Test: Säsongens bästa tunna dunjackor för henne Image

Test: Säsongens bedste tunna dunjackor till henne

Med en tunn multiliner er du forberedt på vores og sommerens vejromslag. Her er alt, hvad du vil vide om testpanelets lette favoritjakker med Primaloft og dun.

Smidiga att packa ned i väskan, oerhört lätta och samtidigt värmande. Det findes mange anledninger til at lade en multiliner blive en del af din basgarderob. Uanset om du er ude på fjeldet, tager en promenad på stan eller spenderar en heldag i skogen er en tunn jacka i dun eller syntet ett perfekt komplement till exempelvis en skaljacka.

Flerlagersprincipen er du förmodligen bekant med, men den går enkelt förklarat ut på att du kombinerar plagg med olika tjocklek och egenskaper. Når du dyrker sport eller er ude i naturen, er et underställ närmast kroppen, följt av ett värmande mellanlager och en skaljacka som tål väder och vind ett utmärkt sätt att bygga upp ditt outfit.

Multiners farver er også meget smukke i forhold til den lave vægt. Derfor er det et superplagg at tage med på rejsen. Bare at knöla ned i väskan om du blir för varm eller fiska upp om du börjar frysa efter en svettig strapats i bergen.

Det findes multiliners i forskellige materialer og udførelse. Nogle er lidt stretchigare og smidigare att röra sig i medan andra har en tjockare kvalitet som värmer extra bra. Vi har testet nogle gamle og nye favoritter i klassisk dun og den syntetiske vaddering Primaloft. Tag del af vores testares meninger for at finde jackan som passer dig bedst!

SHOPPA HÄR: Vores tunna dunjackor

8848 Altitude Theresia Primaloft 8848_jacka

Mærke: 8848 Altitude

Model: Theresia Primaloft

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Materiale: Primaloft

Testpanelet siger:

Lätta och snygga Theresia kammar hem många pluspoäng, både funktions- och designmässigt. Yttertyget i nylon, som er fritt från fluorkarboner, är silkeslent och härligt att både ta på och ha på sig.

- Materialet i sig selv er ret fleksibelt, men det findes også stofpartier under armene og på siderne, som gør, at jackan føles rigtig strækbar. Desuden gør panelerne jackan lidt bedre. Perfekt hvis du er ude og vandrer og bevæger dig meget op og ned, siger en testare.

Vadderingen er 60 gram Primaloft Silver Eco, en syntetfiber delvis lavet af bland andet återvunna PET-flaskor. Det er den perfekte tunjackan at have under en vest eller have med som ekstrajacka på en weekendresa nu i vår. Her i Skandinavien er det også fremragende at hænge over axlarna kyliga sommarkvällar.

Passformen er som sagt elastisk og skøn, men det er meget lidt over akslerne og brystpartiet. Den stramar något över bröstet, så om du ligger mellan två storlekar bör du ta den större. Luvan er også väldigt tight.

- Den klæber rundt om ansigtet og sidder superstramt, så ikke mindste lille vindpust kommer ind. Du kan springe med luvan på og den sidder som berget. Hvis du semestrer i snålblåst, er det altså rigtig praktisk. Men särskilt snyggt är det inte... Tyget är dock jättestretchigt så det är inga problem att ta av eller på luvan, säger en testperson.

Det findes ingen innerfickor men däremot två dragkedjeförsedda fickor i fram. Frontdragkedjan har et smart snöre fastsatt så at du kan dra ned den utan att behöva fippla för mycket. Plus i kanten fra testpanelen for de mjuka muddarna som går ned en bit över handryggen.

Theresia Primaloft findes i orange, rosa og grå/rosa.

2117 of SwedenSE-DAM-2117.jpg

Mærke: 2117 of Sweden

Model: Hybo Light vatteret jakke

Rekommenderat pris: 999 kronor

Materiale: Primaloft

Testpanelet siger:

Hybo Light Padded jacket har en fræk, sporty følelse. Den er som gjord for friluftsaktiviteter og vårpromenader. Da den mangler stretchpaneler, er den derimod ikke lige så smidig at bevæge sig i som Primaloft-jakken fra 8848 Altitude, uden at den skull være osmidig.

- Jackan er superskøn at have på sig. Ett bra val för dig som inte vill att det smiter åt för mycket någonstans utan letar efter en rakare modell. Den er true to size, men på mig blev ærmerne noget lange og korvade sig ved handlederna, siger en tjej i testpanelen.

De små paneler er meget pæne, og testpanelet kan også lide de stilrene farvekombinationer. Den her jackan har også en dragsko längst ned vilket gör att du kan tighta till passformen och se till så att ingen vind smyger in.

- Luvan sitter klistrad intill ansiktet. Intet som gav stilpoäng men praktiskt för att stänga ute vinden, säger en tjej i testpanelen.

Temperaturmässigt är den här jackan jämförbar med den andra Primaloft-jackan i testet, men eftersom den saknar tygpaneler andas den inte lika bra. Med nylon, der dækker hele kroppen, får du dog endnu bedre beskyttelse mod kylige vindar og blåst.

Hybo Light Jacket findes i sort og blåt.

Peak Performance Helium Hood JacketSE-DAM-Peak.jpg

Märke: Peak Performance

Model: Helium Hood Jacket

Rekommenderat pris: 2 295 kroner

Materiale: Anddun

Testpanelet siger:

Stilren og sporty med cool vågformede paneler. Helium Hood Jacket fra Peak Performance er et sikkert kort, hvis du vil være varm og pæn i vores. Det er en eksklusiv multiliner i dun, som gør den fluffig og herlig at have på sig samtidig med, at den har lav vægt.

- Så let og skønt! Ha din vanliga vårjacka under dagen och dra på dig din Helium under den på kvällen, för extra värme, tipsar en testare.

Passformen er grym, men den er noget nätt i storleken - framför allt över magen - så beställ gärna hem två storlekar för att prova.

- De karakteristiskt bubbliga sömmarna gör Helium lite snyggare än andra multiliners, så är det bara. Små detaljer, som justeringsmöjligher i luvan som också har en liten skärm samt ögla för upphängning, ger jackan en tydlig kvalitetskänsla, säger en testare.

Med den noget højere prislappen får du desuden en garanti for, at dunet er framtaget på et skysst sätt. Peaks dun kommer fra en leverandør, som arbejder med Responsible down standard, RDS, hvilken er den højeste etiska standard vad gäller dun. Læs mere om dunet i Peaks jackor her.

Helium er lavet i en polyamidvæve, som gør tyget meget slitstarkt. Det er en allvädersjacka som håller dig varm och stylish många år framöver!

Modellen findes i farverne blått, svart, rosa, mörkblått og grått.

LÄS MER: Derfor er Primaloft det perfekte mellemlagret

LÄS MER: Vårens stora löparskotest 2018 för damer