunder

Rekommenderat pris: 1 295 kronor.

Sammanfattning: Prisvärd dunjacka i klassiskt snitt.

Materiale: 90 % gåsdun, 10 % fjer. Ydermateriale i 100 % nylon.

Testpanelet siger:

Thunder er en vinterjakke, der passer til alle. Stor som lille, mand som kvinde - det er svært at kende sig selv i den her stilrene model. Designet er rent uden nogle detaljer, der forstyrrer, hvilket gør, at det også passer til i princippet alle lejligheder.

- Passformen er kanon, lagom over både axlarna och i ärmarna. To ting, som jeg syntes ekstra meget om, er innerfickan med smart uttag for hörlurarna samt det mjuka fleecetyget in mot hakpartiet och i sidofickorna. Det giver en god følelse, når det blæser, siger en testare.

Jackan er fodrad med anddun och värmer bra under senhösten och Stockholmsvintern. Riktig kalla vinterdagar behöver du förmodligen en något tjockare jacka då Thunder är lite klen för vargavintern och något för tjock för att fungera som mellanlager.

- Med tanke på prisen får du väldigt mycket jacka för pengarna!

En sporty og skøn pasform, som du kan føle dig tryg med både under langpromenader, shoppingturer eller på vej til fjällen!

Thunder fra Wyte er både sort og grøn.

Test af Helly Hansen Icefall Down JacketSE_06.jpg

Mærke: Helly Hansen

Model: Icefall Down Jacket

Rekommenderat pris: 3 295 kronor

Materiale: 85 % gåsdun, 15 % fjer. Ydermateriale i 100 % polyester.

Sammanfattning: Metallicfärgad och mjuk kvalitetsdunjacka.

Testpanelet siger:

Farven er det, som testpanelet først blev fastgjort til med den her jackan. Det kan være svært at finde et ytterplagg som sticker ut utan att det känns för uppseendeväckande, men med Icefall Down Jacket har Helly Hansen fått i en fullträff.

- Udover at jackan er blød og skøn både at have på sig og i selve tyget, så er den metallicgrå farve helt suveræn! Den føles pæn, luksuriøs og lidt "ny" uden risiko for at stampe som ude næste sæson, siger en testare.

Designet og farverne er ikke det eneste charmerende testpanel. Funktionaliteten og mangfoldigheden er to andre egenskaber, som er på toppen med den her jackan.

- Du kan have den en almindelig vinterdag eller som et mellemlager under en skaljakke. Trods at den varmer bra er den väldigt lätt, vilket gör den smidig att knöla ner i väskan, säger en testare.

Jackans mjuka yttertyg andas kvalitet och den gedigna känslan går igen även i de små detaljerna. Fickorna er til eksempel försedda med ett mjukt fleecefoder, det finns flera justeringsmöjligheter och det medföljer en smart påse som du kan vika ned jackan i på resan. Dragkedjan glider ovanligt enkelt och smidigt.

- Mange forbinder Helly Hansen med segling, men det er lige så meget en outdoormärke, som den her jackan bevisar. Den her kommer til at følge med mig både på langpromenader og fjällvandringar, säger en kille i testpanelen.

Et tip er at tage den større størrelse om du ligger mellem to storlekar, da den er noget stram i modellen.

Helly Hansen Icefall Down Jacket finder du her.

Peak Performance Frost Down JacketSE_05.jpg

Märke: Peak Performance

Model: Frost Down Jacket

Rekommenderat pris: 3 795 kroner.

Materiale: 90 % ankdun, 10 % fjer. Ydermateriale i 100 % återvunnen polyamid.

Sammanfattning: Fluffig favorit til rigtig kolde vinterdage.

Testpanelet siger:

Vil du have en stor og flot jakke, der klarer rigtig kolde vintertemperaturer, men samtidig føles let og ikke det mindste klumpet? Så køb Frost Down Jacket fra Peak Performance.

- Det føles som at få en stor kram, når du sætter dig på den her jackan. Så jäkla skön, varm och gosig! siger en kille i testpanelen.

Det her er din sanna vän de dagar då det blir minus 20 grader, men du kan absolut gå runt med jackan även under lite varmare vinterdagar utan att känna dig för varm eller svettig. Den er desuden udrustad med smarte detaljer, for eksempel innerficka, cardborre vid handleden, djupa och sköna ytterfickor och en stor justerbar luva.

- Jeg uppskattade det mysiga innertyget vid hakan som känns skönt när man är ute och går. Det her er en bra val om du letar efter en lite mer robust jacka för kyligare klimat, säger en av killarna i testpanelen.

Den perfekte kombination af design, funktionalitet og komfort gør Frost Down Jacket til en favorit hos alle testbrugere. Længden er præcis lagom, bevægelsesfriheden er høj, og det mærkes, at detaljerne er nøje udtænkt.

- En del dunjackor gør, at du kender dig som en dränkt katt når det regnar men den här jackan är vattenavvisande, så trots att det regnar håller du dig varm och torr, säger en testare.

Värmande Frost Down Jacket finder du også i blått.

LÄS MER: Stortest: Vinterens bedste beskyttelsesbriller

LÄS MER: Her er sæsonens lækreste skidbyxor