Träningen som bränner flest kalorier Image

Træningen, der brænder flest kalorier

Træning er vigtigt for at vi skal må bra. Men hvad vi spiser og at vi vilar ordentligt spelar också en stor roll för vilka träningsresultat vi får. Vi har snakket med PT:n Gabriella Picano om træning og mat.

Gabriella Picano arbejder som PT på Puls & Træning Telefonplan. Hun er vant til at have mange forskellige typer af klienter, som hun hjælper med træning, kost, motivation og livsstil. Hvordan du skal tænke omkring kost og kalorier er en vanlig fråga bland de som tränar. Spørgsmålet om det findes en træningsform, som brænder mere kalorier end andre dyker ständigt op.

Hvilken træningsform giver flest kalorier?

- Hvor meget du træner handler om, hvor meget og hvor intensivt du træner. Under lågintensiv træning, som til eksempel powerwalks, bruger kroppen mere fedt som brændstof, men under højintensiv træning, som hiit-träning eller tabata, bruger kroppen mere kolhydrater og istället blir fettförbränningen högre en tid efter passet. Så begge metoderna kommer til at hjælpe dig med at brænde fedt.

Gabriella Picano mener, at det handler mere om totalen og ikke detaljerne. Alltså: det vigtigste er, hvordan mycket rör du dig på en hel dag, sammanlagt. Vill du tappa fettmassa gäller det att ligga på ett kaloriunderskott men samtidigt styrketräna så att du behåller muskelmassa. Det handler også om, hvordan du spiser.

- Om du holder på med styrketræning og har mer muskelmassa på kroppen, har du en högre fettförbränning under hela dygnet, säger Gabriella Picano och fortsätter:

- Når det handler om vægtnedgang, så er træning, kost og søvn meget vigtigt. Sömnen prioriteriteras ofta bort, vilket är väldigt synd.

Hvorfor er det så vigtigt med søvn? Hvad sker der med kroppen?

- Når du sover, så bygger du kroppen op og reparerer muskler og celler. Vi behøver mellem syv og ni timers søvn, og her spiller også søvnkvalitet roll.

Gabriella Picano taler ofte med sine klienter om vigtigheden af aktiv genoptræning. Nogle gange kan det være dejligt at lægge fra sig alt: mobil, computer eller anden skærm, og bare være. At ville og måske også prøve på meditation kan fungere meget godt for mange.

- Hvis du sover lidt, kan du få flere kalorier i løbet af dagen, måske for at du bliver træt og får mere energi. Du får ikke heller den återhämtning du behöver och då får du inte lika bra resultat. Vi har ikke mange stunder i livet, hvor vi bare kan slappna af og ikke gøre någonting. Men vi behøver de stunderna, även för hjärnan.

Gabriella Picano
Gabriella Picano arbejder som PT og belyser vigtigheden af at spise ordentligt, når du træner. Foto: Hanna Sahlin.

Hvordan øger jeg min fedtforbrænding?

- Det er en måde at træne meget muskelmasse på, og det har ført til, at jeg har brugt mere energi i hele dag, fordi musklerne "koster" mere energi. En anden måde er at øge din aktivitet under hele døgnet. Så kommer du til at øge din kaloriførbrænding, siger Gabriella Picano.

Det findes ingen genveje gennem nogen speciel mad. At for eksempel chili eller citronvand skulle sætte fart på fedtforbrændingen stemmer ikke.

- Det er samme sak med myten om, at du skulle bränna mer om du promenerar på morgonen. Det spiller ingen rolle, du kan lika gärna promenera på kvällen.

Hvad skal jeg spise, når jeg træner?

- Det vigtigste er at spise ordentligt, riktig mat og mindre skräp. Få i dig morgenmad, frokost og middag, spis kolhydrater, fedt og protein. Hvis du får det, du behøver, eller hvis du træner.

Er det vigtigt at spise efter træning?

- Ja, det er vigtigt. Du får bedre resultater, når du spiser. Hvis det føles jobbet at spise noget ekstra efter træningen, kan du planlægge dit træningspas inden et af dine mål, som du alligevel skal få i dig. Fokuser på så rene råmaterialer, du kan, og så lidt processeret mat og halvfabrikat som muligt. Grøntsager, balj- og rotfrugter, fuldkorn og frugt er gode baser og giver gerne kolhydrater, fedt og protein til hvert mål. Vitt socker behöver vi inte så mycket av, säger Gabriella och tillägger:

- Men en pizza da og da er ikke afgørende for dit resultat. Det er det, du gør hver dag, som gør forskel.

LÄS MER: Så meget må du træne med høj intensitet

SHOPPA HÄR: Find dine nye træningsskor