Veckans sportmåste: Finalfester Image

Veckans sportmåste: Finalfester

Midsommartider er finaletider i USA. Både NHL:s Stanley Cup avgörs, precis som basketens NBA. I sedvanlig ordning i matcher om bäst av sju och som så många gånger förr med stor dramatik.

Natten til tirsdag svensk tid (02.00) tager Chicago imod Tampa Bay i den sjette kamp i Stanley Cup og kan dermed avgöra på hemmaplan. Årets finale er usedvanlig jævn (Chicago leder med 3-2 i matcher) finalisterne har vunnit varannan match och inget lag har ens varit i ledning med mer än ett mål i någon av de tidigare matcherna (!).

I årets finalserie har mange svenskere spillet framträdande roller. I Tampa Bay har backparret Anton Strålman og Victor Hedman (billedet) overösts med beröm. Specielt Hedman, 24 år, har nævnt som tænkelig vinder af prisen til slutspillets mest værdifulde spillere.

I Chicago er Johnny Oduya, Niklas Hjalmarsson og Marcus Krüger grundbultar i det lag som kan tage sin tredje seger på sex år. Återstår att se om det blir i nattens sjätte match, ingen blir förvånad om det avgörs i en sjunde natten till torsdag i Florida.

Natten til onsdag spilles den sjette kamp i NBA-finalen mellem Cleveland Cavaliers og Golden State Warriors. Her fører Warriors med 3-2 i kampe, men næste møde er i Cleveland, Ohio. Matchserien er i mångt og mycket en duell mellan Cavaliers Lebron James, av de flesta, även sig själv, ansedd som världens bästa basketspelare. Och Warriors Stephen Curry som under säsongen utsetts till ligan mest värdefulla spelare. En udmærkelse James fået fire gange tidligere.

Begge spil er født i den lille by Akron i Ohio, men mens James er statens store sportson (netop hjemkommet efter flere år og titler i Miami) er Curry flyttfågeln som tidligt försvann och nu mer än gärna snuvar Ohio på titeln.

At det bliver en sjælden og afgørende kamp i Kalifornien på midsommarnatten er ingen vild gissning.

Og en syvende, helt afgørende kamp, det indeholder præcis alt, hvad det amerikanske proffsidrott elsker.