Så enkelt får du till en vandring med barn Image

Så enkelt får du til en vandring med barn

Har du svært ved at finde vej med børnene ud i naturen? Læs ekspertens bedste tips om, hvordan du gør skoven til et sjovt eventyr!

En enorm mængde forskning viser, at det er godt for både krop og knopp at vistas udendørs i naturen. Vandring i skov og mark og andre friluftsaktiviteter mindsker stress og uro, hvilket gør, at vi bliver gladere og friskere - det gælder både store og små.

- Se naturen som en enorm legeplads. Det er plads til så meget bus og fantasi! Friluftslivet er også en enkel måde at lære børnene om naturen og miljøet, at opdage og opskatte den, siger friluftsexperten og børneboksforfattaren Emma V Larsson.

SHOPPA DIREKT: Alt hvad du behøver for eventyret

Vandra med barn

At vilja ta barnen med ut på vandring är en sak, att veta var ni ska bege är en helt annan. Ett av Emma V Larsson bästa tips för att hitta ert egna smultronställe är att kika på kommunens eller länsstyrelsens hemsida. Der findes oftest information om barnanpassade vandringsleder, eller sagostigar.

- Skal ni vandra så kom ihåg att göra det på barnets villkor. Er det et lille barn, kan det sidde i bærestol. Det er lettere at gøre dagsturer fra eksempelvis en stuga i så fald, i stedet for at släpa med tält. Hvis barnet går selv, er det vigtigt at tilpasse vandringen efter barnets ork og lyst. Var inställd på att en dag kanske bara gick hundra meter och nästa tre kilometer.

Dagsvandring er altid at föredra om du själv måste bära både packning och barn. Er barnet lidt ældre, kan det bære sin egen rygsæk, men tænk på at ikke lasta for tungt.

- Små børn skal ikke alle bære tungt. Det gælder om at lytte på barnet og tilpasse derefter, ellers kommer det ikke til at blive en rolig tur. Når barnet er i skolålder, kan det bære et par kilo selv, måske sin matsæk og vand. Det er vigtigt, at rygsækken sidder rigtigt, og den skal provokeres ordentligt inden, præcis som på en voksen.

Se det som en lek

Ofta rækker det ikke med at bare ret og slätt knata ut med barnen i skogen. För att de ska falla pladask för upplevelsen krävs att ni gör något roligt av det hela.

- Lek ute, som kurragömma och andra favoritlekar, eller samla naturmaterial som kottar, stenar och barr för att sedan göra konstverk av dem. Barn er ofta kunskapstörstiga, lär är därför tillsammans om naturen. Hvad er det for fugle, I hører, og hvordan ser dyrens bon ut? Hvilke planter kan man spise? Man kan ikke læse sammen om naturen, både faktabøger og sagn.

emma v larssonDet gælder om at gøre naturen spændende! Et tip er at læse bøger, der udspiller sig i naturmiljøet. I sin bokserie Äventyrliga Klubben skriver Emma V Larsson om äventyr som kretsar kring friluftslivet!

Laga mat tillsammans

Vill du läsa för ditt barn om naturen kan du hitta Emma V Larssons böcker i en vanlig bokhandel, men det finns också andra knep som kan få barnet att längta till nästa dagsutflykt.

- At lave mad ude sammen er en spændende og enkel aktivitet. Testa att grilla korv och baka pinnbröd! Det synes de fleste er både roligt og gott. Eller gør det enkelt og baka bullar hemma som ni sedan värmer över elden utomhus.

Når det gælder at styre op en dagsutflykt med familien kræves altid en del planlægning, men det behøver ikke blive overdrivet kompliceret.

- Se til at engagere børnene i planlægning og pakning. Åk sen ut til ett naturreservat över dagen. Hold det hele så okompliceret det går. Det rækker med at du strosar runt och upptäcker omgivningarna, kanske lagar ni lite mat på stormköket.

vandra med familjDet er vigtigt, at du ikke lægger en måtte ud, hvis du er i tvivl - uanset om det er glas eller tilagede måtter!

7 hurtige tips - så enkelt får du vandring med familien

  1. Lad børnene være med og planlæg vandringen. Bestäm plats och upplägg tillsammans. Så kender børnene sig delaktige og det blir mer spännande.
  2. Vandra korta etapper, pausa ofta och lek. Ingen stress!
  3. Find på roliga uppdrag längs med leden om energin tryter. Lad være med at spørge efter dyr eller at finde noget, der begynder på samme bogstav, som ens navn gør.
  4. Gør dagsturer fra en stuga eller tält för att slippa packa ihop allt varje morgon.
  5. Klap barnet på samme måde, som du klør dig selv, ifølge "lager-på-lager"-princippet. Det vil sige: funktionsmateriale underst som transporterer fugt, mellemlager som varmer og yderlager som beskytter. Merinoull er bra närmast kroppen eftersom det värmer även när det blir blött samt svalkar vid värme.
  6. Ta med gott om frön och nötter, som ger energi. Glas i en termos er en kul overraskning på dagsturer.
  7. Gør dagsutflykter til spændende pladser snarere end at regne kilometrar. Måske til et fint vandfald, en bæk eller en fin vy. Og jeg var meget opmærksom på at fortælle dig, at du skulle spise frokost, når du kom hjem.

SHOPPA HÄR: Vandringskor til barn, dam og herre

LÄS MER: Video! Hvordan pakker jeg min vandringsryggsæk?