Treningssenteret - den bedste plads til forbedring
Det er mange af os, der drømmer om at blive bedre, penere og smartere. To forskere bestemte sig for at finde ud af, om det går an at optimere sig selv, og træning viste sig at være en af de mest givende måtene.
I dag forventes det at alle vil blive bedre versjoner av seg selv og det er et stort fokus på teknologi som skal hjelpe oss til å logge og granske livene våre ved hjelp av tall. En app på telefonen viser hvor mange skridt du har gået mens en anden regner ut antall timer med søvn.
- På mange måder forventes det, at vi styrer os selv som små mikroforetak. Vi lever livene våre i henhold til ulike mål og deler opp livet og hverdagen i ulike prosjekter og apper som skal hjelpe oss med å holde orden på familien vår og hva vi gjør på jobben. Det eksisterer en kontinuerlig påminnelse om at vi skal bli bedre, sier Carl Cederström som er foreleser i bedriftsøkonomi.
SHOP HER: Sko og klær til din neste løpetur
Sammen med vennen og professoren i organisationsteori, André Spicer, brugte Carl Cederström et helt år på at blive sin bedste "jeg". Under det tolv måneder lange eksperimentet i selvoptimering, som resulterede i den svenske bog Den vilda jakten på ett bättre jag, testede forfatterne ulike måter å bli bedre på tolv ulike områder i livet. Det gjaldt alt fra penge og produktivitet til krop og hjerne. Rådet hans efter eksperimentet? Ikke gør det.
- Boken var en lang reportasje hvor vi skildret en verden og en kultur som handler om at man skal optimeres. Det er jo ikke meningen, at vi skal inspirere andre til at gøre det samme.
Til tross for at han fant en del effektive verktøy, alternative læringsmetoder og hukommelsesteknikker som kan hjelpe oss til å bli mer produktive og lære oss nye ting, så er han tvilsom til å bruke energi på selvoptimering.
- Det som er negativt eller farligt er om vi stadig vekk skal gå rundt og minne oss selv på svakhetene våre og analysere og granske livet vårt ut ifra hvordan vi kan bli bedre. Da er det en risiko for at vi bliver uendelig selvkritiske, føler os dårlige og går rundt med en skyld- og skamfølelse.
Vil du si at vi blir lykkeligere av å bare akseptere hvordan vi er i stedet for å bli bedre versjoner av oss selv?
- Ja, det tror jeg absolut. Jeg er ganske kritisk til et samfund som oppfostrer og sosialiserer de fleste inn i en individualistisk kultur som handler om å granske oss selv og hele tiden se hvordan vi kan bli bedre i henhold til markedsøkonomisk logikk. Det vil si hvordan vi kan forsterke vårt personlige varemerke gjennom å bygge et nettverk eller arbeide oppover i karrierestigen. Mye av det har å gjøre med spørsmål om arbeidsevne. Så jeg ønsker, at vi som mennesker skal slippe for at forholde os til os selv, ikke bare at vi skal være mindre selvkritiske, men at vi også slipper for at se os selv som en form for vare.
Trening er en af de mest demokratiske former for selvoptimering, mener Carl Cederström.
Et unntak er trening. Kroppen er en af de få ting, som du faktisk kan optimere på en tilfredsstillende måde, mener Carl Cederström. Som de selv skriver i bogen, så er livet urettferdig og demokratisk - utenom på treningssenteret.
- Vi lever jo i en tid, hvor de aller fleste føler et stærkt behov for at være produktive og vise en slags fremskridt. Samtidig har de fleste af os en job som kan være ganske abstrakt og kan være vanskelig å vise en nøyaktig relasjon mellom slitet vi gjør og utfallet som deretter skjer, sier han og fortsetter:
- På den måde er træningssenteret en af de siste plassene hvor den klassiske protestantiske arbeidsetikken fortsatt gjelder. Går du dit og bruger den tid som kræves og spiser sådan man skal, da bliver det jo (for de fleste) faktisk direkte synlige resultater. Der tror jeg at træningssenteret har den type spilleregler som mange skulle ønske fantes flere steder.
Slett lytte med prosjekter som skal gjøre deg til en bedre person. Dropp tanken om å bli versjon 2.0 av deg selv. Bruk heller tid på ting hvor du får en belønning, som en gøy treningsøkt!
SHOP HER: Alt du behøver til din næste træningøkt
LES MER: 3 eventyr du vil opleve i sommer
LES MER: Hvordan får jeg sixpack?