Världsmästarens tips som gör dig grym på bänkpress Image

Världsmästarens tips som gør dig grym på bänkpress

Sandra Lönn er bedst i verden på bänkpress. Her deler hun med sig af sine bedste tekniktips!


Hvordan skal jeg ligge på bænken?

- Du skal trække i skulderblade, antingen genom att du tänker att du drar in dem eller genom att dra bröstet uppåt. Sedan ska du svanka upp, trycka in rumpan upp mot skulderbladen och sätta fötterna stadigt i marken så att du kan sedan kan trycka upp med benen. Når du trækker ned i stangen, skal du tænke på, at du møder den med brystet, så du ikke synker ned med kroppen. Låt stången toucha t-shirten och pressa den sedan uppåt igen. Hvis du sænker brystet ned under lyftet, bliver du lidt svagere.

Når jeg er i bundläge, hur ska jag tänka kring lyftet?

- Du skal tænke på, at du lyfter lige meget med hele kroppen, altså at du har lige meget tryk i benene som i armene, så du får et hårdt tryk opad. Det findes forskellige måder at bænka på, jeg og min karl bænkar forskellige. Han lyfter med armbågarna utåt och hans stång landar mitt på bröstet medan jag tricepsbänkar med armarna nära kroppen och så att stången landar nedanför bröstet vid bh-kanten. På hvilken måde man lyfter på har at gøre med om du er stærk i bryst eller triceps.

sandra lönn
Sandra Lönn er femfaldig verdensmester i bänkpress. Starkt jobat! Foto: Jukka Saunamäki

Er det vigtigt, hvad jeg laver?

- Nja, andningen kan være individuel. Jeg trækker i luften på vejen ned og prøver at komme ud i luften, når jeg trykker stangen opad. Jeg tror, at andningen sker helt automatisk.

Skal jeg have noget slags hjælpemiddel, når jeg bænker?

- Hvis man ikke kan blive helt stærk i bænkpres, kan man have hjælpemidler til at komme op i de vikter, som man kan gøre udelukkende en gentagelse med. Jeg bruger en slangebøsse eller en SuperRam, det er en grej jeg trækker på armarna med en tjocka linda över bröstet. Den gør, at jeg får hjælp i bunden af lyftet og kan lægge på højere vikter, uden at det føles læskigt. Jeg træner med slangebøsse eller SuperRam når jeg føler, at jeg er træt eller vil lade armarna føle sig på lidt højere vikter.
Desuden er det godt at bruge håndledslindor til at beskytte håndleddene og en løftearm til at beskytte ryggen. Jeg skulle aldrig træne bænkpres uden bælte, det får mig til at føle mig tryg.

Hvor hurtigt kan jeg øge vikterne?

- Det kan du gøre, når du kender for. Hvis du træner med lettere vægt og gør 10 til 12 gentagelser, bliver du mere uthållig, men hvis du gør fem gentagelser med tyngre vikter, bygger du op styrkan. På riktigt tunga vikter ska du satsa på max tre repetitioner.

sandra lönn
Ett kraftvrål innan lyftet kan kanske hjälpa dig att nå ett nytt personbästa. Foto: Jukka Saunamäki

FAKTA

Navn: Sandra Lönn.

Ålder: 40 år.

Bor: På Åland.

Familj: Maken Ove Lehto, som tävlar i bänkpress och styrkelyft.

Yrke: Möbeltapetserare, driver egna firman Rosa verkstan.

Meriter: Femfaldig världsmästare i bänkpress. Personbästa på tävling: Knäböj 205 kilo. Bänkpress 240 kilo. Marklyft 172,5 kilo. Totalt 570 kilo.