Vejen til Vasaløbet – sådan ska du træne!

Er du en af de næsten 16.000, der har meldt sig til Vasaløbet 2018, så er det på tide at begynde at træne! Personlig træner og langrendsspecialist Julia Månsson ved, hvordan man forbereder sig bedst.

90 kilometers skiløb kræver megen forberedelse og omhyggelig træning. Julia Månsson har konkurreret i langrend og gennemførte Vasaløbet i 2016. I dag er hun personlig træner på Sats Hötorget i Stockholm og hjælper mange i forberedelserne til det legendariske skiløb i Sverige.n.

Det er kun tre måneder tilbage til løbet. Hvad er dine træningstips?

– Hvis du træner i fitnesslokalet, tror jeg, at det vigtigste er at variere øvelserne. Under et langt skiløb arbejder du med hele din krop. Derfor skal du vælge øvelser, der aktiverer alle muskler og ikke kun f.eks. armene, siger Julia Månsson.

Hvor mange kilometer skal man træne om ugen før et længere løb?

– Det afhænger af distancen. Hvis du kun løber 30 kilometer, kan tyve kilometer om ugen opdeles i tre træningspas, siger Julia Månsson og fortsætter:

– Satser du på at gennemføre 90 kilometer, anbefaler jeg en rolig tur på fra 15 kilometer og opefter samt to kortere pas, hvor du øver dig i teknikken. Disse pas kan være på mellem 5 og 15 kilometer. Sørg for, at din krop bliver vant til at løbe – du kan ikke nøjes med at træne én gang om ugen.

Gennemfør dine fitnessøvelser 1-2 gange om ugen, så vil du være i god form til Vasaløbet. Her er Julia Moonssons tre tips til styrkeøvelser, der giver ekstra kræfter til at klare det lange løb.

#1 Lunges

– Både fremad og sidelæns. Varier med både kortere og længere trin.

#2 Armbøjninger

– Før dine arme lige tilbage for at arbejde mere med ryggen.

#3 Balancetræning

– Mange tror måske, at balancetræning er ”skrækkelig”, men den er nyttig forud for Vasaløbet. Øv dig i at stå på ét ben. Hop fremad og land stabilt på ét ben.

LÆS MERE: Godt klædt på til langrend

LÆS MERE: Stå på langrendsski uden at få  ondt i armene – sådan gør du!