Världsmästaren i swimrun: Så tränar jag Image

Världsmästaren i swimrun: Så træner jeg

Forra året deltog Maja Tesch i swimrunloppet Ö till ö för första gången. Og vand. Her fortæller hon varför älskar den växande sporten och hur okomplicerat det kan vara att träna swimrun.

Alt fler upptäcker tjusningen med att kombinera löpning och simning. Maja Tesch, 26, fra Stockholm er en af mange, der er fastnat for sport, og viste sig at være en naturbegåvning. Forra året ställde hon för första gången upp i Ö till ö ihop med rutinerade Annika Ericsson. Da det 75 kilometer lange løb, som består af 65 kilometers løb over 26 øer og 10 kilometers simning i åbent vand, blev afklaret, stod de to som segrare i damklassen og kunne titulere sig Swimrun World Champions 2015. Nu står vinnarbucklan i Maja Tesch sjöbod på just Utö.

- Min familie har sommerhus på Utö, og alting begyndte for et år siden, da jeg og min kusine deltog i Utö swimrun. Jag började crawla två veckor innan tävlingen, vi var usla simmare, men vi slutade på fjärde plats och kvalade in till Ö till ö, berättar Maja Tesch.

utöPå Utö findes der mange muligheder for at simma i åbent vand. Foto: Privat

Da hennes kusin tackade nej till sin plats trodde Maja Tesch at det inte skulle bli något lopp för hennes del, eftersom hon inte hittade en ny lagkamrat. Men under sommaren deltog hon i två swimrunlopp ihop med Mats Andersson, en av de fyra grundarna av Ö till ö-loppen, och en vecka innan starten av Ö till ö hörde Annica Ericsson av sig och frågade om hon ville hoppa in som ersättare i hennes lag.

- Hennes lagkompis hade gjort sig illa och hon hade blivit tipsad om mig. Vi hann bara ses en gång innan loppet, då simmade vi ut och mätte upp hur lång linan mellan oss skulle vara. Vi var ikke favorittippede direkte, så vi kunne køre vores eget løb uden noget pres på præstationen, og det gik jo bra! Det var en utrolig tryghed at få lov til at køre med Annika, hun er virkelig stærk.

75 kilometer, hvor jobigt var det?

- Hvis jeg under tiden havde tænkt på, hvor jobigt det var, havde jeg ikke kunnet fortsætte, haha. Jeg lukkede bare hjernen og fokuserede på at fortsætte simma og springa, indtil jeg var i mål.

Det viste sig at være en vindende taktik?

- Ja, så himla kul! Ö till ö härstammar från Utö men världsmästartiteln har aldrig varit här ute tidigare så alla var väldigt glada för min skull. Det var en fed fornemmelse at komme op til sidste løb på Utö, folk var gået fra deres job og stod og hejede og high fiveede, når vi sprang i mål. Det var dejligt at mærke, at jeg klarede af mere, end jeg troede.

swimrunAnnika Ericsson og Maja Tesch firar segern i Ö till ö. Foto: Jakob Edholm

Hvad fik dig til at fastna for just swimrun?

- At det er et sådant eventyr. Og så okompliceret. Det eneste, du behøver, er en våtdragt, en badmössa så du slipper få hår i øjnene og et par skor som du kan springa i terräng med. Det er grunden til, at du har brug for at se, hvor langt som helst. Känslan av att ta sig mellan öar och springa i obanad terräng är att du är ett med naturen. Du føler dig så fri, og det er en oplevelse at selv få vælge, hvad du skal.

Jeg troede, det krævede meget udstyr for at køre swimrun?

- Det findes forskellige hjælpemidler, du kan have. På tävling är det många som har simglasögon, men det har inte jag eftersom det blir en ytterligare sak att trixa med, det är en vanesak att köra utan. Hvis du er tilstrækkelig stærk i armene, kan du have paddlar på hænderne, det gør at du kan simma hurtigere. Du kan også have en dolme, et flytredskap som har mellem benene når du simmar. Head har bra sådana!

LÄS MER: Så finder du den perfekte swimrun-udrustning

Er det en trend at køre swimrun med mindre udstyr?

- Jeg tror, at folk indser, at de ikke behøver så meget. Ju mer grejer du har, desto längre tid tar det att fixa och trixa med allt inför varje byte. Og det findes ingen genveje til at blive hurtigere, det er bare træning som gælder. Satsa på en bra dräkt som är specifik för swimrun, Head har precis kommit med sin nya dräkt Aero som är väldigt bra, jag kommer tävla i den under sommaren.

swimrunMaja Tesch og Annika Ericsson løb 65 kilometer over øen og 10 kilometer under øen. Foto: Nadja Odenhage

Visst gillade inte du löpning till en början?

- Nej, jeg sprang lige for hårdt, da jeg begyndte at springe for fire år siden. Det var aldrig kul, jeg fik halsbränna och mjölksyra och varje meter var en kamp. Men sedan sänkte jag farten och då kunde jag börja njuta mer av löpningen. Mitt bästa tips för att börja gilla löpning är att ha tålamod och sakta men säkert höja din lägstanivå. Till slut kommer du in i lunken och då är det härligt!

Vil du have hjælp med simningen?

- Ja, jeg har fået hjælp af Rasmus Regnstrand, som også er duktig på swimrun, sedan i höstas. Jeg troede jo, at jeg var ganska bra på at simma men insåg snabbt att jag höll på med någon form av vev med armarna som drog mig framåt. Nu er jeg meget bedre! Jeg tror, at løb handler mere om at mata kilometer, men med simningen kan det være bra at få lidt hjælp.

Berätta hur du tränar!

- Min træning varierer utroligt meget afhængigt af, hvordan min uge ser ud, og hvad jeg er. Nogle gange tænker jeg, at jeg skal lave et struktureret skema, men det er altid noget, der dykker op. For mig er det mængden af simulering og løb, som er det vigtige, fordi toppen er så lang. Jeg har mindst en vilodag i veckan og kör ungefär tre hårda pass där jag utmanar mig lite mer, med till exempel intervaller, och resten blir mer mängdträning. Jeg tycker om transportlöpning! I går sprang jeg til en kurs og på hemvägen tog jeg en omväg, det blev väl en tio kilometer som loggades på min Suuntoklocka. Jeg plejer at tænke på at variere mine pas, så jeg ikke altid springer samme runda i samme tempo.

Hvilket løb skal du være med i nu?

- I juli åker jag till Schweiz för att delta i Ö till ö swimrun Engadin och i augusti ska jag köra Ångaloppet och Sandhamn swimrun. I övrigt ska jag ladda inför Ö till ö i september, det är det jag ser mest framemot. Jag ska simma med en tjej som heter Bibben Nordblom som vunnit tre gånger, det ska bli kul och utmanande. Från början hade jag inget mål med swimrun men när jag vann Ö till ö vill jag så klart försvara vinsten!

swimrunFølg Maja Tesch på Instagram @majatesch og inspirerras til at køre en konkurrence selv! - Jeg kan rekommendera Ö till ö sprints som är lite kortare banor för den som vill prova på. Eller Sandhamn Swimrun i August som kommer til at blive rigtig fin, siger hon. Foto: Linus Ahlberg

LÄS MER: Ta löpningen till nästa nivå - testa swimrun