Utmana dig med overhead squat Image

Utmana dig med overhead squat

Den tredje grundøvelse inden for crossfit er overhead squat. En øvelse, der udfordrer både din bevægelighed og din styrke. Så her gør du den steg for steg.

Når du laver front squ ats, er det dags at presse stængerne endnu højere op i luften. Overhead squat ser ikke bare imponerende ud, det er også en øvelse, der sætter din styrke og din bevægelighed på prøve. Albin Grkovic, coach og biträdande verksamhetschef på Concor cross fit i Stockholm, lär ut de nio grundövningarna inom crossfitens styrkedel. Overhead squat er øvning nummer tre, efter air squat og front squat.

Ladda armarna och benen så kör vi overhead squat!

Øvelse 3: Squat over hovedet

Udførelse: Stå med hovedet mod fødderne og tårne let pekandes udåt. Stången ska du hålla ovanför huvudet. Det er startpositionen for en overhead squat. Et tip, når du løfter stangen, er at holde den tæt på kroppen for at spare kraft.


albin grkovic
Ha ett brett grepp om stången, så att armarna ser ut som ett V.

Når stangen er over hovedet, skal du vinkla tumperne op, så du gør to tumper op, det skaber stabilitet og låser akslerne ud.

overhead squat
Spänn rumpan och magen, det kommer hjälpa dig att behålla en neutral ryggrad under knäböjet.

Sänk dig ned i en knäböj och var noga med att fortfarande hålla stången centrerad ovanför höfterna så att inte tyngdpunkten förändrasras och får dig att tappa balansen.

overheadNår du er i bundläge starter du som vanligt tillbakarörelsen i höfterna och trycker uppåt.

overhead squat
Ryggen skal være neutral under hele bevægelsen, og stangen skal være ovenpå øronen.

Tag overhead squat til næste niveau

Att lassa på mer vikt kommer ge dig en rejäl utmaning. Vil du sætte din evne på prøve yderligere, kan du teste at holde stangen i et lille greb, så at armene næsten pekar rakt op i luften. Det gør, at du sparer tid, når du skal gøre overhead squats i en wod, eftersom du ikke behøver justera dit grepp, når du løfter op stången ovanför huvudet.

Prøv først at tage et smalt greb på en pind for at se, om du kan gå ned i en squat, uden at den falder fremad. Når du klarer det, kan du ge dig på at teste det smalare grepp på en skivstång.

LÄS MER: Lær dig crossfit fra grunden!