Vi guider: Sådan finder du de rigtige vandrestøvler

En god vandretur kan hurtigt forvandle sig til et mareridt i de forkerte vandrestøvler. Her er vores bud på de bedste vandrestøvler, som både holder tempoet og humøret højt. 

SHOP HER: Vandrestøvler til både ham og hende

Når du snører vandrestøvlerne, og begiver dig afsted - og ofte på en længere tur, er det vigtigt med det rette støvler. Vælger du forkert koster de både ømme fødder, gnavsår og dårligt humør. Tre ting du ikke vil ramle ind på turen.

Vi har talt med Daniel Cohn fra Haglöfs, som vandrer og derfor ved han, hvad du skal have med i tankerne på dit næste vandreeventyr. Her er hans bedste tips!

#1 Jo tungere oppakning, desto højere støvle

Valget mellem et par lave eller høje vandrestøvler handler primært om vægten på din "bagage" og typen af underlag. Jo mindre vægten du har med, des mindre er behovet for en høj støvle, som hjælper med at stabilisere din fod.

– Med en tung oppakning får du hjælp fra støvlen til at holde dig stabil, og det reducerer også risikoen for forstuvninger og evt. at du vrider om på foden. Skal du vandre i et område med meget sumpmark kan det være en god ide med en høj støvl for at undgå at der kommer grus og sten i støvlerne, Daniel Cohn.

Hvad der menes med en tung oppakning, er naturligvis relativ. Fra ti kilo og derover bør du overveje en højere støvle.

#2 Usikker? Vælg en midcut-støvle

– Mange synes måske, at det er meget at skulle lægge to tusinde kroner for en støvle, og så vil de helst bruge den samme støvle til alt. Så er en midcut-model –  en støvle som er midtimellem en høj og en lav støvle, et godt kompromis, Daniel Cohn.

Grunden til at du ikke bør købe en høj støvle – hvis du ikke har brug for den –  er at den er meget lidt fleksibel. Du får altså ikke den samme fleksibilitet i en høj vandrestøvle som i en lav.

#3 Skift strømper og undgå gnavsår

Mange vandrere foretrækker et par støvler, der er vandtætte frem for en luftig variant, fordi du holder fødderne tørre uanset vejr og terræn. Ulempen ved membran, som f.eks. Gore-Tex er, at støvlerne har en dårligere åndbarhed og dine fødder bliver fugtige.

– Hvis du bliver fugtig i dine vandrestøvler, kan du nemt få gnavsår, og det gør din tur mindre behagelig. Et tip er altid at have flere strømper med på turen. Skift dem, når du sveder i støvlerne.

Eco PROOF_I4A5154.jpgBrug gerne to par strømper i støvlerne og gerne i merinould, så nedsætter du friktionen og risikoen for gnavsår. 

# 4 Gå støvlerne til før vandreturen

Selv om der står, at støvlerne skal være bløde fra starten, skal du altid bruge dem et par gange før du bruger dem til at vandre i.

– Tro ikke at du skal have dine nye støvler på fra første feriedag. Jeg har vandret med alt for mange, som har fået gnavsår af nye støvler. Gå dine nye vandrestøvler til, så de bliver bløde. Det er perfekt at gå i dem til og fra arbejde.

# 5 Lidt tøj= Lettere sko

Skal du vandre i Sydeuropa eller andre varme lande, tager man som regel altid meget let tøj på. Så skal du også have støvler, der er lette, fortrinsvis syntetiske sko, fordi åndbarheden er bedre end læder. Vandtætte støvler er altså ikke lige så aktuelt, da risikoen for at du får brug for dem, er meget lille. Det er dog ikke ensbetydende med, at du kan have dine normale støvler på, når du vandrer i et varmt og tørt klima.

– På kontinentet kan du se folk gå i alt fra sandaler til høje vandrestøvler, men mit tip er at satse på en robust støvle, som er designet til vandreture. Sålen på et par løbesko har ikke et godt nok greb til at kunne håndtere grus, bark og klipper.

# 6 Prøv en halv størrelse større

At vælge vandrestøvler der er en halv størrelse større end din sædvanlige størrelse, er en god ide, fordi membranen gør støvlerne mindre udvidelige.

# 7 Giv dine støvler lidt kærlighed

– Tænk på et par vandrestøvler som en bil, jakke eller enhver anden dyr investering. Rengør dem altid efter brug. Kontroller om du skal imprægnere støvlerne og gør det med et miljøvenligt imprægneringsmiddel.

Da støvlerne jo er i konstant kontakt med jorden, er det vigtigt, midlet er miljøvenligt. Der findes miljøvenlige sprays og voks til at smøre dine sko med.

3 fede vandrestøvler fra Haglöfs

Beddte allround-vandrestøvler: Ridge Mid GTHaglöfs Ridge Mid GTHer får du samme egenskaber som Ridge GT blot i en højere model. Den kan du i princippet bruge til alle ture året rundt. Fås både til damer og herrer. Vejledende pris 1 95 kroner. 

Til et varmere klima: Observe Mid GT Surround Observe Mid GTHer finder du damemodellen Observe Mid GT Surround, vejledende pris 1 595 kroner. Fås også som en lav sko til både herrer og damer og er velegnet til f.eks. de franske alper.

Meget stabilitet: Oxo GTOXOOxo GT,  som både fås til damer og herrer, er storebror til Ridge Mid GT. Det er en læderstøvle med meget god stabilitet og slidstærk til dig med en stort oppakning. Vejledende pris 1 895 kroner. 

SHOP HER: Jakker til dine outdooreventyr fra Haglöfs

LÆS MERE: Guide: Vælg de rette vandrestøvler

LÆS MERE: 3 tips til vandreturen