Test! Säsongens bästa höstjackor och parkas Image

Test! Sæsonens bedste höstjackor och parkas

Har du lyst til at købe en höstjacka, men ved du ikke, hvad du skal købe? Sportamores noggranna testpanel har varit i farten och gjort jobbet åt dig! Det her er parkasjakkerne, som er bedst i test.

En parkasjacka er sæsonens mest anvendelige plagg, som gør sig bra både for sig selv og med en tunn dunjacka under. I det her test finder du let en ny favorit, som kan lyse op - og ikke mindst värma op - din höst!

En solklar favorit i testen!

Jofama - Megan.jpg

Märke: Jofama

Model: Megan

Rekommenderat pris: 2 695 kronor.

Sammanfattning: Vaxad parkas med underbart mjukt innerfoder av fuskpäls.

Størrelse: True to size, men til det større hold, når det gælder pasform. Bra längd på ärmar för dig som är lång.

Materiale: 97% Bomull, 3% spandex.

Jackans bedste egenskaber: Det her er en parkas, der tåler vejr og vind tack vare den vaxade, slitstarka utsidan. Samtlige i testpanelet er lyriske over den gosedjursmjuka insidan, som er gjord av fuskpäls. Jackan har også fleecemuddar, som også de er utroligt mjuka og sköna mot huden.

Ved midjan findes en dragsko i, så du kan tilpasse jackan til en mere timglassformad pasform. Den her parkasjackan har dessutom stora, fodrade ytterfickor som du kan värma händer i en kylig höst- eller vinterdag. Fickorna på jackans utsida försluts med knappar, men på parkasens insida finns också en smartare innerficka med dragkedja. Testpanelet deler også et ekstra pluspoäng til den her Jofamajackan for at den har en udfällbar skärm på luvan, vilket är praktiskt för alla dagar med snöblandat regn.

Når det gælder design, mener flere i testpanelet, at den mørke farve er både diskret og pæn. Det her er en parkas, der klæber lidt fra de almindelige helsvarta jackorna, og fuskpälsen som syns i luvan (og som hela insidan är klädd i) gör att du får en lite lyxig känsla när du har den på sig.

Jackans minus: Det eneste minus med den her parkasen er, at luvan ikke går at ta av. I øvrigt er den en favorit i testen, sammen med Miss Smith Jacket fra Svea!

Fuld potte på både komfort og design!

Svea - Miss Smith Jacket.jpg

Mærke: Svea

Model: Miss Smith

Rekommenderat pris: 3 295 kronor.

Sammanfattning: En klassiker i parkas-genren. Snygg og varm med en fluffig luva.

Størrelse: True to size, du kan vælge samme størrelse, som du har i andre jakker.

Materiale: 60% bomuld, 40% nylon. Fyldning: 80% dun, 20% fjer.

Jackans bedste egenskaber: Det her er en klassisk, meget populær parkas i flot marinblå farve med store knapper. Testpanelet forstår virkelig, hvorfor den er så poppis! Den her parkas fra Svea er både pæn, bekvem og varm. Ved ermsluten findes til eksempel muddar som holder tätt så du slipper bli kall.

Ligesom parkasen fra Jofama så har også den her jackan fodrade fickor att stoppa kalla fingrar i när temperaturerna kryper ned mot nollan. En i testpanelen påpekar dessutom att det får plats mycket i fickorna, tack vare att de är så rymliga.

Den fina fuskpälsen på luvan går att ta bort om du så vill och vid midjan finns en dragsko som ger möjlighet till en mer markerad midja. Den klassiske Svea-flaggan på ärmen findes förstås klart synlig på modellen, och en diskret broderad Svea-logga syns även på bröstet. Jackan får derfor fuld potte for både komfort og design!

Jackans minus: Det er ikke helt enkelt at komme på nogle negative egenskaber. Det her er en parkas, der sælger slut år efter år, og testpanelet forstår virkelig hvorfor!

Yderligere en favorit fra Svea!

Svea - Joy Jacket.jpg

Märke: Svea

Model: Joy

Rekommenderat pris: 2 495 kronor.

Sammanfattning: Det her er en varm parkas i tajt model som lyser op i vintermørkret.

Størrelse: Lidt mindre i modellen end true to size. Hvis du kan have tykke trøjer under den her jakke, kan du rekommandereras, så du kan få en størrelse fra din sædvanlige.

Materiale: Ytterskal: 60% bomull, 40% nylon. Foder: 100% nylon Vaddering: 100% polyester.

Jackans bedste egenskaber: Wow, vilken snygg röd färg! Flere i testpanelen uppskattar verkligen den fina röda färgen och de coola, svarta dragkedjorna på den här parkasen. Passformen er ret rak og figurnära, hvilket giver et lidt mere sporty indtryk end den anden model fra Svea. Det her er en supersnygg park med to smarta brystfickor som stängs med dragkedja, vilket är perfekt för förvaring av till exempel busskort. På höfterna sitter ytterligare två fickor som båda är fodrade så att du kan värma händerna.

Men luvans storlek är väl tilltagen, vilket innebär att den skyddar mot blåst och snö på ett optimalt sätt. Fuskpälsdetaljen på luvan går at ta av, om du så önskar, men testpanelen ger tummen upp för att den ger ett extra kaxigt uttryck.

Ved ermsluten findes mjuka muddar, som hindrar all vind från att leta sig in. I midjan findes der også i den her model en dragsko, så du kan tilpasse jackans passform.

Jackans minus: Det eneste minus med den her parkasen fra Svea er, at den har en meget stram pasform, hvilket gør, at den måske ikke passer dig med timglassformad figur. I så fald kan du købe en større størrelse, end du plejer at have, eller spana i den anden jackan fra Svea, som svinger ud nedtill.

Det optimale værn mod regnblandad sne!

2117 - Kiruna Parka.jpg

Mærke: 2117 of Sweden

Model: Kiruna

Rekommenderat pris: 1 495 kronor.

Sammanfattning: Det her er en slitstark parkas som är perfekt för det Skandinaviska slask-vädret, men också för kalla regniga höstdagar.

Størrelse: Liten i modellen, du rekommenderas att gå upp minst en storlek, för att kunna få plats med fler lager undertill.

Materiale: 100% polyester.

Jackans bedste egenskaber: Den her parkasjackan er perfekt, når det er slaskväder. Du kan komme ind gennem det slidstærke materiale og de tætsiddende sømme! Jackan har også flere smarte funktioner. Og så er den en praktisk innerfickan, som har hul til hørlurssladden. Du kan altså lytte til dine yndlingspoddar i alle retninger uden at være bange for, at mobilen skal blive blødt.

Fickorna på utsidan av jackan är bra och rymliga men tyvärr inte fodrade. Det findes ikke heller nogen dragsko i midjan, men det behövs inte då passformen redan är figurnära. Testpanelet mener, at jackan er meget rak i modellen, og er mindst förlåtande för breda höfter.

Ved ermsluten også i den her parkasjackan findes muddar som beskytter handlederna fra väta och blåst. En lang testare tillägger även att Kiruna Parkas är toppen för långa personer, då ärmarna är väl tilltagna. Hvis du er lang, føler du dig sikkert igen i at være på mange jackor, der gerne forlader håndleddene, bare var gang du strækker dig efter noget.

Jackans minus: Luvan er noget lille på den her parkasen, hvilket ikke er så pænt, men det gør å andra sidan att absolut ingen vind eller snö kan ta sig in. Luvan går också att ta av, om du skulle vilja.

For en mere sporty stil!

Dobsom - Pompei Jacket.jpg

Märke: Dobsom

Model: Pompei

Rekommenderat pris: 999 kronor.

Sammanfattning: En tunn parkas i sportig stil som fungerer utmärkt som skalplagg. En tunnare dunjacka undertill rekommenderas for temperaturer under nollan, men för vanliga höstdagar gör den sig helt perfekt på egen hand.

Størrelse: Meget tro mod størrelsen. Køb den størrelse, som du plejer at have, men observer, at pasformen er stram. Hvis du ikke kan få en dunjakke under, skal du derfor gå op i en størrelse.

Materiale: 100% polyester.

Jackans bedste egenskaber: Det her er en bekväm och icke vadderad parkasjacka som funkar lika bra för höst som för vinter, om du klär dig med lager under. På indersiden er jackan fodrad med en ekstra tunn fleece, vilket gör den som perfekt för att ha som skalplagg! Mange i testpanelet bruger derfor den her parkasen med en tunn dunjacka under og synes, at det fungerer utmärkt. Da parkasjackan är mer som ett skalplagg kan du med fördel välja en storlek större än vanligt, så är du säker på att allt rymms.

Fickorna i den här parkasjackan är fodrade och värmer händerna bra, vilket alltid är trevligt. To innerfickor finns dessutom, men tyvärr är bägge utan dragkedja eller knappar. Till sist vill en testare även lyfta fram den sportiga stilen på jackan och det coola, utstickande paisley-mönstret i luvan.

Jackans minus: Värt att påpeka är att parkasen från Dobosom inte har några muddar i ärmarna, vilket gör att det kan bli lite svalt om det blåser mycket.

Högsta poäng i nästan allt!

jofama regina

Märke: Jofama

Model: Regina 3

Rekommenderat pris: 2 695 kronor.

Sammanfattning: En beskyttende og varm parkasjacka med gosedjursmysigt innerfoder.

Størrelse: True to size, vælg din almindelige størrelse.

Materiale: 97% bomuld 3% spandex.

Jackans bedste egenskaber: Den her jackan er forvillande ligesom en den første parkasen i testet som også er fra Jofama, men det er ikke samme og på nära håll finns klara skillnader! Det utroligt mjuka innerfodret av fuskpäls är grått istället för beige och dessutom är det ännu mjukare (hur det nu är möjligt?!). Ud over det er det fine, mørkegrønne ydertyget præcist som på den anden model vaxad og holder bra mot det blöta höstvädret. Til forskel fra den anden jackan fra Jofama så er det her derimod en parkas med en mer kvinnlig siluett, samt en något tunnare vaddering.

På brystet findes en praktisk brystfiks med dragkedja, hvor du kan forvara til eksempel ett busskort eller mobiltelefon lättåtkomligt. Testpanelet deler også et ekstra point for at luvan har en utfällbar skärm samt at den går at knäppa högt upp, vilket en testare som ofta är ute i skog och mark med hunden uppskattar. Högsta poäng i nästan allt!

Jackans minus: Fickorna på jackans utsida har tyvärr inga lås. Istället är de snedställda vilket är bekvämt för att vilja händerna i, men det finns viss risk för att vattnet tar sig in.


SHOPPA HÄR: Alle parkas

LÄS MER: Tænk på det her, når du køber en regnjakke