Varför blir jag inte snabbare av min löpträning? Image

Hvorfor bliver jeg ikke hurtigere af min løptræning?

Har du løst et tag men slutat märka förbättringar? Vår löparambassadör Charlotte Arvered går igenom de vanligaste fallgroparna och hur du kan ta dig (läs: springa) ur dem

Att se tydliga framsteg under din träning är både motiverande och belönande. Men ibland händer något som gör att du slutar se förbättringar. Det kan være svært at forstå, hvad det er, der er gået snett. Hvilken tur at vores elitlöparexpert Charlotte Arvered (tidigare Karlsson) kan hjælpe til at räta ut alla frågetecken!

SHOPPA HÄR: Kläder och skor för löpning

Hvad er de mest almindelige løsninger, når jeg ikke forbedrer min løbestil?

- Det kan findes en rad forskellige anledninger. Du har måske ikke sat dig noget konkret mål og ved ikke rigtigt, hvad du faktisk vil præstere. Når du har det klart defineret for dig, bliver det lettere at lave en plan og mere motiverende at følge den, forklarer Charlotte Arvered og fortsætter:

- Du springer måske ikke nok ofte. Kontinuitet er A og O. Det findes ingen genveje. Det kan også handle om, at du har for lidt energi under dit træningspas. Får du i dig nok før et pas?

Hvor vigtigt er det med variation?

- Jätteviktigt. Varva lätta återhämtningspass med distans och intervaller, löpstyrka och rörlighet. Og du, glöm inte löptekniken. Med bra löpteknik springer du både mer effektivt och snabbare.

Hvor ofte skal jeg springe for at se forbedrede resultater?

- Det beror helt og holdet på hvilket niveau du er på i dagsläget. Udgå fra dig selv. Jeg har udviklet utroligt meget på at bare øge mængden. Når det ikke gik længere la jeg til kvalitet, og det på bekostning af mængden.

Kan min kost ligga till grund för att jag inte blir snabbare i spåret?

- Ja, absolut, omkostningerne har naturligvis en stor indflydelse. Det mest almindelige problem, som jeg tror, mange har med prisen at gøre, er, at man får lidt kolhydrater i sig. Hvis man skal orka springa behöver man ha kolhydrater. Jeg er ingen kostexpert, så jeg skal ikke stikke ut hakan for længe, men for min egen del kender jeg tydeligt, hvor vigtigt det er med kolhydrater. Jeg hopper aldrig over måltider, spiser lagad mat til frokost og middag. Der findes ingen genveje til optimal præstation. Du behøver balance mellem søvn, træning, næring, energi, væske og restitution.

charlotte karlsson_foto dennis auCharlotte Arvered, som er Sportamores løparambassadør, har masser af tips og tricks til dig, som vil se en tydelig forbedring i din løptræning.

Kan hvordan påvirker min opvarmning, at jeg ikke bliver hurtigere? Hvorfor/varför inte?

- Opvarmningen er såklart vigtig inför hårdare pass. Du skal absolut ikke springa hårt utan att ha värmt upp först. Så er der en risiko for, at du skader dig.

Hvad mere kan gøre, at jeg ikke ser resultat, og hvordan kan jeg ændre på dette?

- Testa dig fram. Hør på kroppen. All träning funkar inte för alla. Bare for at du ikke svarer på en type træning, behøver det ikke betyde, at du ikke svarer på nogen anden træning. Hvis indstillingen er god og positiv, har det en positiv effekt på præstationsniveauet.

Hvad er dine bedste tips til hurtige resultater inden for løb?

- Jeg tror ikke på hurtige resultater. Det må få ta tid. Att öka träningen markant kan ge snabba resultat på kort sikt men det straffar sig ofta med skador eller bakslag senare. Bättre att låta kroppen vänja sig successivt, gör inte för stora förändringar eller för många olika förändringar samtidigt.

SHOPPA: Kläder och skor för löpning

LÄS MER: Stortest af löparshorts