Träna bort spänningshuvudvärken Image

Træna bort spänningshuvudvärken

Spänningshuvudvärk efter en lång arbetsdag? Ingen fara! Naprapaten Maja Armandt forklarer, hvad hovedværkerne kommer fra, og hvordan du bliver af med den.

Har du nogen sinde kendt et sug efter et svettigt pas på gymmet, men i stället hamnat i soffan med ett tryckande och dunkande över pannan? Så har du med største sandsynlighed oplevet, hvordan det er at have spänningshovedvärk. Det kommer smygande og bliver alt värre under dagen.

- Spänningshuvudvärk brukar kunna sitta mycket kring pannan, tinningarna och bakhuvudet och är en något lättare form av huvudvärk till skillnad från migrän. Migræn er en betydeligt mere skarp og intensiv hovedpine, som kan sidde lokaliseret omkring en side af hovedet og ofte omkring en anden, siger Maja Armandt, legitimeret naprapat, som arbejder på Naprapatiska institutet i Vasastan.

Spændinger i muskulaturen rundt hals og nakke er næsten altid årsag til spänningshovedvärk. Oftest er det vanligere at kvinder rammes, og stress og følelsesmæssigt pres kan ofte være en af bovarna. Når vi er stressede, begynder vi at spænde akslerne og begynder at blive mere overfladiske. Når vi så kaldte det "toppandas", tager vi ikke hjælp af magen og diafragman uden at begynde ogas højere op i brystkorgen. Det kan gøre, at vi spänner både halsen och nacken.

- I visse tilfælde kan det også være kopplat til hvordan du sitter eller rör dig på jobbet. Sitter du som en ostbåge hela dagarna med nacken framåtlutat mot skärmen och armarna framför kroppen hela tiden så kommer det bygga på spänningar i muskulaturen runt framsida axlar och nacke, säger Maja Armandt och fortsätter:

- Vår kropp är skapt för att röras på! En gang i tiden har vi været jägare och sprungit, klättrat, kastat och krupit. I dag sidder vi betydeligt mere stille, og mange har bare armene over hovedet, når de skal skifte en glødelampe i taget. Det er ikke konstigt, at vi stelnar till och blir spända. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi skaber forudsætningerne for, at kroppen får meget og varieret bevægelse om dagene.

Lättare träning kan hjälpa dig som har spänningshuvudvärk, om inte annat så är det ett sätt att varva ner både fysiskt och mentalt. Har du et stillasittande jobb så är det bra att stretcha kroppen. En god natts søvn og at krypa ned i sängen i tid er vigtigt for at vi skal blive mindre stresskänsliga og hinna återhämta oss. At gå ud en stund på lunchen for at få lidt frisk luft er noget andet, som Maja Armandt anbefaler.

- Yoga, meditation og andningsøvelser kan ofte vise gode resultater, når det gælder om at slække på spændinger, træne i en dybere og lugnere andning samt få ned stressniveauerne i kroppen. Ifølge mange undersøgelser føler alle yngre mennesker sig stressede i dag. Øvelser, der får os til at koble af både fysisk og mentalt, bliver derfor alt vigtigere.

5 tips som motar bort spänningarna:

  • Variation! Tænk på at skifte position og variere dine bevægelser under hele dagen.
  • Stretch er A og O for stela og spända muskler i nacke och axlar!
  • For at modvirke stress: mediter!
  • Yoga for øget bevægelighed og for at reducere muskelspændingerne.
  • Andas lugnt och testa andningsövningar för att motverka spänningar när du känner dig stressad.

SHOPPA HÄR: Alt du behøver til yogapasset

LÄS MER: Enkel massage for spänd nacke