Tipsen som får ned din tid i swimruntävlingen Image

Tipsen som får ned din tid i swimruntävlingen

Sporten, hvor hver deltager tager dig til en ny miljø og får dig til at ville presse dine grænser. Så her forbereder du dig på sommerens svømmetur!

For et par år siden pikade hajpen kring swimrun och allt fler gav sig ut på den äventyrliga tävlingen med en träningskompanjon. Også om hajpen lagde sig har intresset for tävlingen inte svalnat. En af dem, der fylder pladask for sporten, er atleten og Speedo-ambassadøren Oscar Olsson. Efter flere år som individuel triatlet følte han sig mand nok til at finde en kompis at konkurrere med. Og visst gick det bra, förra året vann han Jönköping swimrun tillsammans med kompisen Ted Ås.

- Jeg er en lagmänniska och gillar att tävla med andra. Swimrun har et meget varmt og venskabeligt fællesskab både på og uden for konkurrencebanen. At det er nye, udfordrende miljøer i naturen ved hver ny konkurrence gør jo ikke det hele mindre njutningsfullt, siger Oscar Olsson, som förutom att lägga ner ett stort antal timmar i veckan på träning arbetar som träningschef på O2tri Konditionscenter.

Som liten spelade Oscar Olsson fotboll i femton år, och har utöver det även lagt ned en hel del tid på friidrottsträning inom 10-kamp. At lange distancer aflöste de tidigare fotbollslöpningarna är kanske inte svårt att förstå eftersom jakten på långa och utmanande konditionstävlingar i alla former är det som tilltalar Oscar Olsson.

Hvordan forbereder jeg mig bedst på sommerens svømmeture?

- Hvis du ikke har løbet swimrun før, så tip mig om at tage hjælp af nogen, der har lidt mere erfaring og viden. Börja annars med att läsa på om tävlingsbestämmelserna och gå igenom banan noga innan tävlingsdagen. Det er vigtigt at kende til, hvordan og hvor lange løb og strækninger i vandet kommer. Siden er det vigtigt at finde ret udstyr og at teste det på træningen.

Hvad kan vi som team tænke på?

- Det er vigtigt, at I kører nogle pas sammen, så I lærer at være sammen, og hvordan I skal kommunikere langs konkurrencebanen. Du kan også hjælpe hinanden med at tage våbentruslen i farten ind i de længere løb, og du kan hjælpe dem med at komme ind og ud af vandet. Træk til sidst på at tävla! Hvis du har mulighed for at deltage i en konkurrence, anbefaler jeg, at du træner på den rigtige bane, du kommer til at køre på.

swimrun.jpgSwimrun er blevet en verdenssport og i dagsläget hittar du allt ifrån världsmästerskapet på totalt 75 kilometer där 10 av dem är i öppet vatten, till tävlingar utomlands och Sveriges största lopp ÖTILLÖ. Foto: Jakob Edholm.

Hvordan skal jeg lægge min træning op til sommeren?

- Eftersom alle deltagere adskiller sig fra hinanden, bør du igen læse om de deltagere, som du skal køre. Træna sedan i liknande miljö och på samma distanser. Er det eksempelvis en kort konkurrence, kan du fokusere mere på intervaller og kortere pass med meget i- og urgångar ur vattnet. Er det en længere konkurrence, bør du få et par timer med meget løb.

Hvordan træner du selv lige nu?

- Just nu holder jeg på med uppbyggnadsträning som innefattar mycket fokus på styrka och distansträning. Alt som alt bliver det mellem 15 og 20 timer i veckan.

Simdelarna i tävlingen, hur jobbiga är de egentligen?

- De er ikke så arbejdsomme, som mange tror. Eftersom du har både våtdragt, dolme og paddor underlättar det simningen och sänker pulsen något när du simmar. Er det derimod ekstreme vågor og strømme i vandet, kan simningen såklart blive udfordrende.

Hvad skal jeg vælge, hvis jeg vil have sommarens konkurrencer?

- Et tilpasset værktøj til formålet, som er let at springe i og har en fleksibel overdel. Jeg ville sige, at den skal have en bra flytkraft optill og være tillverkad i ett tunt neopren från midjan och nedåt så att de är lätta att springa i. Ofta springer du större delar av loppet än du simmar, så det är viktigt att dräkten är skön och lätt att springa i. En sista fördel är om dräkten är lätt att ta av upptill under längre löpningar.

6 tips til at finde den rigtige udstyr:

  1. Tag en ekstra kik på storleksguiden, så din våtdragt sidder, som den skal. Den skal sidde stramt, og det skal i reglen ikke kunne opstå nogle luftfickor i armhålorna eller ryggslutet.
  2. Under sommartävlingarna är en våtdräkt med korta benlängder att föredra.
  3. Når det kommer til skor, er det bedre at vælge en trailmodel, der tørrer hurtigt, og som du kan springe langt i, før en ultralet model, der er bekvem at simulere i. Faktum er, at ingen skor er bekväma at simulere i så det gør detsamma.
  4. Det er tilladt at have både dolme og paddlar, når du simulerer. En dolme er et lille flytredskab, der fæstnes omkring ben, som giver dig ekstra flytkraft og ser til, at en større del af kroppen rammer ovenpå vandytan, når du simulerer. Under löpdelarna kan du lätt fästa dolman kring benet eller på ryggen.
  5. Kör med simglasögon för maximal navigering från vattnet.
  6. Prøv hele dit udstyr inden konkurrencedagen, så du ved, at alt sidder, hvor det skal og intet skal.

SHOPPA HÄR: Swimrun-tillbehör

LÄS MER: Swimrun-guiden du ikke vil savne

LÄS MER: Världsmästaren i swimrun: Så træner jeg