Test: Rätt sko för din cykling Image

Test: Ret sko til din cykling

Vil du vide hvilke skor som får dig til at susa fram på cykeln? Lad testpanelets evaluering af fem forskellige cykelskor hjælpe dig med valget af mærke og model. Her er cykelskorna som er bedst i test 2017.

Hvorfor et par cykelskor?

Fordelene ved et par specifikke cykelskor er mange. De har f.eks. en stabil sula, som gør, at du kan cykle hurtigere og lægge på mere modstand, så at sække og muskler på baksida lår får jobbet rigtig hårdt. Du kommer også til at få dragrörelsen på et helt andet sätt vilket ger jämnare och finare flöde i cyklingen.

En cykelsko koster ofte lidt mere end almindelige træningsskor, hvilket beror på den relativt lange livslængde. Da de holder i mange år, er det også ekstra vigtigt at finde et par, som du kender dig tilfreds og bekväm med. Derfor gælder det om at have styr på, hvordan man skal sidde - og selvfølgelig hvilken type cykelsko, der passer til dig.

Hvilken cykelsko passer til dig?

Der findes tre typer cykler: til spinning, landevejscykling eller mountainbike. De forskellige typer har stort set samme egenskaber, men mountainbikeskor skal give et lidt bedre greb, når du klipper af cyklerne. De har også en lidt hårdere sula for at tåla grus.

Behöver du klossar och pedaler?

Du skal købe klosser (små metallbitar med fästen) til dine spinning- og mountainbikeskor, som du skruvar fast på skons undersida. Det er nemlig klossarna som gør at skorna passar ihop med pedalerna på cykeln. Den type pedaler, der bruges i spinningsalar er SPD-pedaler, derfor må du købe klossar, der er tilpasset netop den type pedaler. Når du køber en mountainbike, køber du ofte pedaler separat, men det er samme type pedaler, som til spinning.

Skor til landsvejscykling har infästning til SPD-SL-system på yttersulan. De har i stedet en trekantigt fæste, som sidder hurtigt under skon. De kan være lidt svære at gå i, da klossarna ikke er "gömda" i sulan på samme måde mountainbike- og spinningskor.

Alle cykelskor i det her test fungerer med SPD-klosser. For Shimanos og Newlines modeller finder du ret klossar her.

Newline Cykel MTB SkoSE_02.jpg

Märke: Newline

Model: Bike MTB Sko

Rekommenderat pris: 899 kronor

Passer til: Mountainbike og spinning

Omdöme: Stabil spinning- og mountainbikesko

Testpanelet siger:

En par prisvärda mountainbike- och spinningskor i unisexmodell som känns sköna på foten. Passformen er rigtig flot og kan ligeras let med tre kardborrebånd over vristen.

- Skon kändes väldigt stabil och har en styv sula men var trots det mycket skön, säger en person i testpanelen som även gillade den snygga svartröda designen.

Det var let at montera på klossarna och justera till önskat läge, men ett minus är att skorna upplevs som ganska hala när du inte sitter på cykeln. Ud over det får skorna en stor tummen op af testpanelen.

Newline MTB Shoe finder du her.

Newline Cykel Fitness Sko SE_01.jpg

Märke: Newline

Model: Bike Fitness Sko

Rekommenderat pris: 749 kronor

Passer til: Spinning

Omdöme: Bred og prisværdig spinningsko

Testpanelet siger:

En bekväm spinningsko för både herr och dam som passar även till bredare fötter. Skon är medelstyv och har en god andningsförmåga tack vare meshmaterial på ovandelen.

- De tre kardborrebånd gør det meget smidigt at tage af og på skon. De gør det dessutom enkelt att justera storleken på skon så att den sitter perfekt, säger en testperson.

Den mjuka stoppningen skyddar hälen och skon känns skön under hela spinningpasset, vilket uppskattades. Testpanelen gillade även den svartgrå designen.

- Bike Fitness Shoe er en virkelig prisværdig cykelsko til dig, der kører spinning et par gange i ugen, siger en testare.

Newline Bike Fitness Shoe finder du her.

Northwave MTB Katana SRS LadySE_03.jpg

Märke: Northwave

Model: MTB Katana SRS Lady

Rekommenderat pris: 1 495 kroner

Passer til: Spinning, terrængående og landevejscykling

Omdöme: Allroundskor til brede fødder

Testpanelet siger:

Ett par bra allround cykelskor för damer i fin färg och design, men som inte ger någon riktigt wow-känsla. De opleves som meget små i størrelsen og tighta over foten for de med bredare fötter.

- Den her skon passar säkerligen bra för smala fötter, men jag har ganska breda fötter så den var i minsta laget, säger en testare.

Sulan er kolfiberförstärkt och ska ge en extra bra kraftöverföring under cyklingen, men det var inget som testpanelen noterade. Skorna har en mycket bra ventilationsförmåga och du kan cykla i dem utan att bli för svettig och varm om fötterna.

- Spännena är lite kluriga första gången men fungerar utan problem när du väl har förstått hur de ska spännas åt, säger en kvinna i testpanelen.

MTB Katana SRS Lady finder du her.

Northwave MTB Scream SRS SE_04.jpg

Märke: Northwave

Model: MTB Scream SRS

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Passar till: Landsväg och terräng

Omdöme: Sköna och välventilerade med bra grepp

Testpanelet siger:

Komforten utmärker de här cykelskorna, de är både sköna och andas bra. De er hovedsageligt beregnet til mountainbike og ikke særligt velegnede til indendørs brug. Den noget skrikiga designen i neonfärger blir därför ett plus, menar testpanelen eftersom den ser till att du syns ordentligt ute i trafiken.

- Plus i kanten for ekstra reflekser på halsen, siger en af de mænd, der har testet skorna.

En anden positiv detalje er de to kardborrebånd, som er enkle at justere. Skorna är relativt lätta att gå med bra fäste även i terräng tack vare gummidubbar på yttersulan.

- Styvheten er absolut tillräcklig och skorna är väl ventilerade. Jeg skulle derimod önskat att de var lite lättare, säger en testare.

De upplevdes som något små i storleken, så välj en större om du tvekar mellan två storlekar.

MTB Scream SRS fra Northwave finder du her.

Shimano RP300 LVG SE_05.jpg

Märke: Shimano

Model: RP300 LVG

Rekommenderat pris: 1 095 kronor

Passer til: Spinning og landsvägscykling

Omdöme: Svala cykelskor som er små i størrelsen

Testpanelet siger:

Eftersom det er en lædersko burde det blive varmt og kvavt efter en stunds cykling, men tack vare ventilationshålen på både over- og undersiden føles skorna relativt svala. Samme ventilationshål kan dog gøre det lidt problematisk at cykle udendørs i regn.

- Skorna är små i storleken vilket tyvärr färgat min upplevelse av skorna, jag hade gärna bytt till en större storlek, säger en testare som tyckte att de framför allt kändes för låga över fotryggen.

Det her er ikke et par cykelskor, som du kan gå nogen længere promenad i. De har intet skydd for klossarna att gå på och är ganska hala. Helhetsupplevelsen blir att de här skorna är till för dig som ska satsa ordentligt på cykling, tänk Vätternrundan, snarare än fritidscyklisten.

- Jag är nybörjare på clipless-cykling och skulle ha uppskattat ett par skor som är lättare att gå i och lite lösare runt tåpartiet, säger en testperson.

RP300 LVG fra Shimano finder du her.

Shimano M09 MTBSE_06.jpg

Märke: Shimano

Model: M09 MTB

Rekommenderat pris: 1 195 kronor

Passar till: Terräng och landsväg

Omdöme: Fullträff gällande både komfort, design och funktion

Testpanelet siger:

Hvis du ønsker en helt tæt pasform, er det her et par cykelskor til dig. Delar af testpanelet var ikke hvad ved clip-in-skor, men det var let at få i knycken for at spänna av och på skorna.

- Efter at have øvet i en halvtime på en parkering har jeg ikke brugt nogle andre skor. Jag var ute och cyklade i stan nästa dag och har cyklat varje dag sedan dess, så var inte rädd om du inte har testat clip-in-skor! säger en testare.

Som helhed er de her cykelskaller rigtige vinnare som blev en stor favorit hos testpanelet. Det eneste minus er meshtyget på ovandelen.

- Når jeg cyklede i regn blev mine fødder blöta. Men det er næsten en nackdel eftersom meshtyget også ger välbehövlig luft när det inte regnar. Och när det regnar kan du dra på ett par skoöverdrag, säger en person i testpanelen.

Skorna är enkla att gå med och riktigt sköna, även om de är stelare än ett par vanliga skor. Du kan få dig en halv dag på jobbet eller gå en kortere tur uden problemer.

- For mig har det været den perfekte indstikskonstruktion til clip-in-skor med klossar, som leverer både gældende komfort, design og funktion.

Hvis du er interesseret i en par M09 MTB fra Shimano, finder du den her.

LÄS MER: Få mere ud af spinningen med spinningskor

LÄS MER: Dags at købe cykelskor til landsvejscykling