Vårens stora löparskotest 2018 för damer Image

Voresens store løparskotest 2018 for damer

Det er en forårsting! Nya löparskor är ett lika säkert vårtecken som vitsippor. Vores testpanel har sprunget i årets nye løpartikler - her er deras favoritter, som er bedst i test.

Det her testet er fra 2018. Læs vores STORA test af løpartikler til kvinder 2020!


Det sikreste vorestecknet er et af de nye løparskor hjemme på skohyllan. Når du skal købe nye løparskor, er det meget at tænke på. Hvis du har ramt et mærke, der passer dig, så er det ofte en god idé at fortsætte med samme mærke og størrelse, som du vil have. Skal du derimod teste något nytt behöver tänka till innan du köper ett par nya löpardojor.

- For at finde den rigtige løbesko er det vigtigt at gå ud fra, hvilken type af rundløb du vil springe i, hvad det er for underlag, og hvad du har for tidligere erfaringer som løber, siger Dorjan MajstorovicAdidas.

Hvad adskiller forskellige løbesko fra hinanden?

- Alle løbesko kommer med en vis løbestil og fot i åtanke. Ofta taler man om stabile skor og neutrale skor, hvor man mener, at støtten i skon spiller en meget stor rolle. Jeg synes også, at materialet i skon er vigtigt. Nogle typer sulor holder bedre i kolde temperaturer end mange andre sulor og gummit säkrar också ett grymt grepp även på blött underlag.

Nogle siger jo, at det er godt med stabile skorstene, der sparer knogler, og andre taler stadig om barfotaskor. Hvordan er det egentlig?

- Det gælder om at gå fra dig selv som løber. Det vigtigste er, at skon er bekväm på din fot och för din löpning i den miljön där du brukar springa. Nogle af løbeskoene elsker deres barfotaskærme, andre løbesko kræver ekstra støtte og dæmpning, for at løbeskoene skal føles bra. Du får testet dig frem på den rundan du bruger springa for at veta vad som er det ultimata for dig.

Skal jeg have flere end et par løparskor?

- Verkligen! Hvis du vil springe på både asfalt og ude i skoven, så findes der det forskellige skomodeller, som passer de forskellige løprundor bedre og gør dem roligere. Hvis du springer på både vintern och sommaren kan det vara skönt att ha en sko som fläktar och en som stänger ute kyla. Hvis du både træner og konkurrerer, kan en lettere sko være helt rigtig, hvis du vil slå en personbästa, mens en mere velkendt sko bliver optimal under de lidt langsommere træningsture. Den lettere skon kan du også have under intervaller og backträning.

Skal jeg vælge min almindelige størrelse, som jeg har på sneakers også på løparskor?

- Mange gange funkar det, men många behöver faktiskt gå upp en halv storlek i löparskor.

VI HAR TESTET VORESENS NYE LØPARSKOR - HETASTE MODELLERNA FÖR DAMER!

löparskor dam 2018 test

Vi har testet de lækreste nyheder fra alle de største mærker.

Superstabila springälsklingar

nike

Märke: Nike

Model: Zoom Fly

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Størrelse: Du ved måske allerede, hvilken størrelse du har i Nikes løbesko, og så kan du tage den, du plejer at have. Hvis du ikke er på Nike, kan du gå op i en halv størrelse mod din normale.

Bredd: Normal i bredd, så har du ikke väldigt breda fötter kommer de här sitta bra.

Vikt: Extremt lätt sko för att vara en löparsko som trots det är riktigt bra uppbyggd. Skorna väger i princip ingenting och är lätta att packa ned i träningsväskan.

Passform: Den sidder bra på foten och ger bra stöd när du springer, vilket är skönt för ben och knän. Billedet ligger velplaceret i skyggen under hele løpturen. Skorna har ett bra grepp både på löpbandet och utomhus.

Komfort: Superskøn! Har du ret størrelse sidder den perfekt og på noget sätt blir skon bara skönare och stabilare ju längre du springer. Det eneste, der trækker ned betyget, er, at skon er så opbygget, at den føles lidt konstig at gå i, før du begynder at springe.

Ventilation: Tyget på ovansidan av skon gör att du håller dig sval under hela löpturen och ventilationen är grym. Ingen følelse efteråt af at foten är svettig efter att ha varit nedtryckt i ett par skor under ett hårt löppass.

Støtte: Mjukt og slidstærkt Lunarlon-skum giver god dæmpning. Du får det støtte, du også behøver for længere strækninger, den her holder for flera mils löpning, om du gillar långdistans.

Kommentar: Det her er en løparsko som passer de fleste, uanset om du lunkar en kilometer eller gassellikt flyger fram flera mil i sträck när du är ute och springer. Vi liker at innersulan kan bytas ut, så at du kan bytte til en annan sula som passar dig bättre. Skon är väldigt uppbyggd och stabil men känns trots det lätt och inte alls klumpig. Den sidder som en smäck på foten och ger härlig löpkänsla, däremot är skorna väldigt ventilerade och därför kalla när det är kallt utomhus. Plus i kanten for enkel men stilren design som gør at du føler dig snygg. Alle små detaljer, som Nike har tænkt på, gør virkelig forskel, alt fra den specialdesignede næstintill sömlösa Flymesh-överdelen til designen på sulan.

Favorit for breda fötter

saucony

Mærke Saucony

Model: Triumph ISO 4

Rekommenderat pris: 1 895 kronor

Størrelse: True to size, så du kan lugte beställa din vanliga storlek.

Bredd: Normal til noget bred og det bløde materiale er meget forlænget, hvis du har brede fødder og lader fødderne få plads ordentligt. Derimod er den ikke så bred, at du med normale eller smala fødder halkar runt inne i skon.

Vikt: En lätt sko med bra passform som känns kvick trots att den ser lite klumpig ut. Lige når du snørat på dig skorna märker du att de är lätta och bekväma.

Passform: Passformen er god, og den lette vægt og smidighed gør det let at springe i skorna. At det ikke bliver toppbetyg beror på at det kring ankeln, högst upp vid snörningen, töjer sig en del så att skorna blir lite breda. Knyt ordentligt er vores råd!

Komfort: Kanonskønne sko, som bliver skønne og skønne, når du bruger dem. Funkar super som både löparsko och till vardags, du kan utan problem ha på dig dem en hel dag utan obehag.

Ventilation: Materialet er tilpasset til svedtransporterende og gør, at skindet er behageligt at have på. Du bliver hverken for varm eller svullen om fødderne, når du springer.

Støtte: En neutral sko, der giver ultimativ støtte. Hele foden får støtte og trods at den er så pass dämpad får du bra kontakt med underlaget när du springer. Du får god kontrol over stegen med denne sko.

Kommentar: Du som vil have meget støtte og måske har fødder som kræver lidt mere vidd i løparskon kommer til at älska den här modellen. Skon följer foten och sitter som en smäck från första användning, du behöver inte gå in dem alls. Saucony-skorna ger väldigt bra grepp på både asfalt och på löpband och det är verkligen en kanonsko om du springer på blandade underlag. Designet er lidt trist, men farven gør dem lette at matche til alt i løpargarderoben.

Maksimalisme, når den er bedst

Hoka

Mærke Hoka One One

Model: Clifton 4

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Størrelse: Tag samme størrelse, som du plejer at have i løparskor! Men tænk på, at det skal findes lidt plads endnu.

Bredd: Det er en noget bredere sko end normalt. Anledningen er, at du skal få plats med hela foten i skon på ett sätt så att foten sjunker ned i sulan i stället för att stå uppe på.

Vikt: Let trods at den har så tyk sula. Låt inte looken skrämma dig, modellen är något helt annat än andra löparskor.

Passform: Enormt skönt på! Den sidder på en flot måde og vil du have rigtig god komfort og springer meget er det her en suveræn værdi.

Komfort: Det her er en DRÖM. Hundrede procent komfort. Bättre än så här blir det inte. Heja Hoka One One!

Ventilation: Den ventilerar bra uppe på foten, men du blir aningen varm i de här löparskorna precis som i alla andra.

Støtte: Den giver et meget kraftigt tryk og er en drøm for dig, som vil have dæmpning. Ska ben och knän orka när du springer långt är det här ett bra val, men också för dig som är blåbär på löpning och kanske är överviktig. Sulan er alt på den her skon, som støtte og komfort og uden at blive tung.

Kommentar: En tredjedel af alle skor som Hoka One One sælger er Clifton - den er med andre ord älskad av jättemånga. Og det er let at forstå hvorfor. Det er den absolut fedeste model på markedet, men den er alligevel let at springe med, hvilket gør den til en superbra værdi for alle, der får ont i knäna, når de springer, fordi du får færre G-krafter op i knäna af den ekstremt dämpade sulan. Her er det "funktion før mode", der gælder. Men selv om du først tror, at de er fula, så vil du blive kär i dem, når du väl springer i dem og til sidst vil du tycka att skorna känns som rymdskepp på fötterna som gör att du flyger fram.

Letvægtssko til triatlon

asics

Märke: Asics

Model: Noosa FF 2

Rekommenderat pris: 1 595 kronor

Størrelse: Skon er väldigt liten i storleken, det räcker inte med att gå upp ett halvt nummer, du behöver gå upp minst en hel storlek, kanske en och en halv. Det er dog ingen nyhed gældende bare Asics.

Bredd: Den er verkligen smal, så föredrar du en smalare sko så funkar den nog bra för dig. Skon är smalast i hälen och framme vid tårna. Har du breda fötter är det här ingen perfect match.

Vikt: Wow, hvilken let sko! Det er fordomligen det første som kommer til at slå dig, for den er fjäderlätt! Det er hårdt ikke at slæbe rundt på masse ekstra vægt, når du er ude og springer. Den lille sulan og den forreste del af skindet, som kun er en lille smule blandet, forklarer også den lette vægt en del.

Passform: Passformen er smal og trång, så har du ikke smala fötter er det her ingen vinnare. De blir mjukare allt eftersom du använder dem, men om du gillar skor som du knappt känner att du har på dig är det här fel modell, för den signalerar närvaro konstant under löpturen. Den føles lille fra hæl til tå, men føles ekstra lille i hælen, fordi den er hård lige der. Men vi synes, at passformen også ved tårna er for smal, så pass at tårna drar en lättnadens suck när du knyter av dig skorna.

Komfort: Sitter ret hårdt og ikke så komfortabelt. Også sulan er ret hård, hvilket gør den til stum for asfalt, også om den mjuknar lite under rundan. Plus for, at den sidder ordentligt på plads og ikke klapper alt sammen. Kan kännas som att skon går högt upp vid hälen också, vilket skaver. Du behöver ha tålamod med passformen, den blir bättre med tiden.

Ventilation: Skons kanske bästa egenskap. Et net, der strækker sig over hele ovansiden af skon, er åbent og luftigt og giver skon superbra ventilation. Meshen gør skindet så åbent, at det bliver meget koldt, og blåser det så kommer det blåt ind i skindet, hvilket gør det suverænt til sommeren!

Støtte: Skon känns neutral och balanserad och ger dig kontroll när du springer. Den hårde hud gør også, at foden virkelig holdes på plads, hvilket giver en stabil følelse. Sulans bredd och form gör att foten inte faller över åt något håll utan hålls stabil.

Kommentar: Stort plus for ventilationen og designet. Vi kan lide, at den klistrer ud og ikke ser ud som alle andre løparskor. Det pæneste med skon er sulan, som går fra lila-blått vid hälen till rosa framåt tån. Snygga färger utan att göra skon särskilt feminin. Den føles frisk og cool. Skons innersula går att ta ut, vilket är bra om du vill lägga i en egen sula eller rengöra den. Greppar dessutom underlaget bra. Perfekt til dig, der er en af de løbere, som vil have en lettere sko til for eksempel intervaller, løb eller triatlon. Eftersom den har så lidt dämpning kräver den mer av dig som löpare.

Årets nykomling!

Craft

Märke: Craft

Model: V175 Lite W

Rekommenderat pris: 1 195 kronor

Størrelse: Tag din almindelige størrelse, så bliver det bra längd.

Bredd: De er noget smala i passformen og det bliver desværre ikke bedre om du går op i størrelse. Derfor bør du undgå disse om du har breda fötter.

Vikt: Trots hyfsat kraftig sula är det en lättviktare, perfekt för både foten och träningsväskan.

Passform: Som tidligere nævnt har V175 Lite W en smal passform, som virkelig krammer til foden. Du som har bredare fötter bör undvika den här modellen eftersom den annars kommer att klämma åt fotbladet en del. Med andre ord en perfekt sko til dig med smala fødder.

Komfort: Skon har en rigtig bra sula som ger fin stötdämpning och den känns inte det minsta stum när du springer. Du får desuden et godt greb uanset underlag i de her godingar.

Ventilation: Ventilationen er på toppen i de her løparskorna, også når du springer på løparbandet på et varmt gym. Ovandelen andas bra och fötterna känns inte otäckt instängda efter en varm löprunda.

Støtte: Mycket väldämpad sula trots att det är en lättviktssko. Passar väldigt bra för en löpare som efterfrågar en sko med mycket stöd.

Kommentar: Det her er Crafts allra första löparsko någonsin - och de har gjort ett jättebra jobb! Enkel, men alligevel avanceret. Själva modellen är väldigt ordinär i designen och sticker inte ut mer än den gula, pigga färgen. Det er en superbra løvsko til den lille fod, som også er meget allround, fordi den fungerer både på løvbånd og udendørs. Skon passar både för svettiga intervaller och längre rundor då den ger ett väldigt fint stöd med sin rejäla sula och det faktum att den andas bra. Stort plus, at den er så let. Innersulan kan plockas ut, vilket vi tycker om eftersom möjligheten då finns att kunna sätta i egen sula om behovet finns.

Pålitlig løparsko som passer de fleste

Mizuno

Märke: Mizuno

Model: Wave Rider 21

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Størrelse: Du får gå op i en størrelse i de her løparskorna eftersom de er små i størrelsen.

Bred: Det er en noget bredere model, så den føles skøn i bredden for de aller fleste. Du med uttalat smala fötterna kan möjligtvis tycka att den känns lite för generös i vidden.

Vikt: Let sko med bra passform som smiter åt runt foten. Den kan opleves som lidt klumpet i looken, men når du provar den, er den ikke fuldt så klumpet, som den ser ud til at være.

Passform: Skon sitter bra på foten och är något bredare framtill, så det finns ordentligt med utrymme för tårna. Sulan har bra dämpning och är mer åt det stabila än neutrala hållet. Snörningen sitter kvar och går inte upp, så du behöver inte knyta dubbelknut. Kramar åt skönt runt hälen. Bekvem at springa i oavsett om du kör ett kortare pass på några kilometer eller en längre tur över milen. Skon sitter på plats hela löppasset.

Komfort: Betyget dras ned något av att sulan är lite stum och hård, vi hade önskat en något mjukare sula. Annars väldigt skön sko!

Ventilation: Meget god ventilation oppe på skorna, hvilket er rart, når du springer både ude og inde. Fötterna blir dock lite varma, som alltid när man är ute och kutar.

Støtte: Skon giver meget god støtte til fødderne og er stabil. Vi synes, at skon passer godt til en person, der behøver lidt mere støtte end en neutral sko.

Kommentar: Hvis du bare har en løvsko hjemme, er det her en god værdi, for den er meget allround og pålidelig. Känns nästan lite old schoo, för det är många som tycker att det är så här en bra löparsko ska vara. Skon sitter väldigt skönt på och kramar åt skönt runt fot och häl. Let og behagelig ventilation. Oplever at skon har en mere stabil dämpning end neutral, og at skon er något bredare framtill än andra skor jämfört med Nike och Adidas. Gillar den stabila känslan som håller foten på plats utan skavsår och gör att ben och fötter känns snabba och pigga. Plus for de glada färgerna på skon, det enda som drar ner är att den ser något klumpig ut och känns lite gammeldags.

Designvinnande tjejsko

adidas

Märke: Adidas

Model: Pureboost X

Rekommenderat pris: 1 795 kronor

Størrelse: Den er snudd på true to size men er du mellem to storlekar, ta den större så att den sitter skönt när du springer. Aningen lille i størrelsen altså.

Bredd: En løvsko, som er meget lille, specielt omkring fotens midte. Du kan kæmpe for at komme i, og vel på så kramar skon åt väldigt hårt och inte speciellt bekvämt.

Vikt: Skon är lätt och tynger inte ner dina steg. At springa på Adidas kända Boost-skor är verkligen som att springa på moln!

Passform: Skon har en bredare sula i framfoten och ett följsamt fotvalv som kramar om foten, vilket gör att passformen kring mittfoten upplevs som väldigt tight. Derfor passer de her skinner perfekt til dig, der har lidt små fødder. Ud over det har kjolerne en følgerigtig pasform, som virkelig rammer hele foden.

Komfort: Komforten er virkelig fænomenal! Det er lige så godt at hoppe i den første gang, du springer i den som sidste, og det holder i flere år. Perfekt til at runde milen, og den er fremragende til både byrundturer og ture ude i skoven. Uanset hvad du gør, kommer du til at mærke skoen, lette og natte og gøre, så løbet føles enkelt.

Ventilation: De her skove er ikke de mest ventilerende. Fødderne koger ikke i dem, men strumporna bliver definitivt blöta och fötterna varmare än vanligt. Dock är de sköna att ha när det är lite kyligare utomhus, du behöver inte oroa dig för att frysa om fötterna.

Støtte: Det er en sko for dig med neutralt løbesteg, men de giver trods det et väldigt gott stöd för foten. Ovandelen på skon stabiliserar och kramar åt foten så att du inte trampar snett.

Kommentar: Självklart ska du inte välja löparsko efter utseendet, men det här är de snyggaste löparskorna vi någonsin sett och vi älskar "hålet" under hålfoten och de fina detaljerna. Wow! Adidas siger, at de tog rammen om den her skon, efter at kvinder sætter ned fod i et løbesteg, og vi synes, at de passer perfekt til asfaltslöpning. De har en skøn, responsiv dämpning og den tighta passformen ger stöd och stabilitet trots det mjuka, stickade materialet. De føles meget lette og lette, og du kommer til at ville have dem, selv når du ikke springer. Behöver du däremot mycket support och gillar att springa långt, behöver du en mer stödjande löparsko än den här. Vanliga Adidas Ultraboost är faktiskt snäppet vassare funktionsmässigt, även om de här är snyggare.

Lila läckerbitar

skechers

Mærke Skechers

Model: Dame Go Run Ride 7

Rekommenderat pris: 1 345 kronor

Størrelse: Den her skon er normal mod det større hållet. Køb din almindelige eller en halv størrelse mindre. Det er først og fremmest rammen, når det mærkes, at størrelsen er lidt generøs og til eksempel Adidas og Nike.

Bredd: Helt normal bredde på skon. Du kan også snøre skorna helt hårdt for en stram pasform om skon eventuelt skulle kännas pyttelite bred.

Vikt: For att vara en löparsko väger den här ovanligt lite. Sulan känns ihålig och blir därför superlätt.

Passform: En sko som absolut ikke sidder dårligt, det varken skaver eller klämmer någonstans. Men som ikke heller imponerar på något sätt. Slår du op en ordinär, lagom bekväm passform i ordboken är det en bild på den här skon.

Komfort: De er ikke osköna, men det er ikke heller en af de skönaste skorna i det här löparskotestet. Intet du længtar efter at snöra på dig och om du pronerar blir insidan av skon för sladdrig och instabil, vilket sänker komforten. Den føles også stum ved hulfoten.

Ventilation: En god ventilation, som måske ikke imponerer, men ikke heller gør dig besviken. Foten blir fort varm och du känner dig lite instängd, men ovandelen ventilerar bra. Fuldt godkendt.

Støtte: Det her er en fjerlet løparsko, som giver bra energi tillbaka i löpsteget. Trods det beskytter skon foten fint när du springer, du får bra stöd men den är smidig snarare än stabil. Det vil sige, at det rækker fint til dig med neutralt løbesteg, men pronerar du så får du ikke nok med støtte. Den paddeformede pløs er blød og fin og giver måske ikke direkte støtte, men blød og fin følelse. En sikker og behagelig sko.

Kommentar: Vi i testpanelet har både ris og ros at dele ud. Tyget er egentlig väldigt snyggt med en fin blårosa ton och ett fint mönster, men helhetsintryckt av skon är precis lika ordinärt som passformen och funktionen. Vi savner lidt finess! Tungan på skon är ovanligt mjuk och stretchig med en skumgummikänsla som känns väldigt härlig mot foten när du springer. Mange skor kan forsøge at komme helt ind i varmen lige der, hvor du trækker ud i snørena, men den her føles blød hele vejen igennem. Snörena har dessutom någon typ av stretch i sig som vi älskar! De går heller ikke op uden sidder som berget, du kan også knyta hårt utan att det gör ont. Ett par lätta och mångsidiga mängdträningsskor som duger fint, men som inte knockar oss av beundran.

Stickade och smidiga

reebok

Märke: Reebok

Model: Floatride

Rekommenderat pris: 1 595 kronor

Størrelse: Tag din almindelige størrelse, så kan vi næsten garantere, at skorna sidder som en smæk. Du behøver ikke gå op i størrelse for at undgå at tårna når ända fram i skon.

Bredd: En meget lille løvsko, som er smalast rundt om hovedet og i mellempartiet på foden. Har du bredare fötter samt en utstickande knöl på utsidan av fötterna kommer du att känna av det i de här skorna.

Vikt: Skorna är väldigt lätta och hela skon känns ganska smidig och liten i samband med den smala passformen och vikten. De føles ikke det mindste klumpiga.

Passform: Skorna har en aningen smalare passform. Den sømløse ovandelen sidder ekstremt skönt på foten och du får inte det där hårda trycket som en snörning annars kan ge ovanpå foten. Derimod kan gummimönstret på sidorna av skorna trycka åt på dig som har bredare fötter.

Komfort: Skon var väldigt skön från första stund och dämpningen är en dröm, perfekt för dig med ett normalt löpsteg. Har du derimod nogen form for pronationsproblem, er de ikke lige så bekväma at springa i.

Ventilation: Trods den stickade ovandelen med flera ventilationshål blir du varm om fötterna när du springer med skorna, speciellt inomhus på löpband. Hvis du undgår en varm fornemmelse, anbefaler vi dem først og fremmest for utomhuslöpning under våren.

Støtte: Den er dämpad, men inte så pass mycket att skon räknas som stabil. Den håller vad den lovar för dig med ett neutralt löpsteg.

Kommentar: Det her er en pæn og let løparsko, der passer mange, men den føles på noget sätt lite väl basic. Vi har den hellre ved powerwalks og hundpromenader end ved lange løpture. Nogle i testpanelet synes, at de ligger på grænsen mellem en sporty sneaker og en funktionelt designet løbesko. Skorna har ett bra grepp på fasta underlag, är mjuka, lätta och sköna på foten. Passar dig med ett neutralt löpsteg som främst tar korta rundor utomhus, inte till distanslöparen som suktar efter något utöver det vanliga. Plus for den sköna strumpliknande passformen som känns modern.

LÄS MER: Hvad er forskellen på Ultra Boost og Ultra Boost X?

LÄSMER: Nu tar Hoka One One över löparvärlden