Vårens löparskotest för män 2018 Image

Vores løparskotest for mænd 2018

Löparsäsongen är äntligen här och med det Sportamores stora löparskotest av vårens nyheter! Her er de, der fik testpanelet til at forlænge efter at have sat sig ud i sporet.

Det her er testen fra 2018. Klik her for at se løparskorna for män som är bäst i test 2020!

Når folkeskolen går i gang, solen går ned, og dagene bliver lysere, så er der masser af liv på allvar. Vi er ikke ensamma om att längta efter att få snöra på oss löparskorna och sätta fart på benen. Men det gælder om at have udstyr, der hjælper dig på traven og sæsonens vigtigste køb for alle, der ønsker at springa er uden tvekan skorna. De skal føle sig trygge, finde den rette støtte og få dig til at ville springe. Vores mange testpersoner har sneget sig ind på sæsonens hotteste modeller, så du kan få tips og råd til vores skoinköp.

HÄR hittar du vårens löparskotest för damer 2018.

Innan du väljer märke och modeller har löparskoexperten Dorjan MajstorovicAdidas 3 snabba löparskotips som förhöjer upplevelsen av dina nyinköpta dojor.

#1 Snöra rätt

Oftest er løparskor snörade hela vägen förutom det sista hålet när du plockar upp dem ur kartongen. Er du sugen på at låsa fast hälen lite bättre så kan du snöra även det sista hålet. Avancerede löpare utnyttjar det sista hålet när de gör en "löpknut", kolla YouTube för videoinstruktion!

#2 Håll skorna fräscha och fina

Torka bort all smuts direkt efter löprundan och använd gärna skorengöring. Vill du köra på ett husmorsknep är det däremot ett bra trick att borsta skorna med diskmedel blandat med bakpulver. Vita sulor blir direkt krispiga igen!

#3 Spring i løparstrumpor

Tennissockor du hade på skolgympan är döden för fötterna om du blir varm under löpningen. Bomull håller kvar fukten vid foten, vilket ger skoskav. Invester i et par funktionsstrumper lavet af polyester, viskos eller som har ull i sig om du vill ha något varmare.

VI HAR TESTET VORES NYE LØBESKO - DE LÆKRESTE MODELLER TIL MÆND!Overview_running

Asics Noosa FF 2 - Sitter som en smækSE_ASICS_HERR.jpg

Märke: Asics

Model: Noosa FF 2

Rekommenderat pris: 1 595 kronor

Størrelse: Ganska liten i storlek, gå upp en hel storlek från din vanliga.

Bredd: Den føles hverken overdrevet smal eller bred uden meget standard.

Vikt: Med 252 gram placerar sig skon i nedre viktspannet, även om det så klart finns lättare skor.

Passform: Med ret størrelse er pasformen meget skøn og behagelig. De sidder så pass bra at du kan springa i dem utan strumpor.

Komfort: Som sagt er insidan mjuk nog att möjliggöra löpturer utan strumpor. Meshtyget i ovandelen känns skönt mot foten samtidigt som hälkappan är mjuk men ändå stadig.

Ventilation: Du kan virkelig mærke vinddraget gennem ovandelens meshtyg. Hvis du planlægger at bruge dem under årets kolde måneder, er det en stor fordel, men på forårskanten og sommeren bliver det superskønt!

Støtte: En neutral løparsko med skønt FlyteFoam som giver bra dämpning. De her skind kan du lugte snöra på dig även till de långa passen.

Kommentar: Opföljaren till den populära triathlonskon Noosa FF är äntligen här! Du behøver naturligvis ikke være en triatlet for at opskatta den her skons høje komfort, fina design och härliga löpkänsla. Den mjuka strumpliknande passformen gör den mycket bekväm att springa i, även utan strumpor och på långa rundor. Testpanelen uppskattade särskilt den ventilerande sömlösa meshen på ovandelen. Med en hældning på 10 mm er det intet for framfotalöparen, men det er en stabil og pålitlig sko for vardagsträning liksom de lite lugnare, längre passen. Den specialdesignede yttersulan gav superbt grepp på våta underlag och dämpningen FlyteFoam gav en mjuk och behaglig fotisättning. Alt er desuden pakket ind i et flot, stilrent design!

Craft V175 Lite - Mycket stöd och bra fästeSE_CRAFT_HERR.jpg

Märke: Håndværk

Model: V175 Lite

Rekommenderat pris: 1 195 kronor

Størrelse: Känns som att skon är lite, lite stor i storleken. Men det kan også bero på, at den opleves som relativt bred.

Bredd: Den er ganska generös på bredden, inte på ett exceptionellt sätt men absolut något för dig med breda fossingar.

Vikt: En del upplevde skon som aningen klumpig och tung, vilket blev påfrestande för benhinnorna.

Passform: Eftersom skon upplevs som något bred sänks tyvärr helhetskänslan. Passformen er virkelig ikke dålig och har du en fot som mår bra av mer bredd är det här förmodligen en vinnare.

Komfort: De testpersoner, som fik en forklaring, mente ikke, at komforten var i top. Men den type problematik er meget individuel. Testpersoner, der ikke oplevede noget problem, syntes, at skon var både blød og rund og gav en skøn dæmpning.

Ventilation: Du kender ikke nogen svalkande vind gennem tyget, når du springer, men med det sagt er det absolut en fuldgod andningsförmåga. Om du let blir varm om fötterna kan ventilationen vara i klenaste laget.

Støtte: Både støtte og fæstet er kanon! Hvis du holder fast i det gode underlag, bliver det et stort tryk i støddæmpningen, hvilket er et stort plus.

Kommentar: Det her er Crafts første løparsko nogensinde og Crafts nye storsatning blev något av en vattendelare. De som gillade skon tyckte mycket om den, medan andra inte alls vill höja den till skyarna. Redan efter 5-10 minuters löpning kände delar av testpanelen att skon var väldigt påfrestande för benhinnorna. Har du problemer med benhinnorna bør du altså leta efter en annan modell. Den stabila looken ger associationer till en riktigt rejäl löparsko, men väl på känns den inte riktigt så gedigen. Plösen i ett skumgummimaterial känns sträv och gjorde det knepigt att dra åt snörena riktigt hårt. I bevægelse gav den derimod grymt fäste på olika underlag och en tydlig, skön dämpning vid varje steg.

V175 Lite findes i vitt/svart, orange, blått, svart, blått og svart/vitt.

Adidas PureBOOST DPR - Skräddarsydd känslaSE_ADIDAS_PUREBOOST_HERR.jpg

Marke: Adidas

Model: PureBOOST DPR

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Størrelse: Storleken känns rimlig, kanske aningen mindre än true to size.

Bredd: Skon kan se bred ud på foden men den føles ikke bred når du springer i den. Så føles den helt neutral, hverken bred eller smal.

Vikt: Behaglig vikt. Ikke ultralet, men tilstrækkeligt let til at det skal ses som et stort plus!

Passform: Ypperlig pasform. At skon passar så bra på många sorters fötter beror nog mycket på det stretchiga tyget på ovansidan, som rätt och slätt formar sig efter foten. Som skräddarsydd.

Komfort: Passformen skaber forudsætninger for en høj komfort, som skon sedan förvaltar. Så sköna! Dampen er også værd at slå et slag for. Jo mere energi du giver, desto mere får du tilbage. Det her er förstås avgörande för en löparsko, men det gör också modellen mycket trevlig att gå i.

Ventilation: Behaglig, lagom temperatur gennem hele passet.

Støtte: Skon er neutral, virkelig neutral. Præcis som at overdelen tilpasser sig efter formen på din fot, følger underdelen og dämpningen derefter. Den forsøger ikke at styre dig til noget hold eller ge ett anmärkningsvärt stöd vid någon slags pronering.

Kommentar: Det her er en neutral sko, som følger sin pasform efter din fot og lige så følgeramt svarer på det löpsteg du ställer den inför. Känslan blir skräddarsydd. Pressar du på och ökar takten hänger skon med och ger en perfekt dämpning. Tar du ned tempot i promenadtakt följer skon med och ger ett behagligt steg utan att trycka på med för mycket dämpning. Perfekt! Den stickade ovandelen är mjuk men sitter absolut inte "för mjukt" på. At innersulan er utbytbar och designen på skon både subtil och snygg, gör PureBOOST DPR till ett par vinnarskor.

Adidas PureBOOT DPR findes i blått, svart/grått, grått, ljusgrått, grått/svart/vitt, gult/blått, gult/svart, guld/beige.

SHOPPA HÄR: Skor til dig med neutralt löpsteg

Saucony Guide ISO - Stabila med grym passformSE_SAUCONY_HERR.jpg

Märke: Saucony

Model: Guide ISO

Rekommenderat pris: 1 595 kronor

Størrelse: Storleken är perfekt. Det er ikke noget at klage over.

Bredd: Også bredden er præcis lagom.

Vikt: Det er ikke den letteste skon men med tanke på hvor stabil den føles på er det ingen nackdel. Med viss tyngd kommer också en hel del funktion.

Passform: Sitter verkligen där den ska utan att du behöver knyta åt för hårt, vilket är ett stort plus. Den føles også stabil og smuk omkring fotleden.

Komfort: At den sidder som en smæk gør den oundvikligen også meget komfortabel. Støvdæmpningen er lidt blød, selv om Saucony gerne ville kunne kramme lidt i hulen. Inga tendenser til skavsår ens hos de testare som vanligtvis får det efter första gången i en ny sko.

Ventilation: Inte svettigt men inte heller kallt trots att skon testades i minusgrader. Med andre ord en utmärkt ventilation!

Støtte: Fantastisk støtte. Stabiliteten leverede på toppnivå på både plana asfaltsvägar, grus och skogsvägar.

Kommentar: Hvis du leder efter stabila skor med rejält stöd är det här skorna för dig. Ikke ens lange rundor på asfalt kändes slitsamma med de här på fötterna. Visst väger de något mer än övriga skor i testet men vikten är verkligen motiverad. Her får du som kender dig instabil hjælp på traven. Passformen er desuden formidabel! Känsliga fötter kunde springa länge redan första gången utan att skorna gav skavsår eller kändes osköna. De her er perfekte allerede fra start. Kort og godt en stabil og bekväm sko som gjord att springa i.

Under Armour Hovr Sonic NC - Magiskt sköna för sann löparlycka!SE_UA_HERR-1.jpg

Märke: Under Armour

Model: Hovr Sonic NC

Rekommenderat pris: 1 295 kronor

Størrelse: Storleken håller vad den lovar. Under Armour har haft en tendens til at være något små i storleken men de här är kanon.

Bredd: Helt normal bredd åt det smalare hållet, vilket enbart ses som positivt. Det giver en hurtig og smidig følelse.

Vikt: Ved første anblick kan skon se tyngre ut än vad den faktiskt är. Vel på er det en superlätt sko som du knappt kommer känna när du springer.

Passform: 10 af 10! Det er en ren fornøjelse at få kuta i disse skor. Passformen er magisk. Varken klämmer eller føles klumpiga. Også du, som er lang og stor, vil føle dig let og smidig med de her på fødderne.

Komfort: Testpanelet ved knap, hvad mere man skulle kunne forvente sig af en løparsko. Det her er fantastisk! Inga skavsår, ingen tå som får stryk. Grymt helt enkelt.

Ventilation: Threadborne-materialet er ikke bare pænt, det ventilerer utroligt godt. Holder foden sval under hele løpturen og føles også frisk efter passet.

Støtte: Helt normal stabilitet i denne sko. Har du neutralt løbesteg, behøver du hverken mere eller mindre fra et par løparskor.

Kommentar: Hovr Sonic NC. Læg det navn på minnet, for den her skon gulvade testpanelen. True to size, fenomenalt sköna och riktigt drömmiga att springa i. Nej, det er svårt att hitta något negativt med de här skorna. Ren och skär löparlycka! Sulan känns skön genom hela löpturen utan att bli varken svampig eller stum. Materialet på skindet er pænt og funktionelt. Skon andas och känns inte instängd, snörningen klämmer inte åt. Det eneste mulige minuset er den krispiga vita färgen. Hvor pæn den end er, så er det ikke den mest praktiske farve på en løparsko. Særligt ikke en slaskig vår i det nordiska klimatet. I øvrigt bliver det et skyhøjt betyg med plus og stjerner i kanten.

Nike Zoom Pegasus 34 - Givna för motionslöparenPegasus_34_Nike

Märke: Nike

Model: Zoom Pegasus 34

Rekommenderat pris: 1 195 kronor

Størrelse: Nike-sko er generelt små i størrelsen, og disse er intet undtagelse. Hvis du tænker på det, når du vælger størrelse, og også tager en halv eller en hel størrelse større, bliver de perfekte.

Bredd: Lille sko, der trods alt er komfortabel og også er god på brede fødder. Flywire-snøringen gør, at skon enkelt kan tilpasses efter foden.

Vikt: Med tanke på at den ikke føles avskalad i sit design (sulan er til eksempel rätt tjock) blir känslan att det är en väldigt lätt sko.

Passform: Vældig god pasform. Flywire-designen gør, at skon føles som om den er lavet til bare din fod og holder alt på plads väldigt bra och sömlöst.

Komfort: Superskønne sko. Inga skav eller ens antydan till skav efter vare sig första, andra eller tredje passet. Skon formar sig som sagt meget bra efter foten och inga sömmar eller hårdheter stör när du är ute och springer.

Ventilation: Små hulstrukturer på ovandelen giver god ventilation. Känslan är luftig trots att den sitter rätt tight.

Støtte: En ganske smal sko med høj sula og højt hälparti kommer ju med vissa risker. Men det blev ingen felsteg eller stukninger, så stabiliteten får et gott betyg. Materialet i sulan føles meget dämpande och mjukt att springa på.

Kommentar: En frisk løvsko som føles helrätt till vårens och sommarens löparrundor, dessutom till ett mycket överkomligt pris. Her får du mycket funktion för pengarna. Nike vet hur man gör bra och snygga skor och den här är inget undantag. Når du kører på dig Pegasus så forstår du hvorfor det har blevet en sådan elskad og klassisk sko. Designet fanger øgat og det føles som om du studsar fram når du springer. Det her er en given værdi for motionslöpare som vil have et sikkert kort uden for meget finesser til en rigtig bra pris. Tænk bare på at beställa en halv til en storlek större för bästa komfort och passform.

Zoom Pegasus 34 findes i blåvitt, svartvitt, blå/lila, svart, blått, ljusblått og svart/rött.

SHOPPA HÄR: Alle vores løbetasker til mænd

Asics Gel 451 - Til dig med fart i blickenSE_ASICS_GEL451_HERR.jpg

Märke: Asics

Model: Gel 451

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Størrelse: Normal i størrelsen mod det større.

Bredd: Trods at de ikke er særligt brede, passer de også dig med brede fødder.

Vikt: Lätta och sköna! Perfekt til korte rundor, da du vil have noget, der giver känslan af at flyga fram.

Passform: De her funkar som sagt også for dig med breda fötter. Passformen er bra og det känns skönt att springa, inga skavsår ens efter första rundan. Desuden er der en smule støtte i hovedet.

Komfort: En let fornemmelse i kombination med en blød, smidig pasform og et Boa-system (snoren, som du ikke behøver at knibe, uden at skrue på) gør, at de her skind sidder godt. Men de kommer som mest til sin fordel under korta rundor.

Ventilation: Ventilationen er klart godkendt, og den giver også varma fötter svalka efter svettiga löpturer.

Støtte: Boa-systemet gør at skon sitter bra runt foten, men det här är inte skon för den som pronerar eller liknande. Er det hurtig löpning på agendan är det här skon för dig! Perfekt til interviews og konkurrencer.

Kommentar: Det mærkes, at Gel 451 er lavet til hurtig løbning, den er som allra skönast under kortare rundor då du vill trycka på lite extra. Boa-systemet er beregnet til at placere foden, så den bliver virkelig let og fleksibel. Trods at sulan er omönstrad ger den bra grepp på olika typer av underlag. Du kan sikkert skubbe på uden risiko for, at foden føles ustabil. På minussiden havner designet, som ikke er den mest stilrene. Grälla färger i kombination med Boa-systemet gör dock de här dojorna perfekta för löparnörden!

Nike Zoom Fly - Snabba som vinden!SE_NIKE_ZOOMFLY_HERR.jpg

Märke: Nike

Model: Zoom Fly

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Størrelse: Den erfarne Nike-løber kommer til at kende igen størrelsen. Den drivne løber, der ønsker nærkontakt, kommer tilbageras "verklig" storlek. Du som vil have lidt manöverutrymme och minimera risk för blånaglar tar ett halvt nummer större.

Bredd: Inget att orda om, skon är normalbred.

Vikt: En riktig lättviktsracer. Profilen med en ganska uppdragen och grafiskt homogen sulkonstruktion ger sulan ett relativt tungt utseende men låt dig inte luras, det här är en dojja som klår de flesta vid invägningen.

Passform: Grymt skön känsla när du stoppar i foten. Tidiga Fly-modeller kunde stundtals kännas lite väl frikostiga med flexibilitet och utrymme i ovandelen, men den här sitter som en smäck. I kombination med sulkonstruktionen gør den også et rigtig godt job i at holde fødderne på plads og samtidig levere en let og följsam følelse.

Komfort: Gjorde et bra jobb under samtliga testpass, riktigt sköna! Plus for en god opdækning med mulighed for at fordele trykket over foden og en skøn ovandel, der smitter af på gulvet, så du kan få god kontakt og løbe uden at gå i stå.

Ventilation: Intet at klage på her. Skon gör ett fullgott jobb med att ventilera bort överskottsvärme och fukt från foten under löpning.

Støtte: Givet sin fremadluttede karakter og tydelige racerambitioner giver Zoom Fly förvånansvärt bra stabilitet. Sulkonstruktionen er baseret på en komfortabel og støttende løbefunktion, hvor fødderne føles let og behageligt at løbe med. En svårslagen kombo av löpkänsla och lagom stabilitet.

Kommentar: Når regnestykket fra det udførte hurtige look lagde sig hos de dele af testpanelet, som tidligere ikke har været fans af racerskor, var det en fantastisk positiv oplevelse. Skorna levererade både en fin löpkänsla och det stöd och den komfort som behövs för att kunna använda dem till rätt frekvent löpträning. De her skorna är gjorda för fart, vilket märks, och de kommer till sin fulla rätt i varmare temperaturer (eller på löpbandet) då du inte behöver oroa dig för underlaget. De har alle chancer for at blive trogna kamrater under löpsäsongen 2018 - i synnerhet för dig som vill kapa minuter på ditt personbästa.

Zoom Fly fra Nike findes i blått, svart och svartvitt.

Adidas UltraBOOST Uncaged - Som at springa i strumporSE_ADIDAS_ULTRABOST_HERR.jpg

Märke: Adidas

Model: UltraBOOST Uncaged

Rekommenderat pris: 1 795 kronor

Størrelse: Storleken är klockren. Adidas plejer at være omtrent en tredjedel mindre i størrelsen, men de her var midt i prikken.

Bredd: Normal i bredd men lästen gör att den inte är ultimat om du har en rätt bred alternativt smal fot. En bred fot kan hamna runt om sulan och risken finns att du får skavsår under fötterna. En mindre fot får ikke samme stabilitet eller komfort og risikerer at glida runt.

Vikt: Lätta skor som ger ett skönt och behagligt löpsteg.

Passform: Den sockliknande passformen anpassar sig efter foten i stället för tvärtom. Suverænt!

Komfort: Komforten i ovandelen og dämpningen i sulan gør det mere end behageligt at springa oavsett om det er en på en grusväg eller asfalt.

Ventilation: Med tanke på skons materiale så tror man, at det skal være kallt at springa i kyligare temperaturer, men skon håller värmen galant. De føles ikke heller varma under ett svettigt intervallpass på löpbandet.

Støtte: Overraskende bra stabilitet med tanke på sockkonstruktionen. Skon sitter där den ska och foten glider inte runt i skon.

Kommentar: Sommarens skönaste sko? Med tanke på passformen, sulans form og den grymme ventilation tror vi, at den her bliver en favorit, når temperaturen kryber opad. Komforten er virkelig suveræn, hvilket har meget at gøre med, hvordan skon former sig efter foden, og at den føles så let. Det bliver næsten som at springa med en strumpa - fast en som ger dämpning och stöd. At skorna är en fröjd för ögat gör dem utmärkta även till vardags. De her skorna vill du inte ta av dig i första taget.

UltraBOOST Caged er i sort med røde detaljer, gråt og hvidt.

LÄS MER: Test: 8 nye løvstikker til mænd

LÄS MER: Vores bedste træningskor til mænd 2018