Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer Image

Test: Vores bedste vandringsrygsække til dagsturer

Bjuder sommeren på nye eventyr? Vores testpanel er blevet til i sæsonens vandringsryggsække fra Salomon, Lundhags og True North. Så her tycker de om modellerna!

For dagsvandring brukar man i regel rekommendera en vandringsryggsäck på någonstans mellan 25 och 55 liter. Vart på det spannet du ska lägga dig kan bero på flera saker - till exempel kan du behöva en stor väska om det regnar och du måste packa många ombyten, men det kan även ha att göra med om du är man eller kvinna samt valt matlådor eller stormkök. Vandringsryggsäckarna vi testat ligger någonstans mellan 25 och 34 liter. Skrolla ned för att läsa vad våra friluftiga testare tycker om dem!

GÅ DIREKT TILL: Alle vandringsryggsäckar hos oss

Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

  • En vandringsryggsäck får inte vara för hög. Du skal kunne luta huvudet bakåt för att spana upp mot himmelen, utan att ryggsäcken hindrar rörelsen.
  • En vandringsryggsäck får ikke heller vara för låg, så att den sträcker sig över svanken och ned mot rumpan. Du ska kunna ta långa kliv utan att rumpan skaver mot väskan.
  • Ofta køber især kvinder til brede vandringsryggsäckar. Er den for bred kommer den hindra din armpendling vilket påverkar hur smidigt du kan röra dig. Testa att pendla med armarna. Du har ret størrelse om du kan röra dem fritt.
  • Bærremmen længe nede skal sidde ret over höfterna, inte under och inte i midjan. Annars avlastar den inte som den ska.
  • Bröstremmen får ikke være for lav, så at den sidder omkring brystkorgen og stramar åt. Det påvirker andningen. Mange kvinder vil ikke heller, når de sidder ovenpå bysten, så de tynger ned. Rakt over er en bra riktlinje. Tænk også på, at den her remmens formål er at holde ihop axelbanden, så den behöver inte spännas åt särskilt mycket.
  • Helst skal axelbanden hverken sidde for brett isär eller tätt ihop. Gör dem det kan de overbelasta dina axlar, respektive skava mot halsen. Tænk på, at de skal sidde mellem nakke og axelns spets.
  • Generellt kan man säga att en vandringsryggsäck ska sitta och kännas som en förlängning av dig själv. Studsar den omkring eller glappar någonstans, respektive skaver eller irriterar så har du fått hem fel storlek.

Anpassningsbar vandringsryggsäck för damer

Salomon out night

Test: Salomon, Out Night 28 +5

Antal liter: 28 med 5 ekstra i toplocket

Findes også... i en mindre variant på 20 + 4 liter.

Passar: kvinnor

Sammanfattning:

Det er en halv mulighed for at gå igennem alle spænderne, fejlene og funktionerne på den her vandringsryggsæk, selvom den er mindst i test. Egenskaben havner dog på Vestkystens store pluskonto og er intet minus. For at være en så pass liten vandringsryggsäck är den överraskande avancerad!

- Jeg er helt overbevist om, at jeg skulle kunne have den her ryg en hel uge og efter det stadig finde fag, som jeg tidligere ikke opdagede! udbrister en testare.

Ud over de mange og praktiske farver er det den største fordel, at den er designet til kvinder og ikke er en unisexmodel. Det gør at den passer færre, men sidder desto bedre på de den designats for.

- Det mærkes, at den her ryg er fremstillet til kvinder, siger en testare og fortsætter:

- Axelbanden är bredare och mjukare, och på så vis får du plats för en stor byst utan att de skär in i eller trycker ned brösten. Også bröstremmen skiljer sig eftersom den går rakt over bysten och inte strax ovanför som jag tycker den gör på andra väskor.

Förutom en bärrem vid höfterna och en över bröstet kan du dessutom tillpassa väskan så att den sitter tight mot ryggen, samt höja och sänka bröstremmen efter önskemål. Dertill sitter den grymt vid axlarna och begränsar inte armarnas rörelser så som andra vandringsryggsäckar kan. Det er fordelen ved ikke at kikke på unisex-modeller!

- Størrelse M/L passer bra til dig som er medellång eller strax över. I övrigt vill jag ge den pluspoäng för att den är väldigt mjuk, speciellt plattan vid ryggen som brukar vara hårdare i de flesta modeller jag testat, berättar en testare.

Salomons vandringsryggsäck får utöver det plus för sin design som ser proffsig ut, men inte överdrivet sportig.

Psst! I höstas testade vi tvillingryggsäcken Outday under en långhelg på de svenska fjällen i Åre. Se vores video om, hvordan den skal tilpassas.

Färgstark skönhet (som även finns i andra kulörer)

True norht

Test: True North, Tour 30

Antal liter: 30

Findes også... i flere farver: blå, sort og lila.

Passar: unisex.

Sammanfattning:

En rigtig budgetvenlig taske, der passer til de fleste og er sjov at have med i skoven, så vel som på fjeldet. Den har de mest nødvendige funktioner og sidder godt på dig, som er kort til medellang.

- Jeg skulle sige, at den passer til dem, der er under 170 centimeter lange. Annars risikerer den at opleves lidt kort. Perfekt til juniorer i familien!

På de testare som er over 170 centimeter tenderar väskan att glida upp och parkera i midjan, trots att höftbältet (precis som det låter) ska gå tvärs över höfterna. Også om axelbanden lossas i ett försök att rätta till det får våra långa testare inte riktigt till passformen som de vill.

- Den kan også føle sig hård over for dig, der er følsom, eller som skal vandre flere dagsetapper i rad. Hvis du er ny til vandring og ikke vant til at se, hvordan en vandringsvægt føles, kan den opleves som værende i det hårdeste lag. Jeg tror dog, at det ger med sig med tiden!

Färgen är klart uppseendeväckande, vilket kanske kan avskräcka vissa, men har du ett bra säkerhetstänk vet du att det inte kan skada att ha något som syns lite extra i naturen.

- Äsch, jeg gillar färgen. Den sticker ut ur resten av sortimentet som annars är så tråkigt naturfärgat och enformigt! säger en testare.

I övrigt stoltserar även den här vandringsryggsäcken med flera smarta detaljer som faller testpanelen i smaken - bland annat ett snacksfack på höftbältet, plats för vattenflaskor på sidan och övriga nödvändiga fack för att du ska kunna komma åt dina grejer fort. Bra där!

Lagom stor vandringsrygga i återvunnen polyester

vandringsryggsäck lundhags

Test: Lundhags, Gneik 34 RS

Antal liter: 34

Findes også ... i en større variant, samt i rød.

Passar: unisex.

Sammanfattning:

Det første testpanel lægger mærke til, hvor hårdt bagstykket er, det er lidt som at bære rundt på et køleskab, men snart forstår de finessen med det hele. Den stela ryggen gör så att väskan inte sitter klistrad mot kroppen.

- Du får som et ventilerande skydd vid ryggen, som ett litet mellanrum där svalkande luft kan krypa in, berättar en i testpanelen.

På så måde ser vandringsryggsäcken fra Lundhags ud til at du aldrig bliver for varm når du vandrer, et problem som mange sikkert har stött på tidigare. Det gør den specielt god, hvis du skal vandre i forskellige klimaer.

- Med tanke på, hvor hård ryggen er, troede jeg, at jeg skulle føle mig mere våd, men det gør jeg ikke, udbrister en testare!

Den her rygsæk fra Lundhags får med andre ord bra betyg för komforten. De længere testpersoner har lidt problemer med at få en behagelig pasform, de skal tabe på akselbåndene til max for at højden skal sidde lige over højden. For dig, som er medellang, er det desto lettere at finde ret. Trods at det er en unisexmodel, der kommerras den først til kvinder. Herrar rekommenderas att kika på den något större varianten som har en längre rygg.

- Väskan har snacksfickor på bältet, men inga fler fickor framtill på axelbanden. På sidorna finns plats för vätska som du lätt kommer åt, berättar en i testpanelen.

Trods at rygsækken er så hård, vil testpanelet alligevel sige, at bevægelsesfriheden er 10 af 10. Da den ikke sidder helt tæt på kroppen, får du en høj frihedskänsla.

- Designet på den her væg føles hard core. Jeg kan lide den. Man kender sig selv godt, selv om det bare er for en dagsetapp.

I övrigt får väskan pluspoäng för att den är tillverkad av 100% återvunnen polyester - inte alls illa!

SHOPPA HÄR: Flere grymma vandringsryggsäckar hos Sportamore

LÆS MER: Video! Så skal en vandringsryggsæk sidde

LÄS MER: Hvordan pakker jeg en vandringsryggsäck?