Till skogs! Därför ska du börja orientera Image

Til skogs! Derfor skal du begynde at orientere dig

Anledningarna att börja orientera är fler än väderstrecken på en kompass. Josefin Persson tävlar på elitnivå och berättar varför du ska överge löparspåret och i stället börja leta kontroller i vildmarken.

Josefin Persson er født med karta og kompass i handen. Med en mamma, pappa och två systrar som orienterar var det inte en fråga om utan när hon skulle börja.

- Man plejer at sige, at orientering er noget, du føder ind i. Jeg har været med på konkurrencer, siden jeg var pytteliten og begyndte at konkurrere, da jeg var syv år, siger Josefin Persson, 27, fra Stockholm.

Hun har orienteret sig på eliteniveau i flere år og været rankad topp-tio i SM. Numera tränar hon mellan fem och sju gånger i veckan med sin klubb Järla orientering och deltar i vissa tävlingar. Att lägga undan kompassen för gott och ställa upp orienteringsskorna på hyllan finns inte på kartan för henne.

- Orientering er det roligste, du kan holde på med. Det er ekstremt fysisk krævende, og du må tænke og løse problemet i høj fart. Det giver mere end at bare springa snabbt korta sträckor eftersom du samtidigt måste räkna ut den bästa vägen att ta sig från punkt A till punkt B, förklarar Josefin Persson.

orientering
Josefin Persson har orienteret sig, siden hun var lille og har ingen planer om at stoppe. Foto: Privat.

At alle flere mennesker opdager fordelene ved orientering er noget, hun mærker. Når hun var yngre og fortalte om sin idræt, blev hun udskræmt - i dag møder hun kommentaren: "Hvad kul, det skulle jeg også gerne holde på med!".

Hvis du også giver dig ud i skoven for at orientere dig, kommer du til at blive "väldigt vältränad", ifølge Josefin Persson.

- Det er jobigt at springe i terrænet sammenlignet med i et løvspring, men på den anden side er løbet mere skonsomt for kroppen, fordi underlaget er for lavt. Och du tränar även hjärnan på kuppen, förklarar hon.

Har du et godt råd til at prøve orientering? Så er der et tip til at starte en orienteringsklub i nærheden af, hvor du bor og melder dig til en nystartet virksomhed.

- Men du behøver ikke være med i en klub for at orientere dig. Mange klubber har åbne baner, som du kan melde dig til på pladsen.

Da det ofte kan være blødt i skoven, er det smart at investere i et par orienteringskor, som ikke suger op vand. Passa även på att klicka hem en kompass, så minskar risken att du tappar bort dig - inte för att det alltid har hjälpt Josefin Persson.

- I stressede situationer kan det blive så, at man bare kører på. Trods at jeg har haft karta og kompass har det då hänt att jag inte vetat var på kartan jag befunnit mig. Men det har mer handlat om att jag inte vetat var på kartan jag varit i kanske en kvart, det har aldrig varit så att jag inte hittat tillbaka, säger hon.