Världsstjärna i två sporter Image

Världsstjärna i to sportsgrene

Löparen och skidåkaren Emelie Forsberg är just nu mellan två jobb skulle man kunna säga. Löparsäsongen är avslutad sedan några veckor tillbaka och det dröjer ytterligare en handfull innan tävlingssäsongen på skidor drar igång.

- Jeg har taget det lidt lugnare i fire uger, mest for at jeg var sliten mentalt. Jeg har holdt mig i gang, men bare sprunget på lyst og ikke tvunget mig ud. Men nu træner jeg to gange om dagen, sexdage i ugen. Min försäsong inför vintern är nu så jag måste bli stark, säger hon på telefon från Chamonix, där hon precis kommit hem efter ett träningspass uppe på glaciären.

Når Emelie Forsberg nu har løst problemerne med pjäxorna, kan hun se tilbage på sin tredje sæson som konkurrenceløber i skyrunning og den mest succesrige hidtil. Faktum er, at hun har vundet alt, hvad hun har stillet op i.

Skyrunning er en ekstremsport, hvor de tävlande springer på over 2 000 meters höjd i terräng där du ofta måste använda händerna för att det är så brant. Loppen varierer fra vertikala kilometerlopp til ultralånga lopp över tio mil.

forsberg2Skyrunning voksede frem blandt klättrare i alperna i begyndelsen af 1990-tallet. Sporten har siden fået en hurtig spredning over hele verden. Foto: Jordi Saragossa.

- Det har gået väldigt bra. Jeg kan mærke, hvor længe jeg står op, og jeg kan ikke være andet end tilfreds med min sæson. Nu ser jeg fram emot skidäsongen, säger hon.

Skidsäsongen är världscupen i Ski mountaineering eller skimo. Der tävlar åkarna i att ta sig upp så snabbt som möjligt för berget och sedan åka ner på samma skidor. Grenen er populær i Alperna og om alt går som de inblandade vill blir det en OS-gren redan 2018.

- Her har nere skimo samme status som längdskidåkning i Sverige. Sporten är relativt sett liten men växer hela tiden, vi är ett trettiotal damer som tävlar på heltid i cirka 20 deltävlingar.

Forra året kom hon trea i världscupen, i år satsar hon på totalseger. En helt naturlig målsättning men lite hisnande med tanke på att hon för tre år sedan aldrig tävlat i grenen och pluggade biologi på heltid i Tromsö. Selv om Emelie Forsberg altid havde mistet sin evne til at være meget telemarkskidor, gik det hurtigt, i dobbelt bemärkelse, når hun fik et par skimoskidor af en sponsor.

- Jeg stillede op i en konkurrence, og det gik väldigt bra, det var samme sag med skyrunningen. Jeg vann tävlingar och sedan har det rullat på. Nu er jeg professionel idrætsudøver på heltid i to grenar.

Hon har ett kontrakt med Salomons trailteam, vilket gör att hon kan leva på sitt idrottande. I våras gick flytten från Tromsö till Chamonix, Europas centralpunkt för alpinsport. Der er hon ett bekant ansikte som världsstjärna i två sporter.

- Det har været en omställning. Mange som er professionelle har jo trænet og konkurreret hele livet, det har jeg ikke på samme måde. Jeg har fået lært at kende mig selv som atlet for hvert år. Nu er det tredje sæson, og jeg bliver mere og mere tryg i mit oplæg. At det er gået så godt, har naturligvis hjulpet mig med at få mig slappna af. Samtidig som det findes en anden presse nu også eftersom jeg gør det på heltid.

All träning sköter Emelie Forsberg på egen hand. Någon tränare har hon inte.

- Jag trivs bäst med att styra allt själv. Det findes desuden ikke nogen trænere, der synes, at det er et godt oplæg at tävla under två säsonger. Så jeg kører på selv.

Bergtagen

At Emelie Forsberg nu låner en bergstoppar på flere tusen meter er ikke bare bra av träningsskäl. De er også vigtige på andre måder.

- Jeg elsker bjerge, de har gjort mig til en bedre menneske, de får mig til at indse, at jeg har en vis tid på jorden, og at jeg skal tage tillvara på den. Jeg bliver ødmjuk i nærheden af dem. Bergen er rogivande samtidigt som de också lockar mig att ge mig ut och upp. Det er mange følelser som vækker, men først og fremmest ødmjukhed, siger hon.

Hennes relation till bergen och inställningen till löpning, naturen, vardagen (hon älskar att baka på sin fritid) uppskattas mycket av alla de som följer henne på sociala medier.

- Det er sjovt, at så mange synes om mine tanker, og at jeg kan inspirere. Men jeg er jo samtidig intet helgon. Selv om det er roligt, kan det være svært iblandt at finde balancen mellem virkeligheden og det lille, som ses på internettet. Så plejer jeg at logge ud, siger hon.

Hennes budskap är annars tydligt och något hon ständigt återkommer till i sina inlägg.

- Mange skriver ofte via sociale medier, at jeg må være lykkelig, som får gøre det, jeg gør. Og det er jeg virkelig, lykkelig og taknemmelig. Men det var jeg også, da jeg arbejdede som bagare i Storulvån, pluggede, trænede og sprang de timer, som blev over. Det gælder om at opskatta det du har, kan du ikke gøre det så gør andre val tills du blir det. Så må du tænke i nye baner. yogaEmelie Forsberg om motivation: Jeg har to spørgsmål til mig selv, når motivationen brister. Først spørger jeg, om det er lidenskaben, der holder mig tilbage i sängen, eller om kroppen faktisk behøver vila? Oftest er det lathet og då får jag bara pallra mig ut. Foto: Jordi Saragossa.

Tankarna kring tillvaron är ständigt närvarande hos Emelie Forsberg. Selv om fokus ligger helt på den kommende skidsæson, findes der også fremtidsfunderinger.

- Det er klart, at jeg måske ikke kan konkurrere dobbelt så længe til særligt ikke om jeg får barn eksempelvis, men nu kører jeg på, det er jo så roligt og hvordan skulle jeg kunne vælge? Jeg har desuden aldrig været skadet, så kroppen holder også så længe.

- I fremtiden vil jeg også være lidt mere selvforsynende. Ha en större trädgård med växthus och kanske egna djur. Då vill jag ännu bo i Norge, det är närmare hem, har en fantastisk natur och dessutom är det inte så fullt med folk som här i Chamonix, säger hon.