Varier løpingen din! Image

Varier løbingen din!

Du kan udvikle dig som løper ved at variere dine treningsøkter. Løpecoachen Kenth Svensson gir tips på enkle og morsomme løpeøkter.

Uansett hvilket mål du har med løpingen så er det herlig å føle at du utvikler deg og blir bedre med tiden. Men for at kunne udvikle dig så behøver du at utfordre deg selv.

- Tør å gi deg selv utfordringer under noen treningsøkter, det gjør ingenting om du ikke orker så mye eller så fort som du hadde tenkt deg. Det er bedre at forsøge sådan at du vet hvor mye du kan utfordre deg selv under et løp. For når du så springer løpet så kanskje du ikke tør, siger Kenth Svensson, som skriver en populær løbeblogg, inspirerer på Instagram og driver Löpcoach.se.

To effektive træningsprogrammer til at variere din løbetræning

1. Fartlek

- Ordet fartlek er faktisk et svensk ord, som også bruges rundt om i verden. Fartlek er som ordet lyder, at vi leker med farten litt mer uregelmessig enn hva intervaller pleier å gå ut på. Kanskje løper vi litt raskere mellom to lyktestolper, til vi ser neste bil eller oppover hver bakke. Bare fantasien sætter grænser! Dette kan være en bra måte å "tørre" øke farten ved noen tilfeller uten at vi føler oss presset i en mer strukturert intervalløkt, sier Kenth Svensson.

2. Korte intervaller

- Mange kan lide korte intervaller, da det altid er kort tid til hvilepause. Det stemmer i tillegg til at det blir en positiv måte å tenke på. Lengden på intervallene kan naturligvis variere, men prøv at teste de klassiske programmene 15/15 eller 30/30. Det indebærer, at du løber hurtigt i 15 sekunder og hviler i 15 sekunder, før du løber 15 sekunder igen, eller at du løber hurtigt i 30 sekunder og hviler i 30 sekunder. La et intervallsett være tre til fire minutter langt og løp to til tre sett med et par minutter hvile mellom hvert sett. Glem ikke at varme op først!