Välj skaljackan som passar dig! Image

Vælg skaljackan som passer dig!

Vores mandlige testpanel har givet sig ud i skov og markerer nogle af sæsonens mest populære skaljakker, så du kan finde den rigtige model til næste outdoor-eventyr.

Den her test er fra 2018, men her finder du vores nye test for herrer og damer!

SHOPPA HÄR: Vores skaljakker til herrer

Skaljackan er en meget smuk plagg og en rigtig god investering for det ombytelige hjerte. Det er det selvklara plagget till och från jobbet, i skogen eller ute på fjället.

Hvis du er en roookie på skaljackor kan det være bra å ha koll på det mest grunnleggende. Membran findes på alle vandtætte jakker og er en film, der ligger mod materialets inderside. Afhængigt af hvordan membranet er konstrueret, slipper jackan igennem forskellige meget ånga (altså svett fra kroppen) og tål olika mycket vatten.

Når det kommer til lager, plejer man at snakke om to- og trelagers-jackor. En tvålagers-jacka har yta plus membran. I en trelagers-konstruktion indgår yta, membran og en skyddande baksida som laminerats ihop till ett enda lager. Fordelen ved en trelagers-jacka er, at den bliver lettere i og med at membranet beskytter bedre. En tolagers-jacka er generelt lidt bedre. Flere tips inför ditt köp av skaljacka hittar du HÄR.

Scrolla ned for at tage del af testpanelens meninger om nogle af vores mest populære modeller for at finde en model, der passer dig og dine behov.

Haglöfs Eco BevisHaglöfs_ECO_PROOF

Mærke: Haglöfs

Model: Eco Proof

Rekommenderat pris: 2 995 kronor

Finnes i färgerna: svart

Vattenpelare: 20 000 mm

Testpanelet siger:

Når du klikker på Eco Proof fra Haglöfs , er det vigtigt, at du kan mærke tanken bag jackan. Det er en skaljacka, som er tænkt til at belaste miljøet så lidt som muligt gennem at holde så længe som muligt. Materialet er delvis lavet af genvundet polyester og flere af jakkens komponenter er designet til at enkelt kunne repareras eller bytas ut. Med det her i baghovedet kan du bedre opskatte den anderledes känslan i tyget.

- Du kender dig lidt fyrkantig, fordi materialet er stelare än vad man er van vid. Den er ikke lige så følsomt som LIM Proof Jacket og prasslar ganska mycket. Men med tanke på den grymma miljöfördelen och allt annat positivt är det något som du snabbt ser som mindre viktigt, säger en testare.

Jackan har en relativt stram pasform, så ligger du mellem to storlekar kan du förmodligen vælge den større, den har en tendens til at skära i något under armarna. Flere testare uppskattade dock den slimmade passformen som ger en härligt smidig känsla ute i skogen.

Designet er absolut ikke udflippet, men det føles alligevel nytænkende og anderledes. Stor tumme op! Sidofickorna kan til eksempel stängas med en tryckknapp men du kan ändå sticka ned händerna i dem från sidan - smart.

- Jätteskön luva! En del luvor kan næsten blive som mössor men den her er precis lagom. Derimod kan du ikke tage af og på luvan når jackan er helzippad efersom dragkedjan går ganska högt upp över munnen. Å andra sidan ger det ett bra skydd när det är riktigt blåsigt, säger en kille i testpanelen.

Det lille, kraftige låg giver en robust, skarp følelse, selv om det ikke minder om noget, vi tidligere har set på skaljackor. Den føles mere slittstark, som at du kan riva mot en gren utan att det blir en rispa. Testpanelen tycker ändå att Haglöfs har gjort ett otroligt bra jobb med en så pass funktionell och snygg jacka som samtidigt är snäll mot miljön. Hatten af, Haglöfs!

Peak Performance Northern JacketPeak_northern

Märke: Peak Performance

Model: Northern Jacket

Rekommenderat pris: 3 495 kronor

Finnes i färgerna: svart och blått

Vandpelare: 23 000 mm

Testpanelet siger:

Tack vare Gore-Tex Active ger Northern Jacket ett pålitligt skydd mot både intensiv väta och vind utan att du känner dig för instängd. Det her er en topval for dig, der planlægger at ge dig ud på mange udendørsäventyr i ostadigt vejr.

- De tejpade sömmarna gör att jag känner mig trygg i den här jackan. Det føles virkelig som at den holder for riktigt rejält busväder. Her får du en klassisk skaljakke i en model, der er både følgersam og smidig at pakke ned, fordi den knap nok væger någonting, siger en kille.

Storleksmässigt är den mitt i prick med en jämn känsla och en tightare fit längst ned. Hela jackan känns genomtänkt och designad efter devisen "less is more". Du får præcis så meget funktion, som man vil have af en skaljakke i et afskalad, stilrent design. Det mærkes, som så ofte når det kommer til Peak, at den højere prislappen giver en suveræn kvalitet.

- Det er de små detaljerna, typ ett skönt mjukt tyg intill hakpartiet och en redig hängögla, som motiverar ett lite högre pris. Sedan er det bare en grymt ren og pæn skaljacka. Den her kan jeg ha på stan men också ute i skogen när det är lite halvruggigt väder, säger en kille i testpanelen.

Jackan er väldigt allround, så du kan uden tvekan regne med at bruge den i princippet året rundt i mange år fremöver. Lidt brasklapp for at det inte finns några ventilationskanaler, utan du måste öppna jackan för att få luft när kroppstemperaturen stiger. Den sidder stramt langt nede og kommer ikke til at slippe ud så meget luft, når du rør dig.

2117 of Sweden Götene2117_Götene

Mærke: 2117 of Sweden

Model: Götene

Rekommenderat pris: 1 795 kronor

Finnes i färgerna: svart

Vattenpelare: 20 000 mm

Testpanelen säger:

Når testpanelet trækker på sig den her trelagers-jackan förs tankarna spontant till cykelmode. Det giver tydligere associationer til löpning og annan aktiv utomhusträning än friluftsäventyr.

- Det känns mer som en löparjacka än en skaljacka och det beror både på känslan i tyget och neondetaljerna. För mig gör den ljusgula dragkedjan att den påminner lite om en reflexväst, säger en testare.

Bortset fra den lidt tveksamma kombination af flera olika neonfärgade detaljer, er testpanelen rätt nöjd med Götene. Det findes flere lidt usædvanlige indslag på jackan som uppskattas! Bröstfickan går til eksempel diagonalt og er triangelformad inuti vilket känns lite spännande. Sidodesignen gør det desuden smidigt at trække ned dragkedjan. Andra coola inslag är meshkanten på insidan av luvan som gör att den kan dras åt precis intill ansiktet. Med andra ord noll risk för att vinden tar sig in.

- Jeg kan godt lide, at der er lufthuller under armene for bedre ventilation, men det havde gerne kunnet sidde lidt tæt på indersiden af hålen. Nu er det hul rigtigt igennem, siger en kille i testpanelet.

Storleken är lagom och den är skön att röra sig i, dock lite tight över bröstet på vissa av testarna.

En anden accentfarve havde trukket op i designbetyget og givet en bedre helhedskänsla. Men på det store hele er det her en enkel og skøn skaljakke til cykling, skovsturer og andre udendørsakiviteter, som desuden har en lidt snällare pris sammenlignet med övriga jackor i testet.

SHOPPA HÄR: Vandringsbyxor til fjällturer

LÄS MER: Bäst i test: Tunna dunjackor för honom

LÄS MER: Tretorns nye regnjakke er snäll mot miljön