Träningsskorna från Nike som är bäst i test Image

Træningsskorna från Nike som är bäst i test

Kan du se hvilke træningsredskaber fra Nike, der passer bedst? Vi har testet 8 modeller, for at kunne guide dig rigtigt.

En af de værste fejl, du kan gøre, er at gå til gymmet i dine løparskor. Hvis du ikke styrker træningen med løpartikler på fødderne, øges risikoen for skader og ulykker, fordi løpartikler er lavet til en anden type af bevægelser end træningsskor. En träningssko är gjord för rörelser åt sidorna medan en löparsko är gjord för framåtrörelser. Træningsskorna är också plattare mot marken, så att du står stabilt. En anden stor forskel er, at træningsskor er forstærket i ovandelen, så at foden holdes på plads mod sulan i rørelserne, samt at den også er mere slitstark i sidledsrörelser.

En anden ting at tænke på er at løparskor du haft utomhus kan förstöra löpband om grus och smuts från dem tränger ned i löparbandet. Ännu en anledning att skippa löparskorna på gymmet och i stället investera i ett par bra träningsskor.
Vi har ladet en helt almindelig mand og kvinde teste alle modeller fra Nike, som vi synes gør verdens bedste træningssko!

Nike Free TR Focus Flyknit (dam)

Nike_Tr-focus-flyknit.jpgSnabbsammanfattning: Fjäderlätta, flexibla och barfotakänsla.
Ordinarie pris: 1 295 kroner.
Testpanelets udseende:

Ekstremt let træningsskor i "Flyknit"-materiale. De er altså stickade i stället för att vara gjorda mesh-material som Free brukar vara. Sitter tight runt hela foten när du snörar på dig dem. De lykkes med konststycket at være både stabile og fleksible, og er derfor bra både til løft på gymmet, men også til dansklasser.

- Det føles som om du står väldigt nära och platt mot marken, men du kan också flexa foten hur mycket du vill, säger en av testpersonerna.

Free TR Focus Flyknit er ganska varma trots att de är stickade, vilket är lite förvånande eftersom de har så många lufthål. I övrigt kunde inte våra testpersoner hitta några minus alls. Til og med størrelsen på længden var perfekt.

- Et ekstra plus er, at de er så pæne! Jeg testede de helvita skorna og elsker det stilrene design. De sidder desuden så smukt på foden, at du ikke ens tænker på, at du har dem på dig, siger en anden testperson.

Nike Train Speed 4 (herr)

Nike_Train-Speed-4.jpgSnabbsammanfattning: Komfortabla, räfflade och små.
Ordinarie pris: 1 095 kroner.
Testpanelets udseende:

En splitterny sko som bare fandtes på markedet i en måned, så testpanelen havde ingen forventninger til den på forhånd. For det første gælder det om at finde ret størrelse på Nike Train Speed 4. Den er betydeligt mindre end normalt i størrelsen, så gå op mindst en størrelse. Den har også dårligt med plads ved tårna (modellen er låg ved tåboxen), så har du lange tår kan de upplevas ännu trängre.

- Jeg blev anbefalet at vælge en størrelse større end almindeligt, men skon sitter ändå väldigt tight i tårna, så skulle rekommendera att gå upp minst en storlek till, säger en av testarna som hade det problemet.

Når du provar skon första gången ska de inte sitta supertight, för det måste finnas lite utrymme över om fötterna sväller under passet när de blir varma.
Testpanelet mener, at skorna går utmärkt att utföra den mesta gymträning med och även funkar finfint för att springa kortare sträckor.

- Sulorna är räfflade, eller har liksom skåror, så greppet är jättebra. Men de er også ganska dämpade, så när du ska lyfta vikter med skivstång vill du hellre stå i bara strumporna mot underlaget, säger en av testarna.

- Jeg har prøvet at springe i dem på gymmet, og det går jättebra. De er ikke lige så stabile som Metcon 2, som klistrer hurtigt i underlaget og er bra for lyft, men er däremot bättre för till exempel box jumps eller övningar som kräver snabba fötter, säger en annan av testarna.

Også designet gik op i en højere enhed, med de gillede monokromt sorte farver og det minimalistiske design.

- Når jeg havde gået i dem, så blev skon liksom en förlängning av foten. Jeg kan lide dem!

Nike Free Transform Flyknit (dam)

Nike-Free-Transform-Flyknit.jpg
Snabbsammanfattning:
Färgglada, smala och svala.
Ordinarie pris: 1 595 kroner.
Testpanelets utlåtande:

Lækkert design! Glada färger som gör att träningssuget ökar.

- Skon är inte bara snygg, den är riktigt bra att träna i också! Fantastiskt bra grepp för både tå och häl, så det finns ingen risk att foten halkar omkring inne i skon. En følgeram og oerhört lätt sko, som mer känns och ser ut som en strumpa, säger en av testarna.

Nike brukar vara små i storleken, men dessa har normal storlek på längden, så beställ din vanliga storlek. Testpanelen tyckte dock de var något smala framtill, så de är inte optimala för dig med breda fötter. Sulan er ret flad og hård, hvilket trækker komforten lidt ned.

Derimod får de høje karakterer, når det gælder, hvordan de andades.

- Jeg synes, de er svala og andas bra genom hela träningspasset. Jeg anbefaler dem til alle, der har brug for et par gode gymnastiksale, men som også har en sula, der går at vride og bøje sig i alle retninger. De er snäppet dyra, så passa på när de är nedsatta, tipsar en annan testare.

Nike Metcon 2 (herre og dame)

Nike Metcon 2
Snabbsammanfattning:
Stabila, könsneutrala och bekväma.
Ordinarie pris: 1 345 kroner.
Testpanelets udførelse:

De her skorna finns i både herr- och dammodell, men utseendet är ungefär detsamma bara att färgerna varierar, vilket testarna uppskattade. Tænk på, at de kan opleves som små i størrelsen, så gå op i en størrelse, hvor du er mellem to storlekar.

- Skorna är riktigt snygga, jag gillar att det inte är en typiskt tjejig design på skon. Den ser likadan ut, vare sig det er kill- eller tjejmodellen på skon. Så ved første anblicken fick skorna ett plus från mig redan där, säger en av tjejerna som testat skorna.

- De er også allerede skåne fra første sekund. Jeg har ganska breda fötter och det var otroligt skönt att stoppa ner fötterna i de här skorna. De sidder på præcis rette sted, men tårna klæms ikke sammen. Skon känns otroligt stabil, bred och skön men ändå inte klumpig, säger en annan tjej som testat dem.

Hvis du er ude efter superlette træningsskor, vil du måske tro, at de er lidt større og mere stabile. Sulan er ganska platt, så du står stadigt og får bra balans. Trods det kan du røre dig hurtigt dem, men de passer ikke til löpning.

- Jag kör mycket CrossFit, alltså typ cirkelträning där man kombinerar mycket tyngdlyftning, gymnastik och konditionsträning. De funkar sjukt bra till det här. Det de passer mindre bra til er om du ska ut och springa. De har også en hals, der gør, at du glider hurtigt og let om du gør håndstand-pushups, siger en af de kvinnliga testarna.

Om skorna andas eller inte kan inte panelen enas om. Ena halvan tycker de är otroligt svala, och vill inte slänga av sig skorna ens efter svettiga träningspass, men den andra halvan tycker de är ganska varma.

- Skorna är otroligt sköna, de är mjuka invändigt men ändå stabila och inte sådär stunsiga, vilket är bra. Jeg har aldrig fået skavsår eller kendt til, at de klæber på et obekvämt sätt. Jeg anbefaler virkelig skorna om du vill ha en stabil skön sko att träna i, säger en av de manliga testarna.

Nike Dual Fusion TR Hit (dam)

Nike-Dual-fusion-TR-Hit.jpgSnabbsammanfattning: Greppar, dämpar och prisvärda.
Ordinarie pris: 749 kroner.
Testpanelets utlåtande:

Vores testare valde att testa den svart-rosa-skon och alla älskade hur de såg ut.

- Skorna har en grym och poppig färg, även undertill, som är omöjlig att inte tycka om. Sulan er dessutom skitbra, greppet är perfekt och du kan röra dig snabbt i sidled och hoppa på ett bra sätt, säger en av testarna.

Dual Fusion TR Hit er en let træningsskor i mesh, som tørrer hurtigt og hopper på en bh. Ifølge testpanelet er de også skøre.

- Det er et meget småt materiale, så det føles rart at træne i det, og du får ingen skavsår, siger samme testperson som ovenfor.

Når det gælder pasformen, sidder de ordentligt og krammer om hele foden. Derimod er skorna større i størrelse, når det gælder længde på sulan, end visse andre Nike-modeller, så du behøver ikke gå op i en størrelse.

- Først havde jeg snørret skorna for hårt, men det kände jag direkt när jag började träna och tårna försökte röra på sig, men tack vare att snörena liksom fäster under foten kan du själv välja hur mycket support du vill ha. Har du derimod breda fötter kan dessa vara för smala, säger en annan testare.

Skon är mjukare än många andra skor i testet, det är skum i sulan som ger lite härlig dämpning om du är ute efter det. Det er skønt mod hårdt gulv om du til eksempel kører HIIT. Derimod er de ikke perfekte til tyngdlyftning.

- De er perfekte, hvis du vil røre dig hurtigt og have en dejlig sko til en god pris, konkluderer en af testpersonerne.

Nike Free Train Alsidighed (herr)

Nike_Free-Train-Versatility.jpg
Snabbsammanfattning:
Låga, kraftfulla och avkylande.
Ordinarie pris: 1 195 kroner.
Testpanelets udlægning:

De her træningsskorna är dämpade - men har trots det en låg profil. De kan næsten uppfattas lite "platta", tyckte testpanelen.

- Jeg gillade kombinationen av låg sko, som ändå är dämpad. De har stabil sula og fotisättning. Du får kraft og føler dig hurtig i dem. De er bekväma och passar bra för styrketräning, säger en av testpersonerna.

En anden fordel med skorna er, at de var väldigt bekväma från första sekund. Alle testpersonerne syntes, at skorna kändes smidig.

- Den sad väldigt skönt på foten, jag fick inga skavsår eller besvär. Dessutom var de svala och avkylande vid träning i varm lokal, säger en annan testare.

Beroende på hvor stram en pasform du vil have, kan du fikse det tack vare den smarta snörningen. Skorna har också en väldigt låg plös, för att vara så smidiga som möjligt. Alla testare gillade också utseendet på skon.

- Skönt att de finns i diskret färgsättning i vitt och svart och inte bara i galna färger. Jeg synes, de er pæne, siger en af testpersonerne.

Nike Lunar Sculpt (dam)

Nike-Lunar-Sculpt.jpg
Snabbsammanfattning:
Snygga, all-round och rekommenderade.
Ordinarie pris: 999 -1 095 kronor beroende på utförande
Testpanelets udførelse:

- Min første tanke, da jeg åbnede skokartongen, var "Snyggt og minimalistisk design, jeg gillar dem direkt!". Da jeg tog skorna fra skokartongen, tænkte jeg, at jeg aldrig skulle få på mig dem, for de så så små ud. Men jeg provokerede skorna og de gik på hur lätt som helst och satt som en smäck på mina fötter, berättar en av testarna om första intrycket av skorna.

De her skind har bare en tunn vaddering i hälen, men ingen person fick skavsår av dem. Alla tyckte passformen var väldigt skön, och sulan kändes lätt, mjuk och tunn men ändå dämpad.

- Den lave sulan er stabil og giver god følelse for underlaget samtidig med, at den er dæmpet. Sulan giver også bra grepp, vilket gör att skorna är perfekta till träning med snabba rörelser, säger en annan testare.

Den eneste ulempe er, at skorna er ret varierende. Andningsförmågan är inte den bästa.

- Det var ingenting jeg tænkte särskilt mycket på under passen. Jeg mærkede først, når jeg tog af skorna efter første passet, at mine fødder kändes lidt varma og fuktiga. Ett par bra träningsstrumpor skulle troligtvis göra en stor skillnad, för jag tränar oftast i bomullsstrumpor.

Helhetsbetyget blir väldigt högt för de här skorna, alla tyckte om dem och skulle rekommendera dem till en vän. At de er pæne, smukke og prisværdige som passer til de fleste, gør de her skove til rigtige favoritter.

Nike Free TR 6 (dam)

Nike_Free-TR-6.jpgSnabbsammanfattning: Underbara, breda och bästa Free-modellen hittills!
Ordinarie pris: 1 095 - 1 245 kronor beroende på utförande
Testpanelets udførelse:

Er du Nike Free-frälst? Så kommer du ikke til at besøge de her skove.

- Jag ÄLSKAR de här skorna! Jeg har brugt Nike Free 4.0 og 5.0 innan, men Free TR 6 slår både fyran og femman! Det eneste negative jeg kan sige om disse sko er, at de gør at mine Free TR 5.0 forpassats til hyllan och de var tidigare mina favoriter, men den uppdaterade modellen är helt enkelt så mycket bättre och skönare, säger en av våra testare som hade många lovord om Nike Free TR 6.

De her har en passform som passer även dig med lite bredare fötter och passar till all typ av träning då de är stabila och stadiga. Greppet er bedre end de tidligere modellerna og hälkappan er mere stabil vilket gör att du står stadigare.

- Jeg har brugt skorna ved gruppträningspass där det ingått snabba löpruscher, hopp, burpees och andra explosiva övningar, och där levererar skorna en flexibel sula som gör att du kan göra alla typer av rörelser obehindrat, till exempel är utfallssteg inga problem. Halkrisken er uundgåelig, siger en anden testperson.

Et andet plus er, at snörena er ganska korta, så de kommer inte störa dig. Sulan har lite, lite stuns, så att du kan göra hopp. Designet er afskalad, så de passer til alle træningskläder. Ventilationen er helt klart godkendt. De er med andre ord et par rigtig, rigtig flotte træningsskor!

- Hvis du er en af dem, der træner på gym i løparskor anbefaler jeg virkelig at klikke hjem et par af disse, du kommer til at kende forskel på at træna i et par skor er tilpasset for bare træning. Du kommer ikke ångra dig, jeg lovar!

LÄS MER: Derfor skal du ikke have træningskor på gymmet