Vastaus wedge-arvoitukseen
Lyönnit wedge-mailoilla kuuluvat golfaajien tavallisimpiin, vaikka näitä mailoja harvoin priorisoidaan kun golfsettejä uusitaan tai kun varataan harjoitusaikoja.
- Haluatko viikonloppugolfaajana parantaa peliäsi? Aloita työstämään wedge-lyöntejäsi. Peli ratkaistaan 50 metrin säteellä, Christian Mattfolk sanoo. Hän toimii valmentajana Pohjois-Ruotsissa.
- Monet keskittyvät pitkiin lyönteihin, erilaiset draiverit saavat paljon tilaa lehdissä ja kaupoissa ja monet haluavat lyödä pidemmälle kuin ystävänsä. Kuitenkin yhdellä draiverin hinnalla voit kokeilla kolmea wedge-mailaa, jotka tulevat nostamaan peliäsi huomattavasti enemmän, hän jatkaa.
Christian Mattfolk suosittelee ottamaan yhteyttä oman klubinsa kauppaan, jotta saisi apua pelinsä ja svinginsä analysoinnissa ja siten saataisiin selville sopivat mailat.
Voit kuitenkin miettiä useita asioita ennen kun menet tutkimaan kauppojen mailaviidakkoa.
Hvordan man bruger det
- Ensimmäisenä pitäisi katsoa pitching wedgeäsi ja millainen loft siinä on. Sen lisäksi kannattaa omistaa kaksi tai kolme muuta wedge-mailaa. Viitteellisesti seuraavassa mailassa voi olla 4-6 astetta enemmän loftia. Se antaa noin 10-12 metrin eron lyöntipituudessa eri mailojen välillä, Christian Mattfolk sanoo.
Silloin wedge-kokoelma voi olla seuraava: Pitching wedge 47 grader, Gap wedge 52, Sand wedge 56, Lob wedge 60.
Mailojen eri lofttit ovat lähtökohtia ja eroavaisuuksia, jotka näet helposti ensinäkemältä, mutta näiden lisäksi on monia muita tekijöitä, joita pitää ottaa huomioon.
Riippuen lyöntisi radasta, pelitavastasi, taitavuudestasi ja alustasta, voi jokaista wedge-mailaa soveltaa yhä enemmän.
Ensimmäisenä mietitään mikä bounce mailalla on. Bounce on se kontakti, joka mailalla on maahan ja se määräytyy bouncekulmasta, mailan pohjan ja alustan kulmasta. Se vaihtelee yleensä 4-18 asteen välillä. Useimmissa wedge-mailoissa loft ja bounce merkitään yhdessä, esimerkiksi 58/14 ja niin edelleen.
Hvad siger du til bounce?
Sääntönä on yleensä se, että mitä jyrkempi svingirata (kulma palloa kohti), sitä suurempi bounce. Silloin maila ponnahtaa enemmän maata vasten ja se riski, että maila uppoutuu maahan, pienenee.
- Yleisesti monilla on liian pieni bounce mailoissaan, jotkut luulevat, että korkeat bouncet ovat vain aloittelijoille. Mutta se ei pidä paikkaansa, korkeat bouncet sopivat sitä paitsi pehmeille radoille, Christian Mattfolk sanoo.
Bounceen vaikuttaa myös mailan pohjan muotoilu sekä kuinka pyöreä ja leveä se on. Leveämpi pohja antaa suuremman bouncen, jolloin kontakti alustaan kasvaa.
Pohjassa on puolestaan eri grindejä, eli miten pintaa on hiottu. Grindit vaikuttavat bounceen kun nostat mailaa. Mitä enemmän nostat mailaa, sitä enemmän se osuu maahan, eli bounce kasvaa, mutta grindistä riippuen voi tätä myös säädellä.
Jos haluat esimerkiksi lyödä lob-lyönnin avoimella lobwedgellä, haluat päästä pallon alle.
Sitten kun olet kokeillut mailoja, jotka sopivat teknisesti sinulle parhaiten, pitää enää päättää, millainen finish mailoissasi on. Haluatko matta- vai kiiltäväpintaisen? Entäs varren väri? Kaikki saattaa vaikuttaa hankalalta, mutta loppupeleissä se on todellakin kaiken arvoista.
Sanasto:
Loft: Mailan kulma.
Bounce: Mailan kontakti maahan. Määräytyy pohjan ja alustan välisen kulman mukaan. Yleensä 10-13 astetta.
Pohja: Mailan alapuoli.
Grind: Mailan pohjan hionta.
Afslutning: Mailan päällinen. Kromia, kuparia, mustaa nikkeliä ja niin edelleen. Makuasia, mutta monet valitsevat mattapinnan välttääkseen auringonheijastukset, jotka häikäisevät.
Riller: Urat mailassa, jotka laittavat pallon kiertoliikkeeseen. Nämä kuluvat ja pitkälti määrittävät mailan eliniän.
Digger: Pelaaja, joka usein saa ruohon lentämään wedgelyönneillään.
Plukker: Pelaaja, jolla on "lakaisevampi" svingi eikä ruoho lennä maasta.
Pitch wedge: Sisältyy yleensä kun ostaa mailasetin. Loft on usein 46-50 grader. Menee matalimmalle kaikista wedgeistä.
Sand wedge: Yleensä 54-58 asteen loft. Käytetään usein hiekkaesteillä. Tässä mailassa on eniten bouncea.
Gap wedge: Maila, jonka pitäisi toimia pitchin ja sandin välissä. Menee korkeammalle ja lyhyemmälle kuin pitch, mutta pidemmälle ja matalemmalle kuin hiekkalyönti.
Tilgangskile: Toinen nimi Gap Wedgelle.
Lob wedge: Maila, jossa on korkein loft (58-64 astetta) ja jolla lyödään korkeita lyöntejä ja lyöntejä, joissa on kunnolla kiertoa.