Träningsbloggarens bästa övningar för blivande mammor Image

Träningsbloggarens bästa övningar för blivande mammor

For Annie Dahlgren, som driver træningsbloggen Live it, love it, har det været självklart at holde igång träningen medan bebisen i hennes mage vuxit.
- At holde igång er bra för både ditt och bebisens välmående, säger hon.
Her deler hon med sig af sine bästa gravidövningar och träningstips för dig som väntar barn.

Utan träning känner sig Annie Dahlgren, som driver träningsbloggen Live it, love it, trött, disträ och orkeslös. Derfor var det självklart for hende at fortsætte röra på kroppen i den mån hon orkar när hon fick veta att hon väntade barn.

- Jag vill träna för att vara stark för mig och mitt barn och för att orka med alla livets påfrestningar. Udover det skal træning under graviditeten give massor af positive effekter, som mindsker risikoen for komplikationer under forlossningen og en hurtigere genoptræning efter. Dessutom ger träningen de självklara fördelarna som ökad självkänsla, kroppskännedom och ökat välbefinnande, säger Annie Dahlgren, 32, som bor med sin sambo i Staffanstorp i Skåne.

Under graviditeten har hun lagt alle prestationskrav på hyllan och styrketränat, promenerat och yogat med fokus på att må bra.

- For varje vecka som gått och magen blivit större har jag fått anpassa mig efter vad som känns bra för mig. Fram till vecka 28 kunde jag utan problem köra med fria vikter men strax därefter börjar det kännas fel och konstigt eftersom magstödet inte kopplades in som förr. Nu føles det bedre at træne i isolerede maskiner eller kabelmaskiner.

Det er svært at sætte fingret på præcis hvilke fordele træningen har fået hende under graviditeten.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg havde målt, om jeg ikke havde trænet under min graviditet, men jeg vil tro, at jeg undkom en del af biverkningarna med hjælp af en stærk og medgörlig kropp. Træningen har holdt mine energiniveauer på toppen, fordi den fylder på med endorfiner regelmæssigt. Desuden vedligeholder jeg kroppen og holder den stærkt hele vejen og har lettere ved at komme tilbage efteråt.

Annie Dahlgren har beregnet forlossningsdato den 8. juni og har fået mange sammandragninger.

- Promenader er nu udelukket, men jeg forsøger at få yoga tre gange i ugen og styrketræning to gange i ugen. Min plan er at fortsætte med det, indtil Lilleman kommer til os, men vi får se, hvordan det bliver. Graviditeten lever sit eget liv, haha.

gravidträning
Annie Dahlgren siger, at træningen har holdt hendes energiniveauer på toppen under graviditeten. Foto: Privat.

Annie Dahlgrens favoritøvelser som gravid

  • Höftlyft
  • Supermand
  • Rumplyft
  • Latsdrag
  • Benpress
  • Raka marklyft

- Jeg har kørt meget fokus på baksidan, eftersom det er hvad som behøver ekstra kærlighed med en mage som bliver alt tyngre og senere en bebis som kommer til at bäras framtill, siger hon.