Vårens bästa damjackor Image

Vores bedste damjakker

Sportamores kvindelige testpanel har rykket ud og bevist fem forskellige vårjackor. Så her syntes de om sæsonens bedste korte og lange modeller.

Test af: Elvine Brenda

elvine

Märke: Elvine

Model: Brenda

Ordinarie pris: 1 595 kroner

Omdöme: Feminin parkas i flot design

Testpanelet siger:

En vårjacka i længere model som ger bra vindskydd krispiga vårdagar. Trods at den er lang og har en huva känns jackan både nätt och feminin. Designet får høje point, fordi det giver en mere trenchcoat-lignende følelse, der fungerer som bh i stan som under skovspromenader.

- Den har en lidt mere kvindelig silhuet end en almindelig parkas og er let og slank uden at være for stram, siger en af testpersonerne.

Bakdelen af jackan som dækker rumpan får stort plus af testpanelen precis som dragskon i midjan, som går att dra åt för en ännu tightare siluett. Jackan har også en smart inderficka på vänster bröst där du kan förvara mobilen.

- Jeg gillade sidofickorna som var sköna att sticka in händerna i, men det hade varit trevligt med ett par sidofickor också, säger en testperson.

Testpanelen upplevde jackan som mycket skön och lagom i storleken, även om den spände lite över armarna för testpersonen som föredrog en bylsigare tröja under jackan.

- Det enda minuset är att den är något kall tidiga vårdagar, säger en av testarna.

Elvine Brenda hittar du HÄR.

Test af: Peak Performance BL Packlite Jacket

peak performance

Märke: Peak Performance

Model: BL Packlite Jacket

Ordinarie pris: 2 595 kroner

Omdöme: Klassisk og skøn kvalitetsjakke

Testpanelet siger:

- Wow, siger hela testpanelen som verkligen gillade den här tunna, korta och smidiga jackan.

Trods det, at tunnelen beskytter den, når den er blå og holder dig tør, når den regnar tack vare tejpade sömmar och Gore-Tex-tyg.

- Den her jackan er kanon, hvis du er ude på sjön mycket eller går en promenad en regnig vårdag, siger en testperson.

Sköna detaljer som till exempel stretchiga handledsmuddar som kan dras över tummen för extra skyddande känsla, ger pluspoäng liksom den snygga designen.

- En rigtig klassisk og pæn jacka, som er perfekt til den ombytelige svenske forår. Skön luva med förstärkt kant framtill som skyddar mot regn och vind och ett riktigt skönt, stretchigt tyg.

Fordi jackan er så let, tager den næsten ingen plads, når du pakker den ned i väskan.

Det eneste minus er egentlig prisen, som er relativt høj med tanke på, at den ikke varmer uden først at beskytte mod regn og vind. Men testpanelet er enig: det her er en kanonjakke!

Peak Performance Packlite Jacket finder du HÄR.

Test af: Didriksons Yola Parka

didriksons

Märke: Didriksons

Model: Yola Parka

Ordinarie pris: 1 295 kroner

Omdöme: Redig friluftsparkas

Testpanelet siger:

Det her er en ordentlig parkas i høj kvalitet, som føles både slidstærk og funktionel. Storleken drar åt det större hållet och tyget har en något stel känsla, men den är fortfarande behaglig att ha på sig.

Jackan har mange smarte funktioner, men dele af testpanelet syntes, at designet lämpade sig bättre för skogen än stan.

- Jeg kan virkelig lide den her jackan, men for mig, som bevæger mig mest i stadsmiljø, gør den vida siluetten, at den får en lidt "mammig" følelse. Älskar den blå färgen, säger en av testarna.

Det vandtætte materiale, som er så blødt, får testpanelet til at svulme op, ligesom det stilrene design. En smart innerficka vid höger bröst samt sköna sidofickor att stoppa händerna i får också pluspoäng.

- Det er godt, at der er knapar ved ermsluten som ger vindskydd, men det går ikke at dra åt i midjan vilket gör den bylsig. Däremot har luvan en dragsko, säger en testperson.

Didriksons Yola Parka finder du HÄR.

Test af: Svea Dawn Jacket

svea

Märke: Svea

Model: Dawn Jacket

Ordinarie pris: 1 295 kroner

Omdöme: Varm og skøn voresfavorit

Testpanelet siger:

At sætte sig på den her vårjakke er som at svepa in sig i ett gosigt täcke. Den er blød, skøn og behagelig. En testperson synes, at den giver en "lätt och snabb känsla" men ser ärmarnas muddar som et litet minus.

- Muddarna är något långa på mig och måste vikas upp för att inte gå över handen och bli smutsiga, säger hon.

Panelet er enige om, at det her er en pæn jacka samtidig med, at nogle af testpersonerne havde föredragit en version uden den amerikanske flaggan på ena ärmen.

Storleken är bra och du får enkelt plats med en större tröja under. Den passer både i by- og skovmiljø, også om den måske er bedst egnet til snyggturer på stan eftersom materialet let kan blive smutsigt. Et plus er dog, at den går at tvätta i maskin, vilket flera av testpersonerna gillade.

Polyesterstoppningen giver god varme, men den har en ret lav halsringning, hvilket gør, at halsen bliver beskyttet.

- En halsduk er et must under tidig vår, men jag kan tänka mig att den är perfekt kalla sommarkvällar när man vill dra på sig något lite mer värmande som ändå är snyggt, säger en av testarna.

Svea Dawn Jacket finder du HÄR.

Test af: Nike AV15 Jakke

nike

Märke: Nike

Model: AV15 Jacket

Ordinarie pris: 649 kroner

Omdöme: Snygg och lätt vårjacka

Testpanelet siger:

Alle testpersoner er enige om, at det her er et favoritdesign. Den er lige så stilfuldt opknappet som stängd og har snygga detaljer, som Nike-logga på bröstet och Nike-mudd baktill. Desværre er den ret tunn og værmer knap någonting alls.

- Den känns mer som en vindskyddande tröja än en riktig vårjacka, men den är sjukt fin! säger en av testarna.

Fickorna framtill upplevdes som mycket härliga att sticka ner händerna i, medan de rynkade ärmsluten får pluspoäng då de ser till att vinden inte tar sig in. Flere i testpanelen uppskattade dessutom den lite längre modellen som har en tightare passform över rumpan.

- På mig som er kort går den en bit ner over rumpan och låren, vilket inte gör något då mudden är i ett flexibelt material och det ger dessutom lite extra värme, säger en testperson.

Det tunna materialet gör att jackan lämpar sig bäst när vädret blir lite varmare, eller som en skön jacka att dra på dig till och från träningen.

Nike AV15 Jacket hittar du HÄR.

LÄS MER: Vores allerbedste træningsudstyr